24.10.12

Φιλικότερη στο επιχειρείν η Ελλάδα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Φιλικότερη στο επιχειρείν η Ελλάδα Θεαματική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τον τελευταίο χρόνο, καταγράφει η ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2013». Η Ελλάδα ανέβηκε 22 θέσεις μεταξύ των 185 χωρών που αξιολογούνται στην έκθεση, κατατασσόμενη στην 78η θέση.

Οπως αναφέρει η έκθεση, καίτοι δεν υπήρξαν σημαντικά βήματα στην διευκόλυνση δημιουργίας μίας νέας επιχείρησης, μειώθηκαν οι διαδικασίες κατασκευής κτιρίων, η προστασία των επενδυτών, καθώς και των επιχειρηματιών και των επενδυτών κατά τη διαδικασία πτώχευσης.
Η χώρα μας, σύμφωνα με την έκθεση:
  • περιόρισε την διαδικασία έκδοσης οικονομικών αδειών με την εισαγωγή μικρών και αυστηρών χρονικών περιθωρίων για την εξέταση των σχετικών αιτήσεων από τους δήμους.
  • ενίσχυσε την προστασία των επενδυτών απαιτώντας λεπτομερέστερη άμεση και ετήσια δημοσιοποίηση στοιχείων για σειρά συναλλαγών μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών
  • βελτίωσε το πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, με κατάργηση της διαδικασίας συμβιβασμού και την εισαγωγή νέου πλαισίου αποζημιώσεων
Αντίθετα, η έκθεση «καυτηριάζει» ξανά την μεγάλη γραφειοκρατία στην διαδικασία απόκτησης ακινήτων στην χώρα μας, όπου χρειάζονται 11 διαφορετικές διοικητικές πράξεις, επίδοση χειρότερη μόνο από το Ουζμπεκιστάν (15), την Βραζιλία (14), τη Νιγηρία (13) και την Ουγκάντα (12). Στην κορυφή της έλλειψης γραφειοκρατίας για την ακίνητη περιουσία βρίσκονται οι Γεωργία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Σουηδία, με μόλις μία διοικητική πράξη.
Η πρώτη δεκάδα είναι η εξής:
  1. Σιγκαπούρη
  2. Χονγκ Κονγκ
  3. Νέα Ζηλανδία
  4. ΗΠΑ
  5. Δανία
  6. Νορβηγία
  7. Βρετανία
  8. Νότιος Κορέα
  9. Γεωργία
  10. Αυστραλία
Η λίστα με τους «καλύτερους μαθητές» είναι η εξής (σε παρένθεση η κατάταξη στην κύρια λίστα):
  1. Πολωνία (55)
  2. Σρι Λάνκα (81)
  3. Ουκρανία (137)
  4. Ουζμπεκιστάν (154)
  5. Μπουρούντι (159)
  6. Κόστα Ρίκα (110)
  7. Μογγολία (76)
  8. Ελλάδα (78)
  9. Σερβία (86)
  10. Καζακστάν (49)
Οι επιδόσεις μας ανά τομέα, από την καλύτερη προς την χειρότερη επίδοση:
  • χορήγηση κατασκευαστικής άδειας 31η
  • εκκαθάριση επιχειρήσεων που πτωχεύουν 56η
  • πληρωμή φόρων 56η θέση
  • ηλεκτροδότηση 59η
  • εξωτερικό εμπόριο 62η
  • λήψη πιστώσεων 83η
  • καταγραφή περιουσίας 83η
  • προστασία των επενδυτών 117η
  • ίδρυση επιχείρησης 146η
Από τους ουραγούς στον περιορισμό της γραφειοκρατίας
Για την έναρξη μίας επιχείρησης στην Ελλάδα απαιτούνται 11 διαδικασίες και 11 ημέρες, ενώ το κόστος ανέρχεται στο 20,5% του κατά κεφαλήν εισοδήματος (25.030 δολάρια) και το ελάχιστο κεφάλαιο στο 24,4% του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Για τη λήψη μίας κατασκευαστικής άδειας απαιτούνται 15 διαδικασίες και 89 ημέρες, με το κόστος να φθάνει το 27,5% του κατά κεφαλήν εισοδήματος.
Επίσης, οι επιχειρήσεις απασχολούνται κατά μέσο όρο 202 ώρες ετησίως για την πληρωμή φόρων, με το συνολικό φορολογικό συντελεστή να φθάνει στο 44,6% των κερδών τους. Για τις εξαγωγές, οι επιχειρήσεις χρειάζονται 5 διαδικασίες και 19 ημέρες, ενώ για τις εισαγωγές 6 διαδικασίες και 5 ημέρες. Η εκκαθάριση επιχειρήσεων που πτωχεύουν διαρκεί 2 χρόνια.
Σημαντικά βήματα σε παγκόσμιο επίπεδο
Οπως σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, στα δέκα χρόνια που συντάσσεται η έκθεση Doing Business, 180 οικονομίες εφάρμοσαν σχεδόν 2.000 μεταρρυθμίσεις που αφορούν το επιχειρείν και χρησιμοποιούνται ως δείκτες από τους αναλυτές. Από αυτές, τα δύο τρίτα αφορούσαν τον περιορισμό της πολυπλοκότητας και του κόστους των διοικητικών διαδικασιών.
Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία σημείωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση, ξεπερνώντας Ανατολική Ασία και Ειρηνικό και φτάνοντας την δεύτερη θέση, πίσω από τις χώρες του ΟΟΣΑ.
ethnos.gr