15.10.13

Αβραμόπουλος εφ' όλης της ύλης


Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Στο θέμα της επανεμφανίσεως των μηχανοκινήτων τμημάτωνστις μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις, με δική του πρωτοβουλία, αναφέρθηκε ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος, απορρίπτοντας κατηγορηματικώς κάθε πολιτική προέκταση ή υπόνοια κομματικής εκμεταλλεύσεως, που προσπαθούν να αποδώσουν τα ΜΜΕ. Ο υπουργός αποκάλυψε ότι το πρωί γνωστοποιήθηκε η πρόθεση προσφοράς (δεν είχε διευκρινισθεί απολύτως αλλά τελικώς πρόκειται για τον Όμιλο Βαρδινογιάννη) των καυσίμων που θα καταναλωθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.
Το όλο κόστος από την επαναφορά μηχανοκινήτων στην παρέλαση, σύμφωνα με το σχέδιο που αποφασίσθηκε, εκτιμάται σε 35.000 ευρώπερίπου. Το κόστος είναι περιορισμένο επειδή η συμμετοχή θα αφορά μονάδες που βρίσκονται πέριξ της Θεσσαλονίκης και δεν θα γίνουν μετακινήσεις μηχανοκινήτων από μονάδες της Θράκης κ.λπ. Τα μηχανοκίνητα θα εκπροσωπηθούν κυρίως από άρματα Leopard 1A5 ενώ θα πετάξει και το αεροσκάφος F-16 Demo της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι εφόσον το επιτρέψει η χορηγία των καυσίμων, ο αριθμός των μηχανοκινήτων ή των αεροσκαφών, ενδέχεται να αυξηθεί, σε σχέση με τον μέχρι εκείνη την στιγμή σχεδιασμό. 

Ο Δ. Αβραμόπουλος εμφανίσθηκε απόλυτος στο θέμα της παρελάσεως, τονίζοντας ότι το μερικώς αυξημένο κόστος δεν μπορεί να θεωρείται απαγορευτικό. «Οι παρελάσεις πρέπει να γίνονται με δόξα και τιμή» σημείωσε, για να αναρωτηθεί:«Τα λεφτά είναι το κριτήριο με το οποίο αξιολογούμε και αποτιμούμε ανώτερες αξίες και έννοιες»; Ο ΥΕΘΑ εμφανίσθηκε βέβαιος ότι δεν υπάρχει φόβος για επεισόδια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κοινή γνώμη εμφορείται από τέτοιες αντιλήψεις και απόψεις, που θα προστατέψει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου». Βλέποντας τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων να επιμένουν, ο υπουργός «ξέσπασε», παρουσιάζοντας την αντίληψή του: «Ούτε η δημοκρατία, ούτε οι θεσμοί φοβούνται. Αυτό το ρήμα δεν υπάρχει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν υπάρχει φόβος και φοβία. Αυτά τα φοβικά σύνδρομα έχουν οδηγήσει την Ελλάδα εδώ που την έφεραν. Να τελειώνουμε. Αυτό το “φοβάμαι και δεν αποφασίζω”, δεν το δέχομαι. Με ψυχή γίνεται η δουλειά και αυτή υπαγορεύει την πολιτική βούληση και απόφαση. Είναι καθαρές οι έννοιες. Δεν παίζουν ούτε κόμματα, ούτε καθόμαστε να εξηγούμε δεξιά ή αριστερά. Κοιτάμε τον λαό στα μάτια και την ιστορία. Εμείς οι πολιτικοί περαστικοί είμαστε και αναλώσιμοι. Το θέμα είναι τί θα αφήσουμε πίσω μας».

Ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι οι βολές οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του ΓΕΕΘΑ, θα συνεχιστούν προκειμένου να δοκιμάζονται τα οπλικά συστήματα. Ειδικά για την βολή των S-300, διευκρίνισε ότι αυτή προγραμματίζεται για τα τέλη Νοεμβρίου προς αρχές Δεκεμβρίου. Επιβεβαίωσε ότι υφίσταται ενδιαφέρον για την παραχώρηση από τις ΗΠΑ ταχυπλοων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων Mk V, που ενδιαφέρουν το ΓΕΝ. Αναφορικώς με το ζήτημα της ενοικιάσεως φρεγατών και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από την Γαλλία, σημείωσε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμμία κινητικότητα το τελευταίο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας στην ουσία το «πάγωμά» τους.

Αναφορικώς με την καθιέρωση επιδόματος παραμεθορίου για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Δ. Αβραμόπουλος εμφανίσθηκε αισιόδοξος. Όπως ανέφερε, οι εκπρόσωποι της τρόικας φάνηκαν να αντιλαμβάνονται ότι υφίσταται θέμα δικαιοσύνης, καθώς άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν το επίδομα κι έχουν εξαιρεθεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα άλλο επιχείρημα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την πλευρά του, παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ, σε ειδική συζήτηση που υπήρξε με τους ξένους, είναι ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αντιπροσωπεύουν στην ουσία φύλακες των ανατολικών συνόρων της ΕΕ, αφού δεν ασκούν μεν αστυνομικά καθήκοντα, αποστολή τους όμως είναι η προστασία τους. Για το τρίμηνο του 2013 που απομένει, διευκρίνισε, η σχετική δαπάνη δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

enkripto