1.10.12

ΤΑ 1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ, ΦΤΑΝΕΙ Η Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ

15
Λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Τρίτη, ο Αρχιεπίσκοπος και οι στενοί του συνεργάτες είχαν διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης, με κυρίαρχο θέμα την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Πρώτος στόχος είναι η εκμετάλλευση των «φιλέτων» που εκτείνονται από την περιοχή του Φαλήρου μέχρι και τη Βουλιαγμένη. Πρόκειται για 80 ακίνητα αλλά και για εκτάσεις περίπου 240 στρεμμάτων που, με πρόχειρους υπολογισμούς, η αξία τους ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Ηδη ο Αρχιεπίσκοπος έχει στα χέρια του επενδυτική πρόταση από το Κατάρ, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της Real news, συζήτησε μεταξύ άλλων στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει το έργο και να αξιοποιηθεί ένα σημαντικό κομμάτι της εκκλησιαστικής περιουσίας. Οι Κ. Χατζηδάκης και Ν. Μηταράκης είδαν θετικά την πρόταση του Αρχιεπισκόπου. «Οι επενδύσεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται, είναι πολύ σημαντικές, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα. Φέρτε μας μια συγκεκριμένη πρόταση και εμείς σύντομα θα σας απαντήσουμε ώστε να την εντάξουμε στο fast track», είπαν στον Αρχιεπίσκοπο. Ωστόσο, πρόσθεσαν πως η κυβέρνηση, για χάρη μιας επένδυσης, δεν θα κάνει εκπτώσεις στους περιβαλλοντικούς όρους. 

Από τον Οκτώβριο του 2011, όταν ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε επίσημα το Κατάρ, μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και ήδη οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Μάλιστα, εκπρόσωποι του πλούσιου αραβικού εμιράτου ήρθαν πριν από μερικούς μήνες στη χώρα μας και είδαν από κοντά τις εκτάσεις οι οποίες ανήκουν στην Εκκλησία. Δεν αποκλείεται λοιπόν τον επόμενο μήνα να ξαναβρεθούν στην Αθήνα, προκειμένου να καταθέσουν την τελική τους πρόταση στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος, σε συνεργασία με τους στενούς του συνεργάτες, προσπαθεί να «ξεκλειδώσει» όσες περισσότερες περιπτώσεις μπορεί, καθώς πλέον έχει στα χέρια του δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν την Εκκλησία για την ιδιοκτησία ακινήτων (π.χ. το πάρκινγκ που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού στη Λ. Αλεξάνδρας). «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να μάθουμε επιτέλους όλοι μας ποια είναι αυτή η περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος! Διότι πολλά πράγματα ακούγονται. Θα προχωρήσουμε σε αξιοποίηση για το καλό του λαού μας πάντοτε», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος, μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Επειτα από τη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο στα τέλη του Αυγούστου, Εκκλησία και πολιτεία συνέχισαν τις επαφές που είχαν αρχίσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει κάποιο αποτέλεσμα. Την Παρασκευή, στο υπουργείο Παιδείας και υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή των υφυπουργών οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσου Βολουδάκη, ενώ από την πλευρά της Εκκλησίας συμμετείχαν οι μητροπολίτες Κάβάλας, Κορίνθου και Ελασσώνος (πρόεδρος της ΕΚΥΟ),  ο στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, επίσκοπος Διαυλείας, Γαβριήλ, και από την Εκκλησία της Κρήτης ο μητροπολίτης Σητείας.

Σκοπός της συνεδρίασης, που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ήταν η δημιουργία ενός καταλόγου θεμάτων, προκειμένου να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η καταγραφή των θεμάτων και η υλοποίηση όσων συμφωνηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ετέθη το θέμα των προσλήψεων κληρικών, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις και κυρίως στην περιφέρεια υπάρχουν ιερείς οι οποίοι έχουν χειροτονηθεί και παραμένουν για μήνες απλήρωτοι.Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή πως δεν πρόκειται να παρεκκλίνει σε καμία περίπτωση από όσα ορίζει το μνημόνιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και με γνώμονα αυτό θα προχωρήσει στις προσλήψεις ορισμένων μόνο κληρικών. Επίσης, ακόμα ένα θέμα που καίει την Εκκλησία είναι η φορολογία των ιδρυμάτων, τα οποία κινδυνεύουν να κλείσουν, αφού οι μητροπόλεις αδυνατούν να τα συντηρήσουν.

Εκείνο που επιθυμεί ο Αρχιεπίσκοπος είναι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση να υπάρξει ειδική μέριμνα για αυτό το θέμα, αφού η προσφορά των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων προς την κοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική, κυρίως αυτή την περίοδο που αρκετοί πολίτες μαστίζονται από τη φτώχεια και σπεύδουν σε αυτά προκειμένου να βρουν στέγη και φαγητό.

Ενημέρωση της Ιεραρχίας

Για τις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης αναμένεται να ενημερώσει ο Αρχιεπίσκοπος τα μέλη της Ιεραρχίας, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν την Τρίτη στη Μονή Πετράκη. Ο κ. Ιερώνυμος αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της οικονομικής κρίσης, στη σημαντική προσφορά της Εκκλησίας μέσω των συσσιτίων που συνεχώς αυξάνονται, αλλά και στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. 
agioritikovima.gr