1.5.14

Ντόνετσκ: Κατάληψη του κτιρίου της Εισαγγελίας από χιλιάδες διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα για αυτονομία (Vid)

Το κτίριο της γενικής Εισαγγελίας κατέλαβαν οι ρωσόφωνοι διαδηλωτές στο Ντόνετσκ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, για την εργατική πρωτομαγιά.
Πλέον το Ντόνετσκ όσο και ουσιαστικά όλη η Ανατολική Ουκρανία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσοφώνων με το Κίεβο ανήμπορο να αντιμετωπίσει το κύμα αυτό λαϊκής αντίδρασης.
Το ίδιο άλλωστε είχε παραδεχθεί και εχθές ο υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας Aleksandr Turchinov ο οποίος και επίσημα ανέφερε την αδυναμία των δυνάμεων του Κιέβου όχι μόνο να επιβάλλουν την τάξη στις εξεγερμένες επαρχίες της Α. Ουκρανίας αλλά ούτε καν να παρέμβουν.

Το ίδιο ακριβώς έγινε και σήμερα στο Ντόνετσκ όπου χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν  στο κτίριο της Εισαγγελίας, με τος αστυνομικές δυνάμεις μάταια να προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη πραγματοποιώντας ρίψεις χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης.
Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα όπως «φασίστες» εισέβαλλαν στο κτίριο πετώντας πέτρες αλλά και βόμβες μολότοφ ενώ κατά τις συγκρούσεις με την αστυνομία τραυματίστηκαν περίπου 15 άτομα.
Οι διαδηλωτές απαιτούσαν οι αστυνομικές δυνάμεις να εξέλθουν έξω από το κτίριο καθώς τουλάχιστον 200 αστυνομικοί είχαν κλειστεί μέσα. Παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων με δακρυγόνα να εμποδίσουν τους διαδηλωτές γρήγορα ε3γκατέλειψαν και αυτή την προσπάθεια περιοριζόμενοι μόνο στη χρήση των ασπίδων για τη δική τους προστασία.
Όπως μάλιστα ανέφερε ανταποκριτής του RT δστο Ντόνετσκ αρκετοί από τους αστυνομικούς παρέδωσαν οι ίδιοι τις ασπίδες τους στους διαδηλωτές για να αποχωρήσουν στη συνέχεια.
Την αρχή στην πρωτομαγιάτικη πορεία στην πόλη έκαναν 300 μέλη του κομουνιστικού κόμματος τα οποία φώναζαν συνθήματα «ο φασισμός δε θα νικήσει» και με κόκκινες σημαίες παρέλασαν από τους κεντρικούς δρόμους για να απολιθώσουν στη συνέχεια χιλιάδες διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της αυτονομίας της Α. Ουκρανίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr