17.2.14

«Ασφυκτικές» οι προθεσμίες Καταληκτικό «ορόσημο» η 1η Απριλίου για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Efenpress:Πρωταπριλιάτικα...!

Αθήνα
Το άτυπο Eurogroup που θα διεξαχθεί στην Αθηνά την 1η Απριλίου 2014 αποτελεί το καταληκτικό «ορόσημο» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

Αν και στόχος τόσο της κυβέρνησης όσο και της τρόικας είναι η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, ωστόσο οι εκκρεμότητες που εντοπίζουν τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ είναι πολλές και τα θέματα που παραμένουν ανοικτά ενδεχομένως να μην κλείσουν μέχρι τον Μάρτιο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας, και οι επικεφαλής της τρόικας θα ενημερώσουν τη Δευτέρα το Eurogroup για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και για τα βασικά εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με το χρηματοδοτικό κενό του 2014, με τις μεταρρυθμίσεις και με το δημοσιονομικό κενό για το 2014 και το 2015.

Στις δηλώσεις που θα κάνουν μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και o Όλι Ρεν αναμένεται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση του Eurogroup Working Group ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολλά ακόμη για να προλάβει την προθεσμία ως το επόμενο Eurogroup της 10ης Μαρτίου. 

Εάν η προθεσμία της 10ης Μαρτίου παρέλθει άπρακτη η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το άτυπο Eurogroup που θα διεξαχθεί στην Αθηνά την 1η Απριλίου 2014, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα καταστούν πιεστικές.

Τον Μάιο ωριμάζουν ελληνικά ομόλογα αξίας 9,2 δισ. ευρώ, τα οποία σε σημαντικό βαθμό θα καλυφθούν από τις δόσεις που θα λάβει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ.  

Συγκεκριμένα, θα εκταμιευθούν από τον ESM/EFSF8,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,1 δισ. ευρώ σχετίζονται με την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου του 2013 και 5,7 δισ. ευρώ αφορούν στην αξιολόγηση του πρώτου τριμήνου του 2014.

«Μυστήριο» παραμένει το τι θα συμβεί με τις δόσεις του ΔΝΤ. Αν και πληροφορίες αναφέρουν πως η εκταμίευση της δόσης του Ταμείου ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αφορά στο τρίμηνο Ιουλίου -Σεπτεμβρίου 2013 θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο αυτό δεν είναι σίγουρο.

Προϋπόθεση για να εγκρίνει το ΔΣ του ΔΝΤ την εκταμίευση των δόσεων για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2013-Μαρτίου 2014 ύψους 5,4 δισ. ευρώ (τρεις δόσεις των 1,8 δισ. ευρώ) είναι να έχει διευθετηθεί πλήρως το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος έως τον Απρίλιο 2015 και της βιωσιμότητας του χρέους, κάτι που εάν δεν γίνει έως το άτυπο Eurogroup της Αθηνάς ενδεχομένως να οδηγήσει σε μετάθεση των αποφάσεων του Ταμείου για μετά τις ευρωεκλογές.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ