27.4.13

Ασκήσεις ετοιμότητας Στρατού Ξηράς, Ειδικών Δυνάμεων και εφέδρων (φωτορεπορτάζ)


ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ...
Σε μια προσπάθεια να επιδείξουν ετοιμότητα παρά τα μεγάλα προβλήματα που εντιμετωπίζουν οι ΕΔ λόγω τηςμείωσης των προϋπολογισμών των τελευταίων ετών, περίπου σε ποσοστό 50% και παρά την επώδυνη πραγματικότητα παλαίωσης πολλώ συστημάτων και μη αντικατάστασης ή εκσυγχρονισμού τους, τα στελέχη και το προσωπικό των ΕΔ κάνουν ότι μπορούν.
Στην Χίο βολές συστημάτων πυροβολικού και όπλων υποστηρίξεως Πεζικού πραγματοποίησαν με επιτυχία μονάδες και ανεξάρτητες υπομονάδες της 96 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (96 ΑΔΤΕ). Το νησί έχοντας υποστεί μεγάλη καταστροφή από την θερινή μεγάλη πυρκαγιά πο αποτέφρωσε σημεία απόκρυψης και εκτόξευσης βολών πυροβολικού υπό κάλυψη, αποτελεί και λόγω της εγγύτητας με την μικρασιατική ακτή, μια μεγάλη αμυντική πρόκληση για τους υπεραπιστές της.

Κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής εκπαίδευσης που διεξήχθη ημέρα και νύκτα, εκτελέστηκαν βολές από αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109A2 των 155 χλστ., M110A2 των 203 χλστ. Και πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70.
 Παράλληλα έγιναν με επιτυχία βολές κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων TOW από αντιαρματικούς εκτοξευτές M901A2 ITV, ενώ συγκροτήματα εκτέλεσαν διάφορα τακτικά σενάρια.
Στο μεταξύ, Διακλαδικοί σκοπευτικοί αγώνες ανάμεσα σε Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων διεξήχθησαν στο Πεδίο Βολής Κανδηλίου στο Μεγάλο Πεύκο, την 25η Απριλίου 2013.
Στους αγώνες, οι οποίοι οργανώθηκαν και διεξήχθησαν για πρώτη φορά, συμμετείχαν στελέχη από τη 2η ΜΑΛ, τη Ζ’ ΜΑΚ, το ΕΤΑ, τη ΔΥΚ και την 31 ΜΕΕΔ, τα οποία διαγωνίστηκαν σε βολές με πιστόλι και τυφέκιο, καθώς και σε βολές ακριβείας ελευθέρου σκοπευτή.
Τέλος, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η άσκηση εφέδρων ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ. Η εφεδρεία, κυρίως χάρη στο μεράκι και των πατριωτισμό κάποιων Ελλήνων οου εννοούν να υπερασπιστούν την πατρίδα απέναντι σε όλους τους εχθρούς (όχι μόνο τους φανερούς...) κανει κυριολεκτικά ότι μπορεί για να είναι ετοιμοπόλεμη.
Με επίκεντρο την εκπαίδευση σε γνωστικά αντικείμενα μονάδων πεζικού που είναι απαιτούμενα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει το προσωπικό στο σύγχρονο πεδίο μάχης.
Συμμετείχαν 18 ομάδες των 8 ατόμων, μέσα σε αυτές 2 από την Κύπρο με ενθουσιασμό, σοβαρότητα και θέληση για εκπαίδευση.
 Συνολικά 200 έφεδροι από όλη την Ελλάδα και Κύπρο μετέβησαν στην περιοχή της άσκησης  με δικά τους έξοδα για να… καταπονηθούν τόσο, με μόνη ανταμοιβή την ηθική ικανοποίηση της συμμετοχής και της συνεκπαίδευσης με συναδέλφους εφέδρους
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr