1.9.12

Βρέθηκαν μόνο 20 δισ. ευρώ



Οι Έλληνες που προτίμησαν το ασφαλές τραπεζικό καταφύγιο της Ελβετίας θα βρεθούν προ απροόπτου εντός των ερχόμενων εβδομάδων. Τουλάχιστον εκείνοι των οποίων τα στοιχεία και οι λογαριασμοί έχουν γίνει γνωστοί, διότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχουν και οι άλλοι καταθέτες, οι περισσότεροι ίσως, των οποίων οι λογαριασμοί παραμένουν άγνωστοι.


Η συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ Βέρνης και Αθήνας, προβλέπει δύο εναλλακτικές επιλογές για τους Έλληνες καταθέτες. Εάν επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, τότε οι καταθέσεις τους στην Ελβετία θα φορολογούνται με 30% το χρόνο. 

Σε αντίθετη περίπτωση οι καταθέσεις θα έχουν ονοματεπώνυμο και θα ελέγχονται από τις ελληνικές Αρχές.

Μέσω της φορολόγησης των καταθέσεων, η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει φόρους ύψους 4-6 δισ. ευρώ από τα συνολικά 20 που εκτιμάται ότι έχουν μπει στις θυρίδες των ελβετικών τραπεζών. 

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα διαμορφωθεί με βάση αντίστοιχες συμφωνίες που έχουν συνάψει οι ελβετικές Αρχές με τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Βρετανία.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές καταθέσεις.

Με κεντρικό ζήτημα την επίτευξη της συμφωνίας αυτής ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, θα συναντηθεί την Κυριακή με τον επικεφαλής της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών.
Μία ημέρα μετά, την Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μαυραγάνης θα έχει διαβουλεύσεις με τον Ελβετό ομόλογό του, Mίκαελ Άμπουλ.

Σχετικό άρθρο είχε δημοσιεύσει προ ημερών το γερμανικό Spiegel, το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά: Kατόπιν πολύμηνων καθυστερήσεων, η ελληνική κυβέρνηση θέλει τώρα να υλοποιήσει τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, αφενός για να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία, αφετέρου για να δείξει εμπράκτως ότι προχωρεί με σοβαρότητα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. H Eλλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα μια νίκη στη μάχη της κατά της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

To περιοδικό έκανε εκτενή αναφορά στην εκτίμηση ενός χρηματοοικονομικού ομίλου στην Eλβετία, του Helvea: Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συγκεκριμένου ομίλου οι Έλληνες έχουν καταθέσει περίπου 20 δισ. ευρώ στην Ελβετία από τα οποία το 99% (!) δεν έχει δηλωθεί στην εφορία.

«Ψηφιακή» λίστα στα χέρια του υπουργείου

Τα στοιχεία για τις καταθέσεις 100.000 Ελλήνων στο εξωτερικό έχει στα χέρια του το υπ. Οικονομικών, τα οποία είναι καταγεγραμμένα σε 70 ψηφιακούς δίσκους. Μεταξύ άλλων, στη λίστα περιλαμβάνονται και οι τόκοι που έλαβαν οι Έλληνες καταθέτες μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών στο εξωτερικό.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο «όπλο» που διαθέτει αυτή τη στιγμή το υπουργείο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το οποίο ενεργοποιεί η κυβέρνηση παράλληλα με την εφαρμογή καθολικού «πόθεν έσχες» και των νέων αυστηρών τεκμηρίων διαβίωσης.
zougla.gr