1.11.12

Νέες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από Ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια


Σε πρωτοφανή αριθμό εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων έχει αποδοθεί η Ρωσία τον τελευταίο καιρό τόσο από βάσεις ξηράς όσο και από υποβρύχια. 
Η τελευταία δοκιμή πραγματοποιήθηκε σήμερα από ρωσικά πυρηνικά υποβρύχιο όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της διοίκησης του ρωσικού Στόλου Ειρηνικού πλοίαρχος  Roman Martov.
Το εντυπωσιακό της συγκεκριμένης δοκιμής ήταν ότι σε αυτή ενεπλάκησαν δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια σε ταυτόχρονη εκτόξευση, βαλλιστικού πυραύλου και βλήματος cruise.

H δοκιμή πραγματοποιήθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό και οι στόχοι που επλήγησαν βρίσκονταν στην θάλασσα Okhotsk και στο πεδίο βολής Chizha το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ρωσίας. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της ρωσικής διοίκησης ανακοίνωσε ότι η δοκι9μή πραγματοποιήθηκε κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Η ρωσική διοίκηση του ρωσικού Στόλου Ειρηνικού δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την δοκιμή ειδικοί αναλυτές όμως εκτιμούν ότι αυτή πραγματοποιήθηκε από δύο υποβρύχια Typhoon (Akula class). Τα συγκεκριμένα υποβρύχια φέρουν έως και 20 βαλλιστικά βλήματα R-39 Rif κωδικοποιημένα ως SS-N-20 Sturgeon τα οποία φέρουν 10 πυρηνικές κεφαλές των 100 με 200 kt το καθένα έχοντας εμβέλεια 8.300 χλμ.
Η δοκιμή πιθανότατα αφορούσε βλήμα του συγκεκριμένου τύπου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Οκτωβρίου η Ρωσία είχε προβεί στην εκτόξευση του νέου βαλλιστικού πυραύλου που έχει υπό εξέλιξη των 100 τόνων υγρών καυσίμων το οποίο είχε εκτοξεύσει η ρωσική διοίκηση στρατηγικών πυραύλων (RVSN RF).
Είχαν προηγηθεί οι δοκιμές στις 19 Οκτωβρίου του διηπειρωτικού πυραύλου εκτόξευσε RC-12M Topol των 800 kt από το πεδίο εκτόξευσης  Plesetsk στις 13:12 μμ ώρα Μόσχας, εκτόξευση επίσης στις 19 Οκτωβρίου διηπειρωτικού πυραύλου R-29R από ένα πυρηνικό υποβρύχιο βαλλιστικών βλημάτων (SLBM) στη θάλασσα του Οχότσκ και τέλος η εκτόξευση δύο πυρηνικών βλημάτων cruise από ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160 Blackjack και ένα Tu-95MS βλήματα τα οποία έπληξαν τους στόχους τους σε απόσταση 2500 χλμ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr