1.4.12

«Τείχος» προστασίας του Ευρώ από το Eurogroup







  • Οχυρώνει την ευρωζώνη η απόφαση του Eurogroup για περαιτέρω ενίσχυση των ευρωπαϊκών μηχανισμών αντιμετώπισης της κρίσης.   
  • Για θετικό αντίκτυπο στην Κυπριακή οικονομία κάνει λόγο ο επιχειρηματικός κόσμος.





Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις προσπάθειες της ευρωζώνης για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. 
Το Eurogroup που συνεδρίασε στην Κοπεγχάγη, αποφάσισε να ανεβάσει στα 800 δις. ευρώ την ικανότητα των μηχανισμών αλληλεγγύης προς τα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ, ανέφερε ότι  αναμένονται με ενδιαφέρον οι συζητήσεις των G20, για το πώς θα επιστρέψει με τον καλύτερο τρόπο η παγκόσμια οικονομία σε μια ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη.
Επί τάπητος τέθηκε και η πρόταση του Γερμανού υπουργού οικονομικών για τη θέσπιση ενός βρετανικού τύπου τέλους χαρτοσήμου εάν δεν καταφέρουν οι χώρες της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν στη θέσπιση ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για φορολογικά θέματα καλωσόρισε την συμβιβαστική πρόταση του Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντάς την εποικοδομητική για τον διάλογο.
Η είδηση βρίσκει τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου να κάνει λόγο για θετικό αντίκτυπο στην οικονομία του τοπου.
«Σίγουρα θα ενισχύσει το αίσθημα εμπιστοσύνης προς το ευρώ, την ευρωζώνη, τις ευρωπαϊκές χώρες, διότι και η οικονομία των ΗΠΑ εξαρτάται και έχει άμεση συνάφεια και με την ευρωπαϊκή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Πήλικος, ο οποίος  θεωρεί τη συμφωνία ως ένα βήμα, που δίδει ελπίδες για επάνοδο της ευρωζώνης στη σταθεροποίηση και περαιτέρω στην ανάπτυξη.  «Τα αποτελέσματα, τα δημοσιονομικά πράγματα της Κύπρου τους πρώτους δύο μήνες, δυστυχώς, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξάνεται αντί να μειώνεται, αυτό το πράγμα ίσως βοηθήσει και την Κύπρο σ' ένα χρόνο να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε.
Η συμφωνία, κρίνεται θετική και για το τραπεζικό σύστημα. «Ανεξάρτητα της ικανότητας των τραπεζών μας να ανακεφαλαιοποιηθούν από δικά τους κεφάλαια ή από κεφάλαια που θα βρούν από τον ιδιωτικό τομέα διότι θα νιώθουν ότι υπάρχει διαθέσιμο ένα σημαντικό κεφάλαιο για να τις στηρίξει, αν χρειαστούν τους επόμενους 2-3 μήνες οι οποίοι είναι αρκετά κρίσιμοι», σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ.
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών έθεσε επί τάπητος την πρότασή του για θέσπιση ενός βρετανικού τύπου τέλους χαρτοσήμου εάν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στη θέσπιση ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές