1.12.11

Να μπουν φυλακή οι υπεύθυνοι πολιτικοί, για να παραδειγματιστούν οι επόμενοι!

Ο Προβόπουλος καρφώνει τον ΓΑΠ για τον εκτροχιασμό του χρέους

Τον Γιώργο Παπανδρέου και τη διετή διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδειξε ως υπευθύνους για την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος χθες το βράδυ στη Βουλή είπε ξεκάθαρα ότι αν η οικονομική πολιτική είχε χειριστεί σωστά τα ζητήματα, χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες, το χρέος θα ήταν βιώσιμο.


Ο κ. Προβόπουλος απέφυγε να υιοθετήσει τις εκτιμήσεις του Ευ. Βενιζέλου για ύφεση κοντά στο 5,5% και προέβλεψε ότι φέτος θα κλείσει στο 6%. Οπως είπε ο κ. Προβόπουλος, η πολιτική αβεβαιότητα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου οδήγησε σε εκροή 14 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες το συγκεκριμένο δίμηνο, ρυθμοί που διατηρήθηκαν και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, όταν ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την εγκληματική απόφαση για δημοψήφισμα. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, πάντως, ισχυρίστηκε ότι με το νέο κυβερνητικό σχήμα επήλθε σταθεροποίηση.
Απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων βουλευτών σχετικά με το ότι άλλα έλεγε πέρσι σχετικά με το «κούρεμα», ο κεντρικός τραπεζίτης προκάλεσε αίσθηση λέγοντας ότι δεν έχει αλλάξει άποψη σχετικά με το «κούρεμα», το οποίο ακόμα και τώρα θα έχει αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα. Απέφυγε μάλιστα να κάνει και οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία λέγοντας ότι πολλά ακούει, αλλά είναι θέμα επιλογής που θα κάνει τελικά το υπουργείο Οικονομικών. Το ίδιο και για το αν τα «νέα» ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα θα ακολουθούν το βρετανικό ή το ελληνικό δίκαιο. Τόνισε όμως ότι αν το νέο επιτόκιο είναι 8%, είναι δώρον άδωρον. Ο κ. Προβόπουλος πρόσθεσε ότι το Μνημόνιο απέτυχε γιατί εφαρμόστηκε αποσπασματικά και στοχοποίησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι αν η οικονομική πολιτική χειριζόταν με ορθό τρόπο τα ζητήματα το χρέος θα ήταν βιώσιμο.
Συμφωνώντας με τις διαπιστώσεις της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι το καθαρό όφελος από το «κούρεμα» δεν θα είναι 100 δισ. ευρώ αλλά 70, καθώς τα 30 θα πάνε κατευθείαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο χαρακτήρισε την ευκαιρία της 27ης Οκτωβρίου ως την τελευταία που θα έχει η χώρα μας.
Καταλήγοντας ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος προκάλεσε και πάλι αίσθηση δείχνοντας ότι προτιμά τις ξένες επενδύσεις (!) από τις ελληνικές διότι θα φέρουν περισσότερα χρήματα και τεχνογνωσία.
Γιώργος Λυκουρέντζος
infognomon politics