5.10.14

Απίστευτο τουρκικό θράσος προς Κύπρο: "Πρέπει να μοιράσουμε το φυσικό αέριο"

Το τουρκικό «υπουργείο εξωτερικών» χαρακτηρίζει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη Κυπριακή ΑΟΖ ως «πρόκληση» της ελληνοκυπριακής πλευράς και καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να τις τερματίσει. Την ίδια ώρα το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών δηλώνει ότι η Άγκυρα θα στηρίξει τις έρευνες που γίνονται στο ψευδοκράτος τόσο στο θαλάσσιο όσο και στον χερσαίο χώρο.
 
Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών αναφέρεται πως «παρακολουθείται με ανησυχία η συνέχιση των μονομερών ερευνών της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νοτίου Κύπρου για υδρογονάνθρακες στην λεγόμενη ΑΟΖ χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς που έχει υποβάλει για τον δίκαιο διαμοιρασμό».
 
Η Τουρκία αναφέρεται επίσης στις προσπάθειες που ισχυρίζεται ότι καταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού, αποφεύγοντας να σημειώσει την παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού για 40 χρόνια. Κάνει επίσης λόγο για «δύο λαούς».
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη: «Περιμένουμε η ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού, να τερματίσει τις μονομερείς έρευνες και να υιοθετήσει αντίληψη ενός νέου συνεταιρισμού. Ελπίζουμε ότι η ανεύθυνη στάση αυτή της ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου να μην επηρεάσει αρνητικά τις περιεκτικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος το οποίο έγινε αποδεχτό στις 11 Φεβρουαρίου και που αναμένουμε ότι θα φέρουν αποτέλεσμα σύντομα».
 
Τέλος, η Άγκυρα διατυπώνει και μία έμμεση απειλή, καθώς η ανακοίνωση αναφέρει: «εάν η προτεραιότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι αντί για τον συνεταιρισμό και τον δίκαιο διαμοιρασμό, να κινηθεί μονομερώς για τις φυσικές πηγές αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό σε καμιά περίπτωση».
 
 
defencenet.gr