17.9.11

Σε ετοιμότητα Ελλάδα και Κύπρος για τις τουρκικές προκλήσεις


Ετοιμότητα και ψυχραιμία προτάσουν απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, μετά τη συνάντηση τους στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.
Την πάγια θέση της χώρας μας ότι οι έρευνες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της είναι αναφέρετο δικαίωμα της Κύπρου επανέλαβε ο υπουργός εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, μετά τη ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον Κύπριο ομόλογο του Δημήτρη Ηλιάδη.

Τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας όσο και της Κύπρου δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουν την Τουρκία στη δημιουργία εντάσεων και όξυνσης αλλά αντίθετα θα επιδείξουν ψυχραιμία και θα αντιδράσουν σε διπλωματικό επίπεδο με τα απαραίτητα διαβήματα.
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα αλλά δεν έχουν τεθεί σε επιφυλακή όπως διάφοροι κύκλοι θέλουν να παρουσιάσουν.   «Απέναντι στις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας αντιτάσσουμε το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Οι μονομερείς ενέργειες και δηλώσεις της Άγκυρας συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος αποσταθεροποίησης έντασης και ενδεχομένως κρίσης» υπογράμμισε.
Ο Δημήτρης Ηλιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος θα ζητήσει από τις χώρες που έχουν τοποθετηθεί θετικά στο θέμα των γεωτρήσεων την δημιουργία  «ομπρέλας διπλωματικής προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο της», ενώ επεσήμανε ότι η Τουρκία εξαιτίας της έλλειψης επιχειρημάτων και διεθνούς νομιμοποίησης εκτρέπεται σε απειλές.
Ευαίσθητο θέμα χαρακτήρισε την  οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου- Ελλάδος σε σχετική της ομιλία  στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής για την πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών, η  υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.
Αναφερόμενη στις τουρκικές απειλές επεσήμανε ότι «η Τουρκία αναζητεί νέο ηγετικό ρόλο στην περιοχή», κυρίως με τις χώρες της "Αραβικής Άνοιξης", προσπαθώντας  χωρίς να «καίει ακόμη το χαρτί της ΕΕ».
Η κα Μαρκουλλή υπογράμμισε ότι η Κύπρος έχει  δημιουργήσει μια “πολιτική ασπίδα” και αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις στις οποίες προέβησαν πολλές χώρες, όπως Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία αλλά και η ΕΕ, εκφράζοντας τη στήριξή τους προς την Κύπρο.
Η υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ακόμα, ότι η εξέδρα της Noble Energy έφθασε στον προορισμό της χθες χωρίς καμία παρενόχληση από τουρκικά πλοία και η εταιρεία ήδη προβαίνει στη διαδικασία της σταθεροποίησής της. Ανέφερε δε για την περιπολία των τουρκικών πλοίων, ότι εάν αυτά βρίσκονται εκτός της ζώνης ασφαλείας που κήρυξε η Κυπριακή Δημοκρατία γύρω από την εξέδρα, είναι διεθνή ύδατα και δεν μπορεί να απαγορευθεί σε οποιοδήποτε πλοίο εμπορικό ή πολεμικό, να πλέει εκεί. Δηλώνοντας χαρακτηριστικά «από τη στιγμή που δεν παρενοχλεί ή δεν προβαίνει σε παράνομες ενέργειες δεν μπορεί να απαγορευθεί σε οποιοδήποτε πλοίο να περάσει από αυτή την περιοχή».
enet