17.1.15

Ντόρα: Η κρυφή ατζέντα και τα κούφια λόγια του ΣΥΡΙΖΑ

Μια μάχη για το μέλλον του τόπου, σε μια εξαιρετικά οριακή, εθνική συγκυρία, είναι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη Ντόρα Μπακογιάννη.
Το κορυφαίο στέλεχος της Κεντροδεξιάς και “βαρύ πυροβολικό” της Παράταξης στην Α’ Αθηνών, στην Περιφέρεια στην οποία εκλέγεται από το 1996, έχοντας μεταξύ άλλων και την ιστορική πρωτιά της πρώτης γυναίκας Δημάρχου Αθηναίων, παραχώρησε συνέντευξη στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, παρουσιάζοντας τις απόψεις της, στην τελική ευθεία των εκλογών.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης της Ντόρας Μπακογιάννη στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και τον δημοσιογράφο Μπάμπη Αγρολάμπο:
“Κυρία Μπακογιάννη, βλέποντας τις δημοσκοπήσεις το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι το δίλημμα που έβαλε η ΝΔ για το Grexit δεν αποδεικνύεται τόσο ισχυρό. Πιστεύετε ότι μπορεί να αποδώσει την τελευταία εβδομάδα; 
 Ακούστε, εμείς δεν βάλαμε το δίλημμα της εξόδου της χώρας από το ευρώ, αυτό μπήκε στο τραπέζι από τον διεθνή τύπο μετά τις αλλοπρόσαλες δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αποτέλεσμα των δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για μονομερείς ενέργειες, ή για επιστροφή στην δραχμή υπέρ της οποίας επιχειρηματολογεί ο κ. Λαπαβίτσας. Το δικό μας μήνυμα είναι ελπίδα με σταθερότητα, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα. Το έργο που έγινε αυτά τα δυόμισι χρόνια αλλά και το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα είναι τα δικά μας όπλα και έτσι μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα.
Πως βλέπετε την επόμενη ημέρα των εκλογών; 
Πιστεύω ότι με κυβέρνηση που θα έχει κορμό την ΝΔ, θα αποκαταστήσουμε την πολιτική σταθερότητα της χώρας και θα διαπραγματευτούμε αποτελεσματικότερα. Στην συνέχεια, πρέπει να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, το οποίο είναι η προληπτική γραμμή πίστωσης. Δηλαδή, η περίοδος που θα αποφασίζουμε στο εσωτερικό για την πολιτική που θα ακολουθούμε και όχι κάπου στο εξωτερικό. Παράλληλα όμως, οφείλουμε να βάλουμε σε προτεραιότητα τη φορολογική μεταρρύθμιση. Αυτή είναι η βάση για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που αποτελεί και ένα από τα βασικά ζητούμενα σήμερα.
Και όσον αφορά τον βραχνά του χρέους; 
Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, πιστεύω ότι είναι ανέφικτο να ζητά από Κοινοβούλια φτωχότερων χωρών από εσένα να σου χαρίσουν το χρέος. Αντίθετα, αναδιάρθρωση του χρέους μέσα από επιμήκυνση τους χρόνου αποπληρωμής με σταθερό επιτόκιο, είναι μια μάχη που κερδίζεται.
Η δική σας υπόσχεση για την επόμενη ημέρα είναι πως θα συνεχίσετε με σύνεση και σταθερότητα και σε συνεννόηση με τους εταίρους για την μετά -μνημόνιο εποχή. Μήπως αυτή η υπόσχεση έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις; 
Καθόλου. Δηλαδή, την επόμενη μέρα τι πρέπει να γίνει; Να γυρίσουμε την πλάτη στις υποχρεώσεις μας ως χώρα και να σηκώσουμε δικό μας μπαϊράκι; Σημασία έχει να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας μέσα στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Κι αυτό περνά μέσα από τη συνεννόηση, τη σκληρή διαπραγμάτευση και την αξιοπιστία της χώρας ως προς αυτά που λέμε και πράττουμε. Από τις εξελίξεις έχουν ξεπεραστεί οι μεγαλόστομες δηλώσεις περί μονομερών ενεργειών και μη τήρησης των δεσμεύσεων της χώρας, όπως λέγεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Φοβάστε ότι μπορεί να προκύψει ατύχημα στις σχέσεις Ελλάδας-ΕΕ το αμέσως επόμενο διάστημα και υπό ποιες συνθήκες; 
Ανησυχώ, για το τι θα συμβεί. Γιατί, όσο εδώ ακούγονται πράγματα αλλοπρόσαλλα και ανέφικτα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπόλοιπος κόσμος που μάς ακούει προβληματίζεται και ανησυχεί. Δεν γίνεται να τάζεις με ευκολία 12 δις, και να μη λες που θα τα βρεις. Δεν γίνεται να αρνείσαι να δεις ότι η χώρα έχει υποχρεώσεις 17 δις το 2015 και να λες ότι δεν θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας. Παράλληλα, όσο θεριεύουν τα λαϊκιστικά κινήματα του Νότου αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης τα οποία κλωνίζουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης, φοβούμαι ότι οι εταίροι μας θα επιχειρήσουν να ανακόψουν την πορεία τους, κι αυτό ενδεχομένως να καταστήσει την Ελλάδα «σκιάχτρο» για τους υπολοίπους.
Στην περίπτωση που βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ ποια θα πρέπει να είναι η στάση της ΝΔ; 
Εάν οι πολίτες, αποφασίσουν να δώσουν εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τη λογική της στείρας άρνησης του κ. Τσίπρα. Θα στηλιτεύουμε ό,τι πιστεύουμε ότι θέτει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας και τις θυσίες 5 ετών των πολιτών. Ταυτόχρονα όμως, στο πλαίσιο της συνεννόησης και της συναίνεσης, θα λειτουργήσουμε με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας. Η συνεννόηση ήταν απαραίτητη και χθες και θα είναι απαραίτητη και αύριο και εμείς σε αυτήν την λογική θα κινηθούμε.
Η πόλωση μήπως δημιουργεί επιπλέον προβλήματα προσέγγισης την επόμενη ημέρα; 
Προφανώς. Ειδικά όταν ακούγονται απειλές διά στόματος Τσίπρα για εξεταστικές επιτροπές για το μνημόνιο. Αυτά είναι παχιά λόγια, που δυσκολεύουν τη σύνθεση και την συνεννόηση.
Μπορεί λοιπόν να παίξει και θέμα μεγάλου συνασπισμού; 
Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει τις θέσεις που εκφράζει σήμερα είναι δύσκολο, διότι έχουμε δομικές διαφορές. Ακούστε, συμφωνούμε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας της χώρας, είναι με νέες επιχειρήσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας, θα αυξήσουν το ΑΕΠ και θα δώσουν έσοδα στο κράτος; O κ. Τσίπρας αμφισβητεί αυτή την κεντρική σκέψη μιλώντας για κρατικοποίηση και υψηλότερη φορολογία στις επιχειρήσεις. Άβυσσος λοιπόν μας χωρίζει ως προς τη λογική της ανάπτυξης. Αρα δεν το βλέπω. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρνηθεί εαυτόν, για να υπάρξει βάση συζήτησης.
Παλαιότερα μετά την ήττα ενός κόμματος εξουσίας άνοιγε σχεδόν αυτόματα θέμα διαδοχής του αρχηγού. Βλέπετε ότι και μετά τις επικείμενες εκλογές θα ισχύσει ο κανόνας; 
Αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα προτεραιότητά μας είναι η μάχη της 25ης Ιανουαρίου. Σε αυτήν επικεντρώνομαι και για τη νίκη της ΝΔ μάχομαι διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών στην Α’ Αθηνών.
Υπάρχει και η εκκρεμότητα της προεδρικής εκλογής, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να κλείσει μόλις συγκροτηθεί σε Σώμα η Βουλή. Τι προβλέπετε; 
Αν κερδίσουμε εμείς, θα στηρίζουμε το Στ. Δήμα. Το έχουμε πει, το έχουμε ξεκαθαρίσει. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα δεν ξέρουμε ποιόν θα προτείνει. Το κρατάνε μυστικό. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Οδηγηθήκαμε σε εκλογές με αφορμή την εκλογή ΠτΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να πει στον ελληνικό λαό ποιόν θα στηρίξει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Ανήκει και αυτό στην κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ”.

http://ysterografa.gr/