13.1.13

Θεσσαλονίκη: Σε δικαστική δίνη... Παπαγεωργόπουλος - Λεμούσιας


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
«Τα ψέματα τελείωσαν», συνηθίζει να λέει ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, κάθε φορά που συναντά τις τηλεοπτικές κάμερες έξω από το δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της υπεξαίρεσης- «μαμούθ» για την οποία είναι κατηγορούμενος.
Ωστόσο λίγες ημέρες πριν από την τελική κρίση του δικαστηρίου, ο βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης, Παναγιώτης Σαξώνης, στην απολογία του εξαπέλυσε ευθείες βολές προς το στενότερο συνεργάτη του, Μιχάλη Λεμούσια, στοχεύοντας ουσιαστικά και στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Οπως είπε ο πρώην υπάλληλος του δήμου, χρήματα από την υπεξαίρεση δίνονταν χέρι με χέρι στο γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης και ο ίδιος παρακρατούσε ένα μερίδιο ύψους 10%.

Μάλιστα, ανέφερε ότι ο Μιχάλης Λεμούσιας του μετέφερε ότι τα χρήματα έφταναν δίπλα από το γραφείου του πρώην δημάρχου, αλλά, όταν του τέθηκε να απαντήσει με σαφήνεια αν γνωρίζει ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ιδιοποιήθηκε κάποιο ποσό από τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν συνολικά, δεν μπορούσε να είναι κατηγορηματικός. Οταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε με σαφήνεια να απαντηθεί αν ο πρώην δήμαρχος γνώριζε ότι για την «πηγή» των χρημάτων που υπεξαιρούνταν ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας, απάντησε: «Εάν όντως πηγαίνανε αυτά τα λεφτά στο δήμαρχο, είναι πολύ πιθανό να μην ήξερε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ νωρίτερα ανέφερε: «Οπως μου είχε πει ο Λεμούσιας, ο δήμαρχος δεν ήθελε να γνωρίζει από πού είναι τα χρήματα».
Εκτός δικαστηρίου πιο... κατηγορηματικός
Ωστόσο, στις δημόσιες δηλώσεις του ο Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι έχει υπεξαιρέσει πάνω από 18.000.000 ευρώ, ήταν πιο σαφής ως προς την εμπλοκή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, προτρέποντας μάλιστα τους συγκατηγορούμενούς του ν' ανοίξουν το... στόμα τους και να αποκαλύψουν όσα έβλεπαν σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης.
«Ημασταν τρεις, εγώ, ο κ. Παπαγεωργόπουλος και ο κ. Λεμούσιας, και γι' αυτό θα πρέπει και αυτός να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην ενδεχόμενη εμπλοκή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης στο οικονομικό σκάνδαλο του δήμου. Αναφερόμενος στους συγκατηγορούμενούς του, είπε μεταξύ άλλων: «Θα περιμένω να μιλήσουν. Βασικά τον κ. Λεμούσια, τον αντιδήμαρχο και τους διευθυντές. Αυτούς που έχω κατηγορήσει. Εγώ αισθάνθηκα μέσα μου ότι έπρεπε να πω όλο το ιστορικό. Την ευθύνη μου, εκεί που μου αναλογεί, την ανέλαβα. Υπάρχουν αντιδράσεις από τους υπολοίπους, δε θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Η αντίδραση του Μ. Λεμούσια
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του Παναγιώτη Σαξώνη, η αντίδραση του Μιχάλη Λεμούσια ήταν ιδιαίτερα έντονη. «Αυτά είναι ασύστολα ψεύδη», φώναξε, όταν άκουσε τον Παναγιώτη Σαξώνη να αναφέρει τα «ραντεβού» που ισχυρίζεται ότι έγιναν στο γραφείο του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα λίγα λεπτά μετά την έναρξη της απολογίας του Παναγιώτη Σαξώνη, ο Μιχάλης Λεμούσιας σηκώθηκε από το εδώλιο και κατευθύνθηκε εξοργισμένος προς τις θέσεις του ακροατηρίου. «Μπορεί να κάνω καμιά τρέλα», έλεγε απομακρυνόμενος από τον Παναγιώτη Σαξώνη με τον οποίο κάθονται δίπλα δίπλα στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Σε άλλη «παρέμβασή» του στην απολογία Σαξώνη, ο Μιχάλης Λεμούσιας φώναξε οργισμένος προς τον πρώην υπάλληλο της Ταμειακής Υπηρεσίας. «Εγώ σε ''τσουβάλιασα''. Γι' αυτό τα λες αυτά».
Νέος «πονοκέφαλος» για Παπαγεωργόπουλο - Λεμούσια
Τα δικαστικά «βάσανα» για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης και το «δεξί του χέρι» φαίνεται όμως ότι δεν τελειώνουν ανεξάρτητα με την έκβαση της υπόθεσης και την κρίση του δικαστηρίου ως προς την ενοχή τους για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης - «μαμούθ» στο δήμο. Και οι δύο με νέο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το σκάνδαλο της παγίας προκαταβολής. Εκτός από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, θα καθίσουν στο εδώλιο του δικαστηρίου και οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών, Μιχάλης Ζορπίδης και Αναστάσιος Γερογιάννης, και άλλοι 13 υπάλληλοι. Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι απιστία, απάτη από κοινού, ψευδή βεβαίωση, ενώ στη διαχειρίστρια αποδίδεται και το αδίκημα της πλαστογραφίας. Πρόκειται για έλλειμμα ύψους 1.168.563 ευρώ, χρήματα τα οποία εκταμιεύτηκαν με παράνομο και αδιαφανή τρόπο με πρόσχημα να εξυπηρετηθούν επείγουσες και έκτακτες ανάγκες του δήμου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της θητείας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
agelioforos