18.2.13

Ο στρατηγός πήρε τ' όπλο του


Ο πρώην Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς αποκαλύπτει όλα όσα έγιναν τη νύχτα της παραίτησης του

Βόμβες μεγατόνων από τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ, στρατηγό Κωνσταντίνο Ζιαζιά, ο οποίος έσπασε τη σιωπή του μετά την παραίτηση-κεραυνό του περασμένου καλοκαιριού και αποκάλυψε...
με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα συνέβησαν στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Μίλησε για υπαγόρευση ονομάτων για τις κρίσεις των στρατιωτικών από την πολιτική ηγεσία και είπε ότι «τις κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορεί να τις καθορίζουν τυχάρπαστοι, ούτε τα κομματικά επιτελεία». Τα όσα είπε ο πρώην Α/ΓΕΣ είναι πολύ σκληρά και ίσως αποδειχθούν και επίκαιρα -αν και αφορούν σε γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού- καθώς αυτή την εβδομάδα είναι πιθανόν να έχουμε ΚΥΣΕΑ για αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διάλογοι

Ο στρατηγός Ζιαζιάς μιλώντας στην ιστοσελίδα onalert.gr, αποκάλυψε με κάθε λεπτομέρεια τι συνέβη εκείνο το ξημέρωμα του Ιουλίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όταν η στρατιωτική ηγεσία κλήθηκε εσπευσμένα στη 1 μετά τα μεσάνυχτα!

«Ουδείς γνώριζε το αντικείμενο της μεταμεσονύχτιας σύσκεψης», δήλωσε, για να συνεχίσει: «Γύρω στη 1 το ξημέρωμα μας είχαν φωνάξει. Πηγαίνοντας προς το γραφείο του υπουργού, συνάντησα τον Α/ΓΕΑ, τον κ. Τσαντηράκη. "Τι έγινε, Αντώνη;", τον ρώτησα. "Κρίσεις", μου είπε. "Με πήγαν μέχρι σμήναρχο"! Πήγα στο γραφείο και πήρα το σημειωματάριό μου, γιατί τις κρίσεις τις ετοίμαζα τρεις μήνες. Πήγα στο γραφείο του υπουργού, όπου βρήκα τον ίδιο, τους δύο υφυπουργούς Εθνικής Άμυνας έναν συνταγματάρχη, αλλά όχι τον Α/ΓΕΕΘΑ. Αφού μου είπαν για τον Μπεγλίτη -επειδή είχα επιλεγεί επί υπουργίας του- μετά μου έθεσαν το θέμα: "Αύριο έχει ΚΥΣΕΑ και όσοι δεν συμφωνούν με τις κυβερνητικές αποφάσεις φεύγουν". Κοινώς με απείλησαν».

Η περιγραφή του πρώην Α/ΓΕΣ είναι συγκλονιστική: «Στη συνέχεια ο κ. ΥΦΕΘΑ (σ.σ.: εννοεί τον Παναγιώτη Καράμπελα) άνοιξε τα χαρτιά του και άρχισε για κάθε αξιωματικό να λέει: "προάγεται", "τοποθετείται", "αποστρατεύεται"! Μου υπαγόρευαν και τις θέσεις που θα τοποθετούνταν οι αξιωματικοί μου! Δεν μπορούσα να το ανεχτώ. Δεν παραιτήθηκα για κανένα πρόσωπο, όπως προσπάθησαν να πουν. Παραιτήθηκα για την τιμή και την αξιοπρέπεια του στρατεύματος. Ήταν έντιμο στις δύο η ώρα τα ξημερώματα να αποστρατεύονται συνάδελφοι που δεν τους είχαν δει ούτε σε φωτογραφία, σ' ένα... μπρίφινγκ του υπουργού; Ήταν έντιμο να εμφανιστώ στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και να "μαϊμουδίζω" ονόματα; Δεν ήταν συζήτηση αυτό που έγινε στο γραφείο του υπουργού, ήταν υπαγόρευση! Τι πιο καθαρό να βγει ο αρχηγός έντιμα εκείνη τη στιγμή και να πει καθαρά "παραιτούμαι γι' αυτούς τους λόγους";».

Αναφερόμενος στις κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ο στρατηγός Ζιαζιάς δεν μάσησε τα λόγια του: «Οι κρίσεις είναι ένα από τα κορυφαία γεγονότα των Ε.Δ. Δεν μπορούν να τις χειρίζονται τυχάρπαστοι, δεν μπορούν να τις χειρίζονται τα κομματικά όργανα του καθενός. Μόνο ο αρχηγός μπορεί να ακολουθεί τις διαδικασίες που το στράτευμα έχει. Μόνο έτσι πρέπει να γίνονται οι κρίσεις. Πέρασαν οι εποχές των διορισμών».

Εξίσου συγκλονιστικά είναι όσα αποκάλυψε ο πρώην Α/ΓΕΣ για τα ρουσφέτια. Δύο... ταξιαρχίες βρήκε να υπηρετούν στην Αθήνα!

«Θα ήταν παράδοξο να σας πω ότι δεν είχα δεχτεί πιέσεις για ρουσφέτια. Δεν μπορούσα να αντέξω να κυκλοφορούν στην Αθήνα 3.917 στρατιώτες δύο ταξιαρχίες δηλαδή! Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου, μείωσα τον αριθμό σημαντικότατα. Μου έλεγαν "ρίξε νερό στο κρασί σου"! Γι' αυτό φθάσαμε εδώ τη χώρα. Επειδή νερώναμε το κρασί μας! Ο εναγκαλισμός των Ε.Δ. με την πολιτική ηγεσία είναι δεδομένος. Ήταν και οι τύψεις της δικτατορίας. Οι ευθύνες όμως είναι δικές μας των στρατιωτικών», τόνισε ο Κ. Ζιαζιάς προσθέτοντας: «Οι αρχηγοί πρέπει να βάλουν κόκκινες γραμμές. Δεν μπορούν να επιβάλλουν απόψεις κομματικά όργανα και άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους ή έγιναν υπουργοί λόγω του μπαμπά τους! Και οι αρχηγοί δεν μπορούν να επιτρέψουν και τη φτωχοποίηση του στρατεύματος».

Ο πρώην Α/ΓΕΣ μίλησε για το βαθύ κράτος του ελληνικού στρατού, το οποίο μαζί με άλλα συμφέροντα δεν επιτρέπουν το συμμάζεμά του, που θα τον έκανε πιο αποτελεσματικό και, κυρίως πιο οικονομικό.

(REAL NEWS 16/02/2013 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ - p.karvounopoulos@realnews.gr)

http://staratalogia.blogspot.gr/2013/02/blog-post_18.html