1.12.11

Δικαιωμένος νοιώθει ο Σαμαράς!

Δικαιωμένος νοιώθει ο Σαμαράς!
Ως μια θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο σοβαρότατων κλυδωνισμών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αποτιμά η ΝΔ την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της 6ης δόση.


Επιτελικά στελέχη της Συγγρού, μιλούν για δικαίωση της στάσης Σαμαρά, που με την πρωτοβουλία αποστολής της επιστολής έβαλε τέλος στον «οδυνηρό κύκλο» που άνοιξε η τραγική –όπως την χαρακτηρίζουν- έμπνευση της κυβέρνησης Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.


«Καταλυτική η αποστολή της επιστολής»

Όπως μάλιστα επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, η στάση Σαμαρά αποδείχθηκε καταλυτική διότι ξεμπλόκαρε την 6η δόση, δίχως να διαπραγματευθεί την εθνική αξιοπρέπεια, δίχως συμφωνήσει με τη λάθος συνταγή που μέχρι σήμερα ασκείται και δίχως να αλλάξει όσα υποστήριζε ως εκείνη τη στιγμή για την ανάγκη εφαρμογής μιας διαφορετικής συνταγής.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν τα «γαλάζια» στελέχη, η πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά, δίνει τη δυνατότητα η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές να τροποποιήσει την οικονομική πολιτική, και να εφαρμόσει διαφορετικές βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές.

«Εκλογές στις 19 Φλεβάρη»

Στο στρατηγείο του Αντώνη Σαμαρά, επιμένουν πάντως πως οι εκλογές θα διεξαχθούν, όπως συμφωνήθηκε, στις 19 Φεβρουαρίου και θυμίζουν πως όλα όσα έχει πει η ΝΔ, όπως η ακύρωση του δημοψηφίσματος, η συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου στην πρωθυπουργία έχουν επαληθευτεί.

Η ΝΔ μοιάζει μάλιστα αμετακίνητη σε αυτή της τη στάση. Μόνο εχθές, τουλάχιστον τρία κορυφαία στελέχη της παράταξης, ο Γιάννης Μιχελάκης, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, υπενθύμισαν την αρχική συμφωνία, στη λογική ότι δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση στο PSI που να δικαιολογεί την αναβολή των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, η μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών δεν είναι επιθυμητή για τη ΝΔ, αφού φοβάται πως μπορεί να παραβιάζεται έτσι η αρχική συμφωνία, θεωρεί ότι η συζήτηση και μόνο υπονομεύει το κρίσιμο έργο της μεταβατικής κυβέρνησης, πιθανολογεί πως παράταση του χρόνου ζωής της κυβέρνησης Παπαδήμου μπορεί να διασπάσει την κοινωνική συνοχή ενώ και στο εσωκομματικό περιβάλλον, μπορεί να εμφανιστούν φωνές διαφωνίας.

Επισήμως, η ΝΔ διαμηνύει πως οι εκλογές είναι αναγκαίες ώστε να εκλεγεί μια κυβέρνηση με συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα μπορεί να φέρει την πολυπόθητη ανάκαμψη και ανάπτυξη και η οποία θα μπορεί να προκαλέσει την επιζητούμενη επανεκκίνηση στην οικονομία και στην κοινωνία, σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης και υψηλής ανεργίας.
newsbomb