18.6.14

Αλ. Τσίπρας: Αναγκαία συνθήκη η διαγραφή του χρέους, αλλά δεν φτάνει...

Την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η διαγραφή του χρέους είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την υπέρβαση της κρίσης, διατύπωσε το βράδυ της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Μία μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ» των Τζέιμς Κ. Γκάλμπρεϊθ, Στιούαρτ Χόλαντ και Γ. Βαρουφάκη, η οποία έγινε στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου.
 Μεταξύ των παρευρισκομένων ο Αντρίκος Παπανδρέου, ο Στ. Θεοδωράκης, καθώς και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Γ. Δραγασάκης και Γ. Σταθάκης. Ομιλητές ήταν ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Γ. Κριμπάς, ο εκ των συγγραφέων Γ. Βαρουφάκης, καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και συντονιστής ο δημοσιογράφος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το δίλημμα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «ρήξη ή ρεαλισμός», αλλά «ενσωμάτωση ή ανατροπή» και σημείωσε ότι οι προτάσεις των συγγραφέων δεν ταυτίζονται με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκκινούν από κοινές αφετηρίες και σε πολλά σημεία εφάπτονται με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Θεωρούμε τη διαγραφή του χρέους αναγκαία, γιατί είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη. Ωστόσο ενώ τη θεωρούμε αναγκαία, δεν τη θεωρούμε ταυτόχρονα και από μόνη της ικανή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι εντάσσει την οριστική και βιώσιμη υπέρβαση της υπερχρέωσης της χώρας στο τρίπτυχο «ανασυγκρότηση-αναδιανομή-ανάπτυξη».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πρόβλημα το χρέους είναι πανευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα και επομένως απαιτείται ευρωπαϊκή λύση και έφερε ως παράδειγμα τη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1953 και αυτό όπως είπε γιατί θέλει να δείξει ότι η  λύση δε μπορεί παρά να είναι πολιτική, όπως η σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ευρώπης αποδεικνύει.
Σημείωσε, επίσης, ότι έχουν επιβληθεί ρυθμίσεις που τσακίζουν την εσωτερική αγορά και βάζουν τα θεμέλια της νέας ύφεσης και τόνισε ότι δύο χρόνια μετά το καταστροφικό PSI ξανασυζητάμε για νέα διαγραφή χρέους. «Πρόκειται για την κατάρρευση του διακηρυγμένου στόχου της εφαρμογής του μνημονίου. Με απλά λόγια χρεοκοπία, διαγραφή δηλαδή χρέους και υφεσιακό μνημόνιο, σημαίνει νέα χρεοκοπία. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος που πρέπει να σπάσει», είπε. Κατά τον ίδιο, για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος χρειάζεται ισχυρή διαπραγμάτευση και αυτό όπως τόνισε προϋποθέτει ισχυρή κυβέρνηση με νωπή και καθαρή λαϊκή εντολή να διαπραγματευθεί σκληρά.
Ακόμη, είπε ότι οι συνθήκες της Ε.Ε. πρέπει να αλλάξουν γιατί η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε βαθύ στρατηγικό αδιέξοδο και έκανε λόγο για στρατηγική της ακραίας λιτότητας, την οποία αποκάλεσε «Μερκελισμό», η οποία αποδιαρθρώνει την κοινωνική συνοχή, υψώνει ένα «νέο τείχος χρήματος» ανάμεσα στους πιστωτές του Βορρά και τους χρεώστες του Νότου. Είναι μια στρατηγική, είπε, που διαιρεί την Ευρώπη και  πυροδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και τον αντιευρωπαϊσμό στους λαούς, είπε και σημείωσε: «Για μας, η ενιαία Ευρώπη είτε θα είναι κοινωνική και δημοκρατική ή δε θα υπάρξει. Γιατί, η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας που δεν αντισταθμίζεται από τη δυνατότητα της λαϊκής ετυμηγορίας στο υπερεθνικό επίπεδο, οδηγεί αναπότρεπτα σε νέους ολοκληρωτισμούς».

Ρήξη και ρεαλισμός
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το βιβλίο συνιστά μία «μετριοπαθή πρόταση», επειδή έχει ως γνώμονα την παρουσίαση διεξόδων με δεδομένο το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ωστόσο τόνισε ότι «καμία πρόταση δεν είναι ρεαλιστική αν δεν συνεκτιμά τον πραγματικό συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων» και πρόσθεσε: «Ακούω πολλές φορές ότι το δίλημμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ρήξη ή ρεαλισμός. Ανοησίες. Η ρήξη και ο ρεαλισμός δεν είναι ετερώνυμες αλλά συμπληρωματικές έννοιες. Ρήξη χωρίς σχέδιο ρεαλιστικό οδηγεί σε ήττα, σημαίνει ενσωμάτωση. Ρήξη με σχέδιο ρεαλιστικό, οδηγεί σε νίκη και σημαίνει  ανατροπή. Αυτό λοιπόν είναι το πραγματικό δίλημμα: ενσωμάτωση ή ανατροπή».
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη πως «η ουσιαστική επανίδρυση της Ευρώπης σε δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική βάση είναι υπαρξιακή υπόθεση της ευρωπαϊκής Αριστεράς στο σύνολό της - ανεξάρτητα από ιστορικές διαιρέσεις, πολιτικές διαδρομές και κομματικές ταυτότητες» και υπογράμμισε: «Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, αριστεροί δημοκράτες και κομμουνιστές».

Για το δημόσιο χρέος
Σε ό,τι έχει να κάνει με το δημόσιο χρέος και τα αίτιά του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το διαχρονικά υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν έχει μόνον εξωγενή αίτια.  Έχει και ενδογενή. Βασικά συστατικά του μηχανισμού αναπαραγωγής του χρέους είναι η άνιση κατανομή των βαρών, οι ανισότητες και οι μη αναπαραγωγικές δαπάνες». Ακόμη, σημείωσε ότι τα συστατικά αυτά συναρτώνται με τη δομή και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας μας μεταπολιτευτικά. «Με το στρεβλό, ρηχό και αντιπαραγωγικό αναπτυξιακό πρότυπο που υιοθέτησε το δικομματικό πολιτικό κατεστημένο της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», είπε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει το κόμμα του. «Αν δεν προχωρήσουμε στις επείγουσες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, την οικονομία και τους θεσμούς, σε μεταρρυθμίσεις που θα κλείσουν οριστικά την πόρτα στο παρελθόν, τότε, όσο κι αν αύριο μειώσουμε το δημόσιο χρέος, μεθαύριο θα το ξαναβρούμε μπροστά μας» είπε και συμπλήρωσε: «Επειδή η έννοια μεταρρύθμιση έχει κακοπάθει και κακοφορμίσει από τα χρόνια του εκσυγχρονισμού έως τα χρόνια του τροϊκανισμού, από τους ίδιους πάνω κάτω ανθρώπους σε καίριες θέσεις άσκησης οικονομικής πολιτικής, οφείλω να εξηγηθώ. Οι δικές μας μεταρρυθμίσεις θα έχουν ταξικό πρόσημο και κοινωνική ανταποδοτικότητα. Δε θα είναι αντιμεταρρυθμίσεις κοινωνικής διάλυσης». Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για:
• Μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος. «Απεγκλωβισμένο από τη Λερναία Ύδρα της διαπλοκής. Αυτονομημένο από το καρτέλ της ολιγαρχίας. Στόχος μας να αποκόψουμε τον ομφάλιο λώρο που συνδέει το πολιτικό σύστημα με το παρασιτικό παρακράτος των ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης», είπε.
• Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
• «Όχι όμως απολύοντας τις καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών και τους σχολικούς φύλακες.
• Προτεραιότητα είναι ο απογαλακτισμός της δημόσιας διοίκησης από την κομματική εξάρτηση, το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία.
• Η κατάργηση του πελατειακού κράτους».
• Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος: «Για ένα νέο φορολογικό σύστημα. Απλό, διαφανές, σταθερό και δίκαιο. Για να βγάλουμε από τη μέγγενη της υπερφορολόγησης τα μεσαία στρώματα. Και να  αυξήσουμε, παράλληλα, τη φορολογία των υψηλών εισοδημάτων και της μεγάλης περιουσίας».
• Μεταρρυθμίσεις στην αγορά. «Όχι, όμως, για να ανοίξουμε δήθεν τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά για να ανοίξουμε τις αγορές από τα καρτέλ της διαπλοκής. Με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και μια πραγματικά ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πλήρως λειτουργική και θεσμικά ενισχυμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού».

eklogika.gr