25.6.13

Τα παζάρια και οι γκρίνιες για τον ανασχηματισμό – Όλο το παρασκήνιο σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σκληρά παζάρια, γκρίνιες και έντονο παρασκήνιο υπήρξαν πριν τον ανασχηματισμό τόσο στην Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ.
Του Γιώργου Μιχαηλίδη
Αρχικά, ενοχλημένα εμφανίζονται πολλά στελέχη της Ιπποκράτους καθώς η αρχική αισιοδοξία για ισχυρή παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με περίπου 15 υπουργούς εξανεμίστηκε με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν κατάφερε να πετύχει την αναλογία 2:1 και στελέχη της Ιπποκράτους λένε πως «θυσίασε» την ισχυρή παρουσία του κόμματος για να κατοχυρώσει την αντιπροεδρία σε συνδυασμό με το υπουργείο Εξωτερικών για τον εαυτό του. Η γκρίνια θα είναι έκδηλη αλλά και έντονη τις επόμενες ημέρες στο ΠΑΣΟΚ καθώς πέραν αυτού αντιδράσεις υπάρχουν και για την κατανομή των χαρτοφυλακίων που πήρε τελικά το κόμμα τα οποία φτάνουν μόλις τα εννέα.
Η μουρμούρα υπάρχει όπως είναι φυσικό και στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας. Αρκετά ήταν τα στελέχη που έχασαν τα υπουργεία τους, άλλοι μετατέθηκαν χωρίς να το επιθυμούν, υπήρξαν αυτοί που περίμεναν υπουργοποίηση που δεν ήρθε ποτέ, ενώ υπήρξαν μέχρι και γκρίνιες από ορισμένους για την υπουργοποίηση άλλων!
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν επιθυμούσε να αποχωρήσει από την θέση του. Ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να τα βρει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος ήθελε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο πρότεινε στον κ. Αβραμόπουλο να μετατεθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην θέση του Πάνου Παναγιωτόπουλου. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Μία θέση όμως που είχε ζητήσει εξ αρχής και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα πρότεινε να τοποθετηθεί στο ΥΠΕΞ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτσι ώστε το υπουργείο να «μοιραστεί» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το συγκεκριμένο σενάριο έπαιζε για αρκετές ώρες, μέχρι λίγο πριν τον ανασχηματισμό. Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε το δύσκολο έργο του Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έβλεπε με θετικό μάτι το σενάριο να γίνει και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και αυτό γιατί ο συμβολισμός της ανάληψης της συγκεκριμένης θέσης από το τον ίδιο είχε να κάνει με την συνεργασία στην συγκυβέρνηση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Το παρασκήνιο ήταν έντονο μέχρι την τελευταία στιγμή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις πληροφορίες φέρεται να είπε στον Αντώνη Σαμαρά πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα ήταν ουσιαστικά αντιπρόεδρος χωρίς αρμοδιότητες γεγονός που θα υποβίβαζε ουσιαστικά την θέση. Η κατάληξη είναι κοντά στις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος πήρε τις θέσεις που επιθυμούσε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετατέθηκε τελικά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ο ανασχηματισμός δεν είχε παρασκήνιο πριν την ανακοίνωσή του αλλά και μετά από αυτήν! Η Σοφία Βούλτεψη ελάχιστες ώρες μετά την υπουργοποίησή της στην θέση της υφυπουργού Υγείας παραιτήθηκε χωρίς καν να προλάβει να ορκιστεί. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αρνήθηκε την συγκεκριμένη θέση γιατί εναντιώθηκε στην αξιοποίηση του Άδωνι Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας.
Σύμφωνα με την Real News η κυρία Βούλτεψη δεν είχε πρόβλημα με το να είναι υφυπουργός αλλά με το να είναι υφιστάμενη του κ. Γεωργιάδη συγκεκριμένα! Η βουλευτής είχε εκφράσει τη διαφωνία της ως προς υπουργοποίηση πρώην στελεχών του ΛΑΟΣ (ακουγόταν έντονα το όνομα και του Μάκη Βορίδη για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης) τονίζοντας πως θα «έριχνε λάδι στη φωτιά» μετά και τους κακούς επικοινωνιακούς χειρισμούς για το «λουκέτο» της ΕΡΤ.
Το έτερο πρώην στέλεχος του ΛΑΟΣ πάντως, ο Μάκης Βορίδης, δεν έλαβε κάποιο υπουργείο παρά το γεγονός πως λεπτά πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού θεωρείτο ως ένα από τα φαβορί.
Σε παρασκηνιακό επίπεδο ο Μάκης Βορίδης, δεν υπουργοποιήθηκε είτε γιατί ο Αντώνης Σαμαράς τον κρατά ως «εφεδρεία» για να τον «ρίξει» στην μάχη για τον Δήμο της Αθήνας ή την περιφέρεια, είτε γιατί επιθυμεί να τον κρατήσει στην θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που κατέχει ώς σήμερα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μάλιστα ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν την άποψη πως ο βουλευτής της ΝΔ δεν υπουργοποιήθηκε για να διακοπεί η μέχρι τώρα ραγδαία εξέλιξή του στο πολιτικό σκηνικό.
Ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πικρίας, δυσαρέσκειας και ενόχλησης από τις εξελίξεις και πως είναι δικαίωμα του πρωθυπουργού να ορίσει αυτός τους υπουργούς του. Παράλληλα ευχήθηκε και καλή επιτυχία στην νέα κυβέρνηση.Πάντως δεν παρέλειψε να πει πως ο ίδιος είχε την φιλοδοξία να λάβει υπουργική θέση και πως σύμφωνα με τα δεδομένα ήταν κάτι που περίμενε, ωστόσο δεν αισθάνεται πως οι εξελίξεις των αδικούν.