13.2.13

Το «λάθος» φέρνει... σύγκρουση



Κατακόρυφα υψώνει τους αντιπολιτευτικούς τόνους η Κουμουνδούρου για το «λάθος» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και εξαπολύει διμέτωπη επίθεση στο οικονομικό επιτελείο και τη κυβέρνηση για το Μνημόνιο. 

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που έθεσε το ζήτημα με επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση άρνηση να αξιοποιήσει τη δημόσια ομολογία των στελεχών του Ταμείου ότι υποεκτίμησαν την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και πορεύεται μέχρι το τέλος «πιστή στο μνημόνιο και τις ολέθριες συνέπειες του».

Επιπλέον σημειώνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν αξιοποίησε το «λάθος» ως διαπραγματευτικό χαρτί στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον πρωθυπουργό πως σκοπεύει να εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση τη δημόσια παραδοχή περί «λάθους», τι ύψους εκτιμά ότι θα είναι τα προαναγγελθέντα στο μνημόνιο νέα μέτρα, με δεδομένο ότι μόνο για το Γενάρη η υστέρηση εσόδων είναι περίπου 300 εκ ευρώ και πως θα ενεργήσει ώστε αυτό το «λάθος» που αποτιμάται σε δεκάδες δισ. ευρώ να αποτελέσει την αφετηρία ώστε η χώρα να απαλλαγεί οριστικά από μνημόνια και πολιτικές που θα εκτοξεύσουν την ύφεση και τη φτώχεια και τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα η Κουμουνδούρου κατηγόρησε με non paper τον υπουργό Οικονομικών ότι η αναπροσαρμογή του ελληνικού προγράμματος που επιδιώκει με αφορμή τις λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ αφορούν ήσσονος σημασίας ζητήματα και όχι τον «πυρήνα» του Μνημονίου. 

«Επισημαίνουμε ότι ο κ. Στουρνάρας υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές στην Ελλάδα της καταστροφικής πολιτικής του Μνημονίου. Το καλοκαίρι του 2010 (δηλαδή λίγο μετά την ψήφιση το πρώτου Μνημονίου) σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ ο ίδιος υποστήριζε (σε πλήρη αντίθεση από την τότε αντιμνημονιακή θέση του κ. Σαμαρά) ότι το Μνημόνιο «αποτελεί διαβατήριο για τη σωτηρία της Ελλάδας», ότι «τα μέτρα του [πρώτου] μνημονίου είναι αναγκαία για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας» ότι «δεν γνωρίζουμε να υπάρχει εναλλακτική λύση» και ότι «όσοι ακόμα επιχειρηματολογούν υπέρ της αναδιάρθρωσης [του δημόσιου χρέους] δείχνουν να αγνοούν τη νέα πραγματικότητα στην Ευρωζώνη» ανέφερε, μεταξύ άλλων, το non paper. 

«H ''αναπροσαρμογή του προγράμματος'' που ενδεχομένως ζητάει η ελληνική κυβέρνηση θα αφορά ήσσονος σημασίας παραμετρικές αλλαγές που δεν θα αμφισβητούν τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής, δηλαδή την άγρια λιτότητα, τους μισθούς και εργασιακές σχέσεις σκλαβοπάζαρου και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αυτό αποδεικνύεται επίσης και από το γεγονός ότι μετά την παραδοχή του σφάλματος από το ΔΝΤ (η οποία σημειωτέον έγινε πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο) η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε την παραδοχή αυτή σημαία της για να αμφισβητήσει την ουσία του προγράμματος, αλλά απεναντίας συμφώνησε στο τρίτο μνημόνιο που κινείται επιθετικότερα στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση. Πόσο μάλλον όταν, όπως αναφέρεται σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το ίδιο το ΥΠΟΙΚ πολύ πριν διέθετε στοιχεία/ενδείξεις για πολλαπλασιαστές ακόμη μεγαλύτερους και από αυτούς που παραδέχεται το ΔΝΤ» σημειώνει το non paper. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγία και επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έθεσε το θέμα της διόρθωσης του λάθους. «Πρώτοι θέσαμε το θέμα της διόρθωσης του λάθους με έναν μη δημαγωγικό και δημιουργικό τρόπο και ήρθε σήμερα ο κ. Τσίπρας, 24 ώρες μετά, και κομίζει γλαύκα στην Αθήνα» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Στον Δημόκριτο ο Αλ.Τσίπρας


Στις 10:00 το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισκεφθεί το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», όπου θα έχει συνάντηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και θα ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις των ερευνητικών Ινστιτούτων του Κέντρου. Στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί ομιλία-συζήτηση με τους εργαζόμενους ερευνητές και τους Συλλόγους Εργαζομένων του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». 

Σήμερα αναμένεται να παραχωρήσει και συνέντευξη στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
real.gr