15.11.13

Διαδηλώσεις για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου στην Αλβανία


Μαζικές πορείες διαμαρτυρίας κατά της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στην Αλβανία προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Rama συμφώνησε να παραλάβει περίπου 1.600 τόνους χημικών όπλων προκειμένου να αδρανοποιηθούν σε αλβανικό έδαφος
. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Πράσινου Σταυρού στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, η Αλβανία επελέγη ως προορισμός για την καταστροφή των χημικών όπλων καθώς η χώρα έχει περάσει από παρόμοια διαδικασία καταστροφής των όπλων το 2007.

 «Είχαν ένα μικρό οπλοστάσιο χημικών όπλων και η Οργάνωση για την Πρόληψη των Χημικών Όπλων διαπίστωσε ότι χρειάστηκαν έξι μήνες για να καταστρέψουν 16 τόνους αερίου μουστάρδας», συμπλήρωσε. 
Υπενθυμίζεται ότι το απόθεμα 16,6 τόνων αερίου μουστάρδας κινεζικής προέλευσης που διέθετε η χώρα από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου καταστράφηκε με αμερικανική χρηματοδότηση. 
Η αλβανική αντιπολίτευση χαρακτήρισε απαράδεκτη την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας επί αλβανικού εδάφους και υπέβαλε αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της αλβανικής Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός Sali Berisha κατηγόρησε τον διάδοχο του, Edi Rama ότι «προσφέρθηκε  οικειοθελώς στη Νέα Υόρκη για να καταστρέψει τα συριακά χημικά όπλα στην Αλβανία». 

Στα Τίρανα διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο με συνθήματα όπως «όχι στο σαρίν, ναι στο οξυγόνο», διαμαρτυρόμενοι για την αντιμετώπιση της χώρας τους ως «χωματερής χημικών όπλων» από το ΝΑΤΟ ενώ ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν έξω από την αλβανική πρεσβεία στα Σκόπια, φορώντας προστατευτικές μάσκες.
strategyreports