24.2.12

ΚΥΠΡΟΣ:Αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις δυνατότητες των κυπριακών τραπεζών

Αισιόδοξες εκτιμήσεις διαδέχονται τώρα το αρχικά απαισιόδοξο κλίμα αναφορικά με τις δυνατότητες των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Πολιτικοί παράγοντες και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Τράπεζα Κύπρου και η Μαρφίν Λαϊκή μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση.

Σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Μαρφίν για να ανταπεξέλθει στις ζημιές, που υπέστη, λόγω απομείωσης των ελληνικών ομολόγων, βρίσκεται ήδη στα χέρια του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη.

Απολύτως διαχειρίσιμες χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Μαρφίν, Μιχάλης Σαρρής, τις συνέπειες της απομείωσης των Ελληνικών ομολόγων για τη Μαρφίν και τις άλλες κυπριακές τράπεζες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τραπεζικού ιδρύματος, ο κ. Σαρρής είπε ότι χωρίς τυμπανοκρουσίες, με μεθοδικότητα και εντατική εργασία, η Μαρφίν προωθεί την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου, ρεαλιστικού Σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής, προς όφελος των πελατών, των μετόχων, αλλά και της κυπριακής οικονομίας ευρύτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαρρής εδώ και εβδομάδες έχει επαφές με χρηματοδότες από τη Ρωσία και την Κίνα.

Στις 29 Φεβρουαρίου αναμένεται η διοίκηση της Μαρφίν Λαϊκής να ενημερώσει για το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη και για τα σχέδια ανακεφαλοποίησης.

Σε επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, ελπίζει η Τράπεζα Κύπρου.

Πρόσκληση στον Υπουργό Οικονομικών, στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και σε όλους τους οικονομικούς φορείς, να συζητήσουν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τα σοβαρά ζητήματα της οικονομίας και να καταλήξουν σε κοινές στρατηγικές, απηύθυνε, στο μεταξύ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
sigmalive