4.10.13

Την ώρα που οι κάτοικοι πήραν στο... κυνήγι τον Μπουτάρη, ο δήμος εξέδωσε ανακοίνωση για τη μετονομασία της πλατείας Δυρραχίου!

Την ώρα που οι κάτοικοι της περιοχής στη Μοναστηρίου έχουν ξεσηκωθεί πριν λίγη ώρα εξεδήλωσαν την έντονη αντίδρασή τους στη μετονομασία της πλατείας Καραϊσκάκη σε πλατεία Δυρραχίου, ο δήμος εξέδωσε ανακοίνωση σα να μην συμβαίνει τίποτα για τη συνάντηση του Γιάννη Μπουτάρη με τον ομόλογό του δήμαρχο Αλβανό δήμαρχο, Βανγκιούζ Ντάκο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το πρόγραμμα δράσεων στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο πόλεων συζητήθηκε λεπτομερώς σήμερα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη με τον ομόλογο του Δήμαρχο Δυρραχίου Βανγκιούζ Ντάκο, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ Θεσσαλονίκης-Δυρραχίου και οι από κοινού δράσεις με συμβολική σημασία όπως τα εγκαίνια του «Πάρκου του Δυρραχίου», στη συμβολή των οδών Μοναστηρίου και Αναγεννήσεως, σε αντιστοιχία με το «Πάρκο της Θεσσαλονίκης» που θα εγκαινιαστεί προσεχώς σε κεντρικό σημείο της αλβανικής πόλης.
«Κλίμα ειρήνης και συνεργασίας καλλιεργούν μόνο οι σχέσεις καλής γειτονίας, δηλαδή η λεγόμενη διπλωματία των πόλεων και όχι οι πολιτικές διαφωνίες» σημείωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Γιάννης Μπουτάρης. Ενημέρωσε τον αλβανό ομόλογό του και ζήτησε τη συμμετοχή του Δήμου Δυρραχίου με δράσεις, εθελοντές και εκδηλώσεις στις μεγάλες διοργανώσεις όπως η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα (παγκόσμιο πρωτάθλημα Κωπηλασίας ανοιχτής θάλασσας, ποδηλατικοί αγώνες, νυχτερινός ημιμαραθώνιος κλπ) που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα.
Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης και καθώς διαπιστώθηκαν κοινά σημεία μεταξύ των δύο πόλεων προβλέπεται μεταξύ άλλων:
Συνεργασία σε κοινά ζητήματα που αφορούν τις δύο πόλεις όπως παραλιακό μέτωπο, πράσινο, διατηρητέα κτίρια, ιστορικά μνημεία κλπ.
Σύσταση κοινής ομάδας αρχιτεκτόνων που θα μελετήσουν και στη συνεχεία θα υποβάλουν τις προτάσεις τους για τον αστικό σχεδιασμό των δύο πόλεων. Έμφαση θα δοθεί στην εμπειρία της Θεσσαλονίκης με το θέμα των καστρόπληκτων από όπου και το Δυρράχιο μπορεί να αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα.
Δημιουργία «Πάρκου Θεσσαλονίκης» στο Δυρράχιο (κατ’ αντιστοιχία του «Πάρκου Δυρραχίου» στη Θεσσαλονίκη) που θα εγκαινιαστεί προσεχώς κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας του Δήμου Θεσσαλονίκης στην αλβανική πόλη.
Διοργάνωση αθλητικών συναντήσεων, όπως αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ ιστορικών ομάδων των δύο πόλεων.
Συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων και ανταλλαγές μαθητών των τελευταίων τάξεων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από σχολεία των δύο πόλεων.
Την ικανοποίηση του για τη συνάντηση με αφορμή τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο πόλεων εξέφρασε ο Δήμαρχος Δυρραχίου Βανγκιούζ Ντάκο και απευθυνόμενος προς τον Γιάννη Μπουτάρη πρόσθεσε:
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή και να σημειώσω ότι το έργο που γίνεται εδώ έχει σημασία όχι μόνο για τις δύο πόλεις μας, αλλά και για όλους τους Αλβανούς. Αντιμετωπίζουμε κι εμείς όπως εσείς οικονομικές δυσκολίες, αλλά θεωρούμε ότι είναι καλύτερο -για παράδειγμα- να μην γίνει ένας δρόμος και να γίνουν όσα έχουμε από κοινού προγραμματίσει γιατί έχουν σημασία για τις μελλοντικές σχέσεις μας. Θα είμαστε απόλυτα συνεπείς με το πρόγραμμα της αδελφοποίησης».
Παρόντες στη συνάντηση –εκτός των δύο δημάρχων- ήταν επίσης από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος και ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας και από αλβανικής πλευράς ο Γενικός Πρόξενος της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη Ρίζα Πόντα και οι Αντιδήμαρχοι Δυρραχίου Αντριάν Τσέλα και Ζουλιέν Βάρφαξ.
thestival.gr/