29.1.15

Σουλτς: Η Ελλάδα αναζητά λύσεις από κοινού με τους εταίρους

«Συμφωνήσαμε σε πολλά, είναι σημαντικό στην ΕΕ να μιλάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλο», δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι όπως διαπίστωσε, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να αναζητήσει λύσεις για την χρηματοδότηση από κοινού με τους εταίρους, χωρίς να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

«Είχαμε μια ειλικρινή, εποικοδομητική συζήτηση. Συμφωνήσαμε σε πολλά, αλλά υπάρχουν περαιτέρω θέματα για συζήτηση...Ήρθα στην Ελλάδα, γιατί πιστεύω ότι στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι πιο σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλο», δήλωσε ο Μ. Σουλτς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλ. Τσίπρα.


Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, τόνισε ότι στα θέματα χρηματοδότησης της Ελλάδας, το θετικό είναι ότι, σύμφωνα με όσα διαπίστωσε, η ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να χαράξει τον δικό της δρόμο, όπως λέγεται, αλλά να αναζητήσει μια λύση από κοινού με τους εταίρους.

Ο Μ. Σουλτς εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία αποτελεί και το κλειδί για την καταπολέμηση των κοινωνικών αδικιών.
Σουλτς: Η Ελλάδα αναζητά λύσεις από κοινού με τους εταίρους
Ευχήθηκε επίσης, η «υπέροχη» χώρα μας «που έχει προσφέρει πολλά στην Ευρώπη, να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου «εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι η συνομιλία αυτή «συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας εμπιστοσύνης».
«Για 4 χρόνια ο ελληνικός λαός βίωνε την αποτυχία του προγράμματος» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «ο λαός πλήρωνε την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία και το παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε. Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση».
Ανέφερε ακόμη ότι «έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Εχουμε σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη χωρίς το αποτυχημένο σχέδιο της λιτότητας» και τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνουν διαβουλεύσεις για μια συνολική και αμοιβαία επωφελή λύση, κάτι που, όπως επεσήμανε, χρειάζεται χρόνο.

ethnos