1.12.11

Αυστριακό "φιλέτο" με LΕΟ2Α4 και Μ109Α5 για τον ΕΣ

Image
Ενδιαφέρον του Ε.Σ. για περίπου 60 άρματα μάχης LEO2A4 που αποσύρει ο αυστριακός Στρατός καθώς και 40 πυροβόλα Μ109Α2/Α5Ö (έκδοση Α5) καταγράφεται σύμφωνα με πηγές από το Επιτελείο, καθώς και τα δύο συστήματα (ειδικά τα LEO2Α4) είναι "είδος προς εξαφάνιση" έχουν στερέψει τα γερμανικά αποθέματα.

Για τα Μ-109 στην έκδοση Α5 που ήταν η υπέρτατη εξέλιξη μέχρι την έκδοση Α6 υπάρχει επίσηςμεγάλο ενδιαφέρον καθώς ως σύστημα δεν έχει καμία σχέση με τα Α2/Α3. Μόνο 12 από αυτά είχαν αγοραστεί στην δεκαετία του '90 από τον Ε.Σ. και λόγω μεγάλου κόστους από εκεί και πέρα υπήρξαν προμήθειες μόνο μεταχειρισμένων από την Γερμανία.


Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ109Α2/Α5Ö της Αυστρίας δαθέτουν ημιαυτόματα σύστημα γέμισης, αδρανειακό σύστημα ναυτιλίας και αρκετές ομοιότητες με το Μ109Α6 Paladin, με κυριότερη αυτή του πυροβόλου.

Η παραπάνω έκδοση αναπτύχθηκε για την Αυστρία και την Ελβετία. Το ηλεκτρονικό σύστημα ναυτιλίας και στοχοποίησης που διαθέτει είναι το NORA. Μέσω της μονάδας ελέγχου το κάθε πυροβόλο διασυνδέεται με το EAFLS (Electronic Artillery Fire Control System).

Οι πρώτες αναβαθμισμένες εκδόσεις -Α5Ö παραδόθηκαν το 1998, από αποθέματα -Α5 που αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ. Τα υπόλοιπα Α/Κ πυροβόλα της εξελιγμένης έκδοσης προήλθαν από εκσυγχρονισμό των αγορασθέντων από τις Βρετανικές Δυνάμεις Γερμανίας.

Ο αυστριακός Στρατός Από τα 1.147 οχήματα που έχει στη διάθεσή του (άρματα, τεθωρακισμένα οχήματα, ΤΟΜΑ κτλ), θα διατηρήσει σε υπηρεσία μόνο 389. Επιπλέον θα καταστραφεί και μεγάλος όγκος πυρομαχικών για τα οποία επίσης ενδιαφέρεται ο Ε.Σ. από την στιγμή που έχουν διάρκεια ζωής και αφορούν συστήματα που βρίσκονται σε υπηρεσία στον Ε.Σ.. Ενδιαφέρον υπάρχει και για τα οχήματα περισσυλογής αρμάτων Μ578

Όλα θα εξαρτηθούν από το ποσό που θα ζητήσουν οι Αυστριακοί. Αν είναι χαμηλό το κόστος ("δεν ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ μαζί με τα μεταφορικά") μας λέχθηκε χαρακτηριστικά τότε θα ταξιδέψει επιτροπή του Ε.Σ. στην Αυστρία για να δει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οχήματα.Πάντως η ίδια πηγή σημείωνε ότι "Δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε για τέτοιο φιλέτο. Ειδικά τα αυτοκινούμενα πυροβόλα, τεχνολογικά είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μπορούν να εκπέμψουν πυρά με διπλάσια ταχύτητα βολής απ'ότι τα Α2/Α3 που έχουμε προμηθευτεί από την Γερμανία"

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr