19.1.15

Όταν οι γιατροί συνάντησαν τον Πρωθυπουργό – Δεσμεύσεις και αντιδράσεις


Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε την Παρασκευή με τους εκπροσώπους των γιατρών, στο Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας,Θανάσης Κατσίκης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Γιώργος Πατούλης.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών εξέθεσαν στον Πρωθυπουργό τα προβλήματα του χώρου της Υγείας και ζήτησαν να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες για την επίλυσή τους. «Ζητήσαμε να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, αύξησης των δαπανών για την υγεία, κάλυψη του πληθυσμού ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών, ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ, ώστε να παρέχει περίθαλψη σε όλους τους Έλληνες πολίτες, αναβάθμιση της ιατρικής αμοιβής, κρατικές δημόσιες δομές υγείας και τη στελέχωση του ΠΕΔΥ με επαναπρόσληψη των απολυθέντων συναδέλφων με δομές και πλήρους απασχόλησης για όλες τις ειδικότητες- εκτός από την πλήρη και αποκλειστική, που θα είναι στα αστικά κέντρα υγείας- στελέχωση των νοσοκομείων με το προσωπικό το αναγκαίο και κυρίαρχα με των ΜΕΘ τη στελέχωση, των 150 κενών κλινών ΜΕΘ, που μπορούν να νοσηλευτούν 4.000 άτομα και να σωθούν 2.000 ζωές. Ζητήσαμε ταυτόχρονα πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος, ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, ηλεκτρονική κάρτα υγείας, παρακολούθηση online όλων των υπηρεσιών και με επιστημονικό τρόπο λειτουργία των γιατρών για εξορθολογισμό των δαπανών, προκειμένου να αποφεύγονται οι υπερβολές, οι άσκοπες δαπάνες και με επιστημονικό τρόπο και όχι περιοριστικά μέτρα να χορηγούνται οι δαπάνες για την υγεία», είπε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Βλασταράκος. Σύμφωνα με τον ίδιο ο κ. Σαμαράς κατανόησε τα προβλήματα που υπάρχουν και υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει προσωπική πρωτοβουλία προς την αντιμετώπισή τους.
«Αυτό που ζητούμε είναι κάλυψη υγείας για όλους τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Και βεβαίως ισότιμη πρόσβαση στα νησιά, στους ορεινούς τόπους και στις πόλεις. Θεωρώ πολύ θετικό που ο Πρωθυπουργός νομίζω ότι θα αναλάβει ο ίδιος προσωπικά τα ζητήματα τα κοινωνικά. Υπάρχουν θέματα τα οποία είναι ανοιχτά, θέματα τα οποία αφορούν την πρωτοβάθμια περίθαλψη και την αύξηση των δαπανών που πρέπει να γίνεται σε αυτές. Ζητήματα των νέων συναδέλφων, όπου μεταναστεύουν και πρέπει να μένουν στη Χώρα μας και φυσικά θέματα των ανασφάλιστων συμπολιτών μας που και αυτοί έχουν ζήτημα του να βρουν την υγεία τους. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι ο Πρωθυπουργός αντιλήφθηκε πλήρως και γνωρίζει το τι πρέπει να κάνει», τόνισε από τη μεριά του ο κ. Πατούλης.
Τέλος, ο κ. Κατσίκης αναφέρθηκε στο θέμα της ένταξης της οδοντιατρικής στον ΕΟΠΥΥ. «Με τον Πρωθυπουργό είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα και εξεδήλωσε το ενδιαφέρον να συμπεριληφθεί και η οδοντιατρική στο φάσμα του ΕΟΠΠΥ, ούτως ώστε ο Ελληνικός πληθυσμός να έχει και οδοντιατρική περίθαλψη. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα υπάρξει μια ρήτρα για την οδοντιατρική, ένα ποσό δηλαδή το οποίο να είναι αξιοπρεπές και να υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες δεν υπάρχουν για την ώρα», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
«Φαίνεται πως ο κ. Σαμαράς έχει κοντή μνήμη»
Την εν λόγω συνάντηση σχολίασε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο η ΟΕΝΓΕ. «Ο κ. Σαμαράς, εννέα μόλις μέρες πριν τις εκλογές,  συναντήθηκε με εκπροσώπους ιατρικών φορέων και υποσχέθηκε προσλήψεις υγειονομικών και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους! Φαίνεται πως ο κ. Σαμαράς έχει κοντή μνήμη.
Ξέχασε  πως με δική του εντολή απέλυσε χιλιάδες γιατρούς ο εκλεκτός του Άδωνις Γεωργιάδης, πως με δική του εντολή δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη στα Νοσοκομεία της χώρας; Ξέχασε πως ο προϋπολογισμός που ο ίδιος έφερε στη Βουλή πριν ένα μήνα ρίχνει σε επίπεδα υποσαχάριας Αφρικής τις λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ;
Πριν ένα χρόνο ο κ. Σαμαράς είχε πάλι συναντηθεί με εκπροσώπους των ιατρικών φορέων. Ήταν παραμονές ψήφισης του νόμου για το ΠΕΔΥ, που διέλυσε ολοσχερώς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας. Και τότε του αναλύθηκε πως η χώρα οδεύει σε ανθρωπιστική κρίση, πως τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ συνεπάγονται ετησίως τόσους θανάτους όσους ο πληθυσμός μιας κωμόπολης, πως τα Νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάρρευση.
Τίποτα δεν έκανε ο κ. Σαμαράς για ν’ αναστρέψει την τραγική κατάσταση στη δημόσια υγεία.
Αίφνης ο κ. Σαμαράς συναντάται με συνδικαλιστές της ΝΔ και με μια κίνηση ανάμεσα σε φάρσα και κωμωδία υπόσχεται προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών», τονίζει ο Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας.
http://diagnosispress.gr/