9.10.11

Ιρανικές προειδοποιήσεις προς τη Τουρκία


Βαριές κουβέντες από το Ιράν για την Τουρκία
Ο στρατιωτικός σύμβουλος του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολλάχ Αλή Χαμενεί είπε πως η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της στα θέματα της Συρίας, της πυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ και του λαϊκού πολιτεύματος των μουσουλμανικών αραβικών χωρών, διότι διαφορετικά θα αντιμετωπίσει προβλήματα και με τον ίδιο της τον λαό αλλά και με τους γείτονες της.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόϊτερς, ο αντιστράτηγος Γιαχγιά Ραχίμ Σαφεβί σε συνέντευξη του στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν το Μέχρ, χαρακτήρισε την έκκληση που έκανε ο Ερντογάν στις αραβικές χώρες για υιοθέτηση της δημοκρατίας ως ¨απρόσμενη και αφάνταστη¨.
Δήλωσε πως ¨Η συμπεριφορά των κρατικών λειτουργών της Τουρκίας απέναντι στην Συρία και στο Ιράν είναι πολύ λανθασμένη.
Ο Ιρανός στρατηγός χρησιμοποίησε την φράση πως ¨ Εάν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει αυτήν την ασυνήθιστη πολιτική και θα εξοργίσει τους πολίτες της αλλά και η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν θα επαναξιολογήσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία.
¨ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ¨
Ο Ραχίμ Σαφεβί δήλωσε πως ¨Κατά την γνώμη μου οι Τούρκοι προχωράνε σε λάθος δρόμο. Είναι πολύ κανονικό πως αυτόν τον δρόμο τον χάραξαν για αυτούς οι Αμερικανοί.
Ο σύμβουλος του Χαμανεί μίλησε ως εξής : ¨Οι Τούρκοι μέχρι τώρα έκαναν στρατηγικά λάθη. Ένα εξ αυτών ήταν η παρουσίαση του μοντέλου του λαϊκού κράτους που έκανε ο Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στην Αίγυπτο. Αυτό σε μια χώρα όπως η Αίγυπτος με μουσουλμανικό λαό ήταν μια στάση ¨απρόσμενη και αφάνταστη¨.
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ
Ο Ραχίμ Σαφεβί ασκώντας κριτική στην απόφαση της να φιλοξενήσει την πυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ, ανέφερε πως εάν η Τουρκία δεν αλλάξει κατεύθυνση οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών θα τεθούνε σε κίνδυνο.
Ο Ραχίμ Σαφεβί δήλωσε πως ¨Εάν οι Τούρκοι ηγέτες δεν αποσαφηνίσουν την εξωτερική τους πολιτική και τις σχέσεις τους με το Ιράν, θα υπάρξουν προβλήματα. Εάν όπως ισχυρίζονται θέλουν να φτάσουν τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν στα 20 δις $, τότε το συντομότερο δυνατόν πρέπει να προσεγγίσουν το Ιράν¨.
Εφ. Χουριέτ 8-10-2011