12.7.13

Όταν χορεύουν τα ποντίκια....!

RADIO MACEDONIA – RADIO SKOPJE 810 KHz


του ειδικού συνεργάτου μας Ν.Αγαπιάδη

    Ένας "γίγαντας" στα Βόρεια σύνορα μας παραμόνευε εδώ και πολύ καιρό, από τότε που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία με υπογραφή του τότε Έλληνα υπουργού εξωτερικών.
 Που θα πάει, θα τρέξει ο χρόνος και ο ίδιος άνθρωπος θα έρθει στα πράγματα, για να μας γιγαντώσει έλεγαν, μια και μας έκανε κράτος, τώρα πρέπει να απλωθούμε λίγο προς τα νότια να βγούμε στην θάλασσα.
Ο ίδιος άνθρωπος ήρθε και πάλι στα πράγματα και πρόσφερε νέο δώρο έκλεισε την Ελληνική Ραδιοφωνία ( ΕΡΤ ). Προσφέροντας τους όπλα εναντίον μας.
 Μια και δεν έχουν την Μακεδονική Σάρισα η άλλο πολεμικό όπλο. Είναι όμως πολύ καλοί στην προπαγάνδα.
Έχουν και το ραδιοφωνικό σταθμό Μεσαίων κυμάτων το ΡΑΔΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", να κάνουν ήσυχα και υποχθόνια αυτό, που  οι άλλοι κάνουν με όπλα.


    Προκειμένου να φάνε οι ημέτεροι το φιλέτο στην Περαία Θεσσαλονίκης, silent key (σίγησε) ο σταθμός 1044 KHz και τα βραχέα κύματα από την Θεσσαλονίκη.
 Έτσι έκλεισαν switch off και ο 1179 KHz και ο 792 KHz από την Θεσσαλονίκη, οι οποίοι λίγο πολύ ακούγονταν στα Βαλκάνια, παρά τα χάλια που είχαν λόγο κακής συντήρησης. Έτσι ο γίγαντας των Βαλκανίων βρήκε ευκαιρία για δράση. Γιατί γίγαντας; Πολύ απλό η ανακλώμενη ισχύς του πομπού στα 810 KHz είναι κρατηθείτε 1510 KW μόνο και εδώ σκεπτόμαστε πώς θα δουλέψει ένας πομπός 50 KW όπως ο 1179 KHz το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ3 Μακεδονίας. 


Το  ΡΑΔΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"  συνεχίζει τις εκπομπές του και στην Ελληνική γλώσσα και άρχισε να αποκτά και φανατικούς Έλληνες ακροατές, από κατοίκους στα Βόρεια σύνορα. Ενώ μέχρι τώρα πολλοί από τους Σκοπιανούς άκουγαν Ελληνικό ραδιόφωνο, τώρα οι Έλληνες με έλλειψη του Ελληνικού ραδιοφώνου ακούνε το Σκοπιανό.


    Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα στο πιο είναι το Radio Macedonia. Οι πρώτες εκπομπές άρχισαν στις 29 Νοεμβρίου 1970, από μια περιοχή στο κέντρο κρατιδίου των Σκοπίων η οποία αποκαλείται Δήμος του Λεζόβου. Βρίσκεται στη συμβολή του ποταμού Sveti Nikole, ο οποίος είναι παραπόταμος του ποταμού Bregalnitsa. 

Με την πλέον επαρκή αγωγιμότητα του εδάφους. Δεδομένου ότι ο σταθμός μεταδίδει το πρόγραμμα του " Radio Skopje", συχνά αναφέρεται ως " Radio Skopje", αν και δεν βρίσκεται στα Σκόπια. Με συντεταγμένες 21°53'25"E 41°46'59"N για την κεραία εκπομπής και 21°53'25"E 41°46'52"N για της εγκαταστάσεις των πομπών. 

Οι συντεταγμένες δίνονται σε διαφόρους οργανισμούς λαθεμένες κατά ένα χιλιόμετρο, ελπίζω να καταλαβαίνετε το λόγο… όπως στο Βελιγράδι η έξυπνη βόμβα με λάθος συντεταγμένες αντί να βάλει το κτήριο της Σέρβικης Ραδιοτηλεόρασης χτύπησε την παρακείμενη πρεσβεία της Κίνας… 

Η κεραία του πομπού είναι ύψους 185,4 μέτρα στο μισό του μήκους κύματος, με αποτέλεσμα τα 1000KW που είναι η ισχύς του πομπού να γίνεται η ERP 1510 KW. Επίσης έχει οπλισμούς οριζοντίως κατά 1,6 φορές. 
Η απόδοση του συστήματος κεραίας είναι 94,5%, η οποία είναι εξαιρετική και σημαίνει ότι ο πομπός εκπέμπει προς όλες τις κατευθύνσεις σχετικά με την επιφάνεια του εδάφους. Άνετα το βράδυ ο σταθμός ακούγεται σε όλη την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

Η κεραία είναι Ovce Pole Radio Tower. Είναι ένας από τους ισχυρότερους σταθμούς της Ευρώπης. Και παραμένει ένας σταθμός αναφοράς μεταξύ των Ευρωπαίων τεχνικών ραδιοφωνίας. 
Ο σταθμός αυτός πολλά βράδια ακούγεται στον Καναδά τις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη και στο Μεξικό. Επίσης έχει αναφερθεί με πολύ καλό σήμα η τρίτη αρμονική στα 2430 KHz στην Ουγγαρία. Σε δόκιμες που έγιναν  εδώ στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ δεν παρατηρήθηκε η αρμονική συχνότητα.
    Η απόσταση κεραίας και πομπού είναι περίπου 960 μέτρα. Το κτήριο που φιλοξενεί τους πομπούς και της βοηθητικές εγκαταστάσεις του είναι 1250 μ ². Ολόκληρο το συγκρότημα καλύπτει μια περιοχή 181.000 m ², και εκείνη την εποχή χτίστηκε Srednobranov ήταν η πιο σύγχρονη μονάδα, αυτού του τμήματος των Βαλκανίων.

 Η υποστήριξη παρέχεται από το " Brown-Boveri " Ελβετίας με τα πιο κορυφαία εξαρτήματα επισκευής. Εκείνη την εποχή χτίστηκε η πιο σύγχρονη μονάδα αυτού του τμήματος των Βαλκανίων. Τα επιτευχθέντα αποτελέσματα δικαιολογούν πλήρως την επένδυση εκείνης της εποχής ήταν 11.371.850 γερμανικά μάρκα.

    Η προσφώνηση του σταθμού ήταν "Φωνή της Πατρίδας" είχε γίνει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα του Ράδιο Σκόπια ειδικά σχεδιασμένο για τους πολίτες τους που εργάζονταν και κατοικούσαν στο εξωτερικό και τις οικογένειές τους στη χώρα και πολλά από τα περιεχόμενα προορίζονται για τους ομογενείς στο εξωτερικό. Στην αρχή το πρόγραμμα μεταδόθηκε δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή και Κυριακή, διαρκείας 3 ώρες και 30 λεπτά, και στη συνέχεια έγινε μια καθημερινή εκπομπή από 15 λεπτά.
    Στις 10 Ιουνίου 2002 ο πρωθυπουργός Γκεοργκιέφσκι της Π.Δ.Γ.Μακεδονίας εγκαινίασε το νέο πομπό 1200 KW στην ίδια τοποθεσία και την ίδια κεραία. Ο νέος πομπός είναι ένα προϊόν της Γαλλικής εταιρείας «Θαλής» και είναι μια από τις κορυφαίεςεπιτυχημένες κατασκευές της εταιρίας στον τομέα αυτό. 
Αποτελείται από τρεις βασικές μονάδες των 400 κιλοβάτ που στο σύνολο τους μας δίνουν 1200 KW. Φυσικά έχει ανέβει και η ακτινοβολούμενη ισχύ ERP στα 1800 KW. Η διαδικασία των μεθόδων εργασίας και λογισμικού ανάλογα με τον τύπο του προγράμματος του πομπού, προσαρμόζει αυτόματα τη βέλτιστη λειτουργία. Η ασφάλεια στην εργασία αυξάνεται και έχουμε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Πχ όταν το πρόγραμμα απευθύνεται στον τοπικό πληθυσμό, η ισχύς μειώνεται αυτόματα. Όταν το πρόγραμμα απευθύνεται πχ. για την Ελλάδα η ισχύς ανεβαίνει στο μέγιστο.
    Ο πομπός τροφοδοτείται σήμερα από κεφάλαια που δίνονται από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας. Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε περίπου 2.500.000 ευρώ. Για την κατασκευή των υποδομών και των αυξανόμενων οικονομικών βοηθειών προς το " Ράδιο Μακεδονία ".
    Από το 1971 Radio Skopje", μεταδίδει ειδήσεις από τα Σκόπια στα Βουλγαρικά, τα Αλβανικά και τα Ελληνικά. Μεταγενέστερα 1993 τα προγράμματα προς το εξωτερικό αναβαθμίστηκαν και με ειδήσεις στη Βουλγαρική, Αλβανική και την Ελληνική γλώσσα. 
Από το 1999 μεταδίδονταν δελτίο ειδήσεων της Σερβίας προς την Βουλγαρία, Αλβανία και Ελλάδα. 
Ακολούθησε το 2003 το "Ράδιο Μακεδονία" πάλι με δελτίο ειδήσεων στη Βουλγαρική, Ελληνική και Σερβική, εκτός Κυριακής, για μια περίοδο 30 λεπτών.
 Όπως οι ίδιοι λένε << Μέσω των προγραμμάτων αυτών, οι μαθητές από τις γειτονικές χώρες είχαν αρχικά ενημερωθεί, για την πραγματικότητα και την καθημερινή ζωή στη Μακεδονία, τα γεγονότα στον κόσμο και η προσέγγισή μας με αυτούς. >>Αυτό δείχνει, ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις σχέσεις με τον πληθυσμό, που κατοικεί στη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Σερβία και την Ελλάδα.

    Κατά τα άλλα δεν είναι προπαγανδιστικά τα προγράμματα αλλά ενημερωτικά, για τους μαθητές μια και σε χώρες όπως η δική μας, οι ίδιοι διαστρεβλώνουμε την ιστορία μας. Και όταν το μοναδικό Ελληνικό Ραδιόφωνο εκπέμπει στα Μεσαία κύματα μόνο από την Π.Δ.Γ.Μακεδονίας . Εμείς φροντίσαμε να κλείσουμε τα δικά μας για να περισσέψουμε χρήματα να δώσουμε στους Γερμανούς και αυτοί με την σειρά τους να τροφοδοτούν, τους γείτονες μας και να κάνουν άνετα την προπαγάνδα τους προς εμάς. 

   Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους τεχνικούς της MPT  από τα Σκόπια, για της πληροφορίες που με παρείχαν, παρ όλες τις διαφορές μας.

De SV2AYT - NICOS.