1.8.11

Eνας "Καγκελάριος" στην Αθήνα

Υπό στενή παρακολούθηση αναμένεται να τεθεί το κυβερνητικό έργο καθώς σύντομα θα καταφτάσει στην Αθήνα ο Γερμανός, Χορστ Ράιχενμπαχ, ως επικεφαλής ομάδας 25 ευρωπαίων τεχνοκρατών, με εντολή της Κομισιόν.

Η ομάδα, που θα λογοδοτεί απ΄ ευθείας στον Μ. Μπαρόζο και τον Όλι Ρεν, θα έχει δυνατότητα να διακόπτει τη δανειοδότηση της Ελλάδας, εφ' όσον κρίνει ότι συντρέχει λόγος. Επίσης, θα συντονίζει τους Έλληνες υπουργούς και τα Yπουργεία,  θα υποβάλλει εκθέσεις προόδου κάθε τρίμηνο και αν διαπιστώσει αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα με την Τρόικα, θα εκδίδει έκτακτες προειδοποιήσεις.


Η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, και την υιοθέτησαν όλοι οι ηγέτες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα, υπήρξε γενικός διευθυντής της Κομισιόν σε θέματα προϋπολογισμού και θεωρείται «σκληρός» τεχνοκράτης.

Από ελληνικής πλευράς, θα συγκροτηθεί άλλη ομάδα τεχνοκρατών που θα συνεργάζεται με τους ευρωπαίους, στην οποία επικεφαλής θα είναι ο Γιώργος Γλυνός, σύμβουλος του πρωθυπουργού επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Στο στρατηγείο που θα βρίσκεται στην Αθήνα θα ενταχθούν όλοι οι κοινοτικοί που είναι αποσπασμένοι στη χώρα μας και είναι τοποθετημένοι σε διάφορα υπουργεία και οργανισμούς. Οι επικεφαλής αναμένεται να αναλάβουν δράση στις 15 Αυγούστου.

Οι αρμοδιότητες της επιτροπής
Η αποστολή των 25 εμπειρογνωμόνων θα είναι να εντοπίζουν προβλήματα του ελληνικού διοικητικού μηχανισμού και να εισηγούνται στους υπουργούς λύσεις και παρεμβάσεις. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών, καθώς επίσης και τα χρονοδιαγράμματα για την λύση των προβλημάτων.

Αν το κρίνουν απαραίτητο, οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα προσλαμβάνουν ειδικούς από την ελεύθερη αγορά και θα ζητούν βοήθεια από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το πεδίο δράσης της ομάδας, θα αρχίζει από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, και θα φθάνει μέχρι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, την κοινωνική πολιτική στην απασχόληση, την Υγεία και την Παιδεία.

«Θερμός» Αύγουστος για την κυβέρνηση

Ενιαίο μισθολόγιο, συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, αποκρατικοποιήσεις και πάταξη της φοροδιαφυγής βρίσκονται στην κορυφή της «καυτής» ατζέντας της κυβέρνησης για τον Αύγουστο.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο που χειρίζεται την «καυτή» ατζέντα των θεμάτων, προχώρησαν στην υιοθέτηση των πλέον fast track διαδικασιών, τα οποία θα πέφτουν στο τραπέζι του υπουργικό συμβούλιο, στη συνέχεια θα κατατίθενται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και θα ψηφίζονται χωρίς την «άνεση» για συζήτηση τριών συνολικά εβδομάδων.

Οι πέντε όροι για το νέο δάνειο
Το τελεσίγραφο της ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για το δεύτερο «μνημόνιο», περιλαμβάνει πέντε σημεία, γύρω από τα οποία περιστρέφονται οι συζητήσεις:

1. Το νέο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να έχει διακομματική αποδοχή, βάθος εφαρμογής τα 30 χρόνια και αυστηρές ρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

2. Η δεύτερη δόση αλλαγών στο ασφαλιστικό με συγχωνεύσεις ταμείων και κατάργηση του εφάπαξ στο Δημόσιο, ώστε να αντέξουν τα ταμεία ενδεχόμενο «κούρεμα».

3. Οι τράπεζες, στις οποίες θα δοθούν αυστηρές οδηγίες για συγχωνεύσεις, επανακεφαλαιοποίηση από τα 20 δισεκατομμύρια του δανείου και μείωση του λειτουργικού κόστους.

4. Τη μείωση προσωπικού στο δημόσιο τομέα, με μηνιαίους και τριμηνιαίους στόχους για κανονικές απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού, που για πρώτη φορά θα περιγράφονται σε χρονοδιάγραμμα. Το ίδιο ζητούν να ισχύσει και στις καταργήσεις φορέων του Δημοσίου.

5. Τέλος τη σύνδεση εκροών από τα διαρθρωτικά ταμεία με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε αγορά εργασίας και υπηρεσιών.
zougla