1.10.13

800 της Sprider στο δρόμο


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ 

Κακός μήνας μπήκε για τους 800 εργαζομένους της εταιρείας Sprider, που διαθέτει δίκτυο 54 καταστημάτων λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης στην Ελλάδα (και 7 στο εξωτερικό), οι οποίοι μένουν στο δρόμο μετά την απόφαση της διοίκησης να αναστείλει τη λειτουργία των καταστημάτων από σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2013. Η διοίκηση, που έλαβε αυτή την απόφαση, αποδίδει την εξέλιξη στην «αδιάλλακτη» στάση και άρνηση των τραπεζών να συνεχίσουν την υφιστάμενη έως τώρα χρηματοδότηση.


 Ομως το τέλος ήταν ήδη κοντά μετά την αποτυχία της εταιρείας να ενταχθεί στο άρθρο 99. Οι συνολικές υποχρεώσεις της είναι 96 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ τραπεζικά δάνεια, ενώ τα πάγια περιουσιακά της στοιχεία αποτιμώνται γύρω στα 30 εκατ. ευρώ. Η Sprider, η οποία έφθασε να έχει πωλήσεις ύψους 170 εκατ. ευρώ, είχε στην τελευταία οικονομική χρήση (2012) έσοδα 77 εκατ. ευρώ και ζημιές 41 εκατ. ευρώ.

Παρ' όλα αυτά η διοίκηση υποστηρίζει ότι «θα εστιάσει όλες της τις προσπάθειες και θα συμπράξει με κάθε τρόπο στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της προς το προσωπικό». Πώς ξεκίνησε Τα πραγματικά αίτια και η αρχή του τέλους έχουν την αφετηρία τους σε γεγονότα που έρχονται από το παρελθόν. Η Sprider, των αδελφών Σάκη και Σάββα Χατζηιωάννου, αποτέλεσε την εμπορική διέξοδο στο αδιέξοδο της βιομηχανικής παραγωγής ειδών ένδυσης και των εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας που είχαν στην ακριτική Ξάνθη.

 Τα εργοστάσια τα έκλεισαν λόγω του ανταγωνισμού εξ ανατολών, αλλά οι Αφοί Χατζηιωάννου βρήκαν ως διέξοδο τη δημιουργία μιας εμπορικής εταιρείας στον κλάδο της ένδυσης η οποία θα πουλούσε φθηνά είδη ένδυσης κατασκευασμένα σε χώρες της Ανατολής (Κίνα, Μπανγκλαντές κ.λπ.).
Ετσι, γεννήθηκε η Sprider.
 Ηταν, όμως, τέτοια η επιχειρηματική φιλοδοξία των ιδιοκτητών, οι οποίοι γέμισαν την Ελλάδα με δεκάδες, μικρά και μεγάλα καταστήματα. Εφθασε να έχει 115 καταστήματα τον Ιούνιο του 2011, αλλά ήταν μία ανεξέλεγκτη, όπως αποδείχθηκε, επέκταση, η οποία κατέστη ιδιαίτερα ευάλωτη όταν ξεκίνησε η ύφεση στη χώρα μας. Από τότε δύο γεγονότα στιγμάτισαν την πορεία της εταιρείας.
Τον Δεκέμβριο του 2008 όταν ξέσπασαν οι ταραχές στο κέντρο της Αθήνας κάηκε ένα από τα πιο σημαντικά καταστήματα της εταιρείας στην οδό Ερμού. Μία επένδυση που είχε κοστίσει 4 εκατ. ευρώ. Αν και η εταιρεία αποζημιώθηκε, η συνεχιζόμενη ύφεση και η προηγούμενη άναρχη επέκταση συνέχιζαν να επηρεάζουν αρνητικά.

 Τον Φεβρουάριο του 2012 κάηκαν οι κεντρικές αποθήκες της εταιρείας, χωρίς οι ασφαλιστικές εταιρείες να αποζημιώσουν διότι, όπως προέκυψε μετά από έρευνα της Αστυνομίας, την πυρκαγιά προκάλεσαν άνθρωποι της ίδιας εταιρείας.

Τότε, η διοίκηση της Sprider άλλαξε, αλλά η εταιρεία έμεινε χωρίς αποζημιώσεις τρώγοντας τις σάρκες της. Αποτέλεσμα οι ζημιές να πολλαπλασιαστούν στα 41 εκατ. ευρώ το 2012, για να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα στα 21,6 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2013.
enet.gr