1.9.11

Αντιδρά η κυβέρνηση στο «αντάρτικο» των εστιατόρων


ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ - ΜΟΣΙΑΛΟ
Να μην προχωρήσουν σε ενέργειες που υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια κάλεσε ο Ηλίας Μόσιαλος τους εστιάτορες με αφορμή την πρόθεση που έχουν εκδηλώσει να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, μη αποδίδοντας τον ΦΠΑ.
Αντιδρά η κυβέρνηση στο «αντάρτικο» των εστιατόρων
Στη δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει:
"Καταβάλλουμε μια πρωτόγνωρη εθνική προσπάθεια για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Τα φαινόμενα ανομίας και όσοι τα προωθούν βλάπτουν την προσπάθεια αυτή. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι. Καλούμε όσους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης μιλούν για "στάση πληρωμών προς το δημόσιο" να μην προχωρήσουν σε ενέργειες που υπονομεύουν τον αγώνα που δίνουμε όλοι και αφορά το μέλλον όλων μας".

ΥΠΟΙΚ: Με παρανομίες δεν βγαίνει η χώρα από την κρίση
Σε ανάλογες προειδοποιήσεις προχώρησε και το Υπουγρίο Οικονομικών: Είναι υποχρέωση των επιχειρηματιών στο χώρο της εστίασης "να εκδίδουν αποδείξεις για το σύνολο των ποσών που εισπράττουν από τους καταναλωτές και να αποδίδουν τον αντίστοιχο ΦΠΑ που έχει ήδη πληρώσει ο καταναλωτής, στο κράτος", υπογραμμίζει το υπ. Οικονομικών σε ανακοίνωση του, ενώ προειδοποιεί ότι "όποιοι θεωρούν ότι η παραβίαση του νόμου είναι η καλύτερη μέθοδος για να βγει η χώρα από την κρίση και η οικονομία από την ύφεση, κάνουν ένα προκλητικό και σκόπιμο ΄λάθος΄".
"Οι πολίτες είναι αυτοί που αναβιώνοντας το κίνημα των αποδείξεων μπορούν και πρέπει να δώσουν απάντηση σε αυτές τις συμπεριφορές", σημειώνει το ΥΠΟΙΚ και προσθέρτει: "Οι επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης έχουν την δυνατότητα να αποδείξουν ότι όταν όλος ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στον κύκλο εργασιών τους εισπράττεται και αποδίδεται στο κράτος, δεν χρειάζεται να διατηρηθεί ο συντελεστής στο 23%. Αυτό θα διευκόλυνε την κυβέρνηση στην κατάρτιση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος και την εξομάλυνση όλων των συντελεστών όπως έχει δηλώσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών".
Δεν θα εισπράττουμε, δεν θα αποδίδουμε
Οι επιχειρήσεις εστίασης που απειλούν με στάση πληρωμών προς το Δημόσιο αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον συντελεστή του ΦΠΑ από το 13% στο 23% υπολογίζονται σε περίπου 121.500 συμπεριλαμβανομένων των καφέ, μικρών μπαρ και αναψυκτηρίων.
Χθες, με ψήφισμα που εξέδωσε η γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) προτείνεται στα μέλη της να μην καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του Δημοσίου και μάλιστα να μην εισπράττουν για λογαριασμό του κράτους τον ΦΠΑ.
Απόφαση, όπως είπαν, που θα υλοποιείται εωσότου το υπουργείο Οικονομικών άρει το μέτρο της αύξησης του συντελεστή.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γ. Τσάκος μιλώντας στο "Εθνος" τονίζει ότι "προχωρούμε σε στάση πληρωμών. Δεν θα εισπράττουμε τον ΦΠΑ", λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: "Τις τρεις προηγούμενες αυξήσεις μπορέσαμε και τις απορροφήσαμε. Τώρα πώς θα το κάνουμε αυτό, αφού η αύξηση είναι 44%;".
Στο ερώτημα με ποιον τρόπο θα προχωρήσουν στην κίνησή τους, ο κ. Τσάκος σημειώνει: "Αναζητούμε τρόπους. Μια λύση είναι να μειώσουμε την τιμή του γεύματος, του καφέ, του ποτού, ανάλογα, με το είδος της επιχείρησης, σε τέτοιο ποσοστό ώστε με την επιβολή του νέου ΦΠΑ να μην αλλάξουν οι τελικές τιμές. Δηλαδή, ο καταναλωτής να πληρώνει όσο πλήρωνε και το κράτος βέβαια να μην εισπράξει τα αναμενόμενα έσοδα".
ethnos