28.1.15

BBC: Πρωθυπουργός από τη "γενιά των 700 ευρώ"


Με τον τίτλο "ο Τσίπρας αντιμέτωπος με μεγάλες προσδοκίες" το BBC δημοσιεύει αφιέρωμα στη ζωή και την πορεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον τη βραδιά των εκλογών ο κόσμος αντιμετώπισε περισσότερο σαν "ροκ σταρ", παρά σαν πρωθυπουργό, όπως αναφέρει.

Το άρθρο αναφέρει πως το μέγεθος τωνπροκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι μεγάλο, ωστόσο ακόμη πιο δύσκολο από το να πεισθούν οι Βρυξέλλες για τερματισμό της λιτότητας και να δεχτούν διαγραφή μέρους του χρέους, είναι να συγκρατηθεί αυτός οενθουσιασμός της μεγαλύτερης μερίδας των πολιτών για τη νέα κυβέρνηση.



Η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματοςέδειξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θριάμβευσε μεταξύ των ανέργων και των εργαζομένωνστα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, αλλά κατάφερε να διεισδύσει και στον πυρήνα των συντηρητικών ψηφοφόρων. 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε πως ο Τσίπρας δεν υπόσχεται μαγικές λύσεις ενώ και οι πολίτες είναιρεαλιστές με το τί μπορεί να επιτευχθεί. Λένε πως δεν περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση να εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις άμεσα και πλήρως, αλλά να εφαρμόσει πολιτικές που θα ελαφρύνουν τη λιτότητα και θα ανακουφίσουν τους πληγέντες.

Ο κ. Τσίπρας είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στη σύγχρονη ελληνική ιστορία και είναι ο υπεύθυνος για τη μεταμόρφωση του κόμματος από μικρό σε κυβερνητικό, αναφέρει το άρθρο και προσθέτει πως το προφίλ του είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό των προκατόχων του, οι οποίοι ανήκαν όλοι σε "πολιτικές δυναστείες".

Ο νέος πρωθυπουργός δεν πήγε σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία όπως οι περισσότεροι πολιτικοί στην Ελλάδα, αλλά σε δημόσιο σχολείο στους Αμπελοκήπους, μια περιοχή όπου κατοικούν άνθρωποι της μεσαίας τάξης, στην καρδιά της Αθήνας. Στο σχολειό γνώρισε και τη σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα, που αργότερα έγινε σύζυγός του. 

Οι δύο ήταν μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και είχαν τις ίδιες απόψεις. Αν και πήγαν πανεπιστήμιο σε διαφορετικές πόλεις, η σχέση τους άνθισε και κατέληξε σε πολιτική ένωση.

Το ζευγάρι ζει στην περιοχή της Κυψέλης και έχει δύο αγόρια, τον επτάχρονο Παύλο και τον πεντάχρονοΟρφέα Ερνέστο (όπως Ερνέστο Τσε Γκεβάρα). Η κ. Μπαζιάνα σπανίως κάνει δημόσιες εμφανίσεις και οι δύο τους ζουν μια ήσυχη ζωή, χωρίς προβολή.

Ο κ. Τσίπρας εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός ως το 2008 όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος. Ως τότε ανήκε στη "γενιά των 700 ευρώ", ένας όρος που έκανε την εμφάνισή του το 2007 για να περιγράψει την νέα κατάσταση που αντιμετώπιζαν οι νέοι στην αγορά εργασίας.

Το 2009 εξελέγη βουλευτής και το 2011 είχε μεταμορφώσει το κόμμα σε μεγάλη πολιτική δύναμη. 

Είναι γνωστός για τις ρητορικές του ικανότητες, την αντιπάθειά του για τις γραβάτες και το νεανικό παρουσιαστικό. Οι συνάδελφοί του τον βλέπουν ως έναν άνθρωπο εντελώς διαφορετικό από το παραδοσιακό προφίλ του έλληνα πολιτικού. "Είναι απλώς διαφορετικός, είναι σαν εμένα, σαν εσένα" δηλώνει συνεργάτης του στο BBC.

Οι κινήσεις του μέχρι τώρα δείχνουν τάση για να κρατήσει τις ισορροπίες. Για παράδειγμα ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που πήρε πολιτικό όρκο, ωστόσο η πρώτη του επίσκεψη ήταν στοναρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Αν και έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί ρήξη με τη Γερμανία, η πρώτη του κίνηση μετά την ορκωμοσία ήταν να καταθέσει λουλούδια στο μνημείο των 200 εκτελεσθέντων από τους Ναζί στην Καισαριανή.

Σύμφωνα με το BBC έχει δείξει "ψυχρό πραγματισμό" που μπορεί να αποξενώνει τους "ιδεολογικά πουριτανούς" του κόμματος αλλά ίσως φανεί πολύτιμος για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Μάλιστα, αφού δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, επέλεξε να συμμαχήσει με ένα κόμμα της λαϊκής δεξιάς, τους Ανεξάρτητους Έλληνες

Ορισμένοι ψηφοφόροι απογοητεύτηκαν αλλά άλλοι είδαν την κίνηση αυτή, ως κίνηση ωριμότητας.

Σε ανάλογο τόνο και η επιλογή Βαρουφάκη για το ΥΠΟΙΚ. Ο οικονομολόγος είναι γνωστός για τησκληρή κριτική στη λιτότητα, ωστόσο αποκλείει την έξοδο από το ευρώ και θεωρεί πως μπορεί να πείσει τους δανειστές με λογικά επιχειρήματα. "Η πρώτη προτεραιότητα είναι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές" τόνισε.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πει την αλήθεια για την τριπλή χρεοκοπία - του δημοσίου χρέους, των τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα - κάτι που δεν έχει κάνει ως τώρα καμία κυβέρνηση" δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας παράλληλα πως όσα συμφωνηθούν πρέπει να είναι επωφελή όχι μόνο για τον έλληνα αλλά και για τον γερμανό φορολογούμενο.

Πηγή: BBC/nooz