3.8.11

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στην Κέρκυρα - Χωρίς ρεύμα η Παλαιοκαστρίτσα


Σε ύφεση βρίσκεται αυτήν την ώρα η φωτιά στα περισσότερα μέτωπα του νησιού της Κέρκυρας. Ωστόσο, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 15 οχήματα, επιχειρούν στο χωριό Λάκωνες.

Σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές ζημιών, στάχτη έχει γίνει το πευκοδάσος στην περιοχή Κομπίτσι. Στην Κέρκυρα έχουν φτάσει πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και την Αιτωλοακαρνανία. Η αστυνομία, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές υπόπτων, ενώ παράλληλα, ζητούν και τη συνδρομή των κατοίκων στις φλεγόμενες περιοχές προκειμένου να συλληφθούν οι εμπρηστές.



Στο μεταξύ, κάλεσμα για επαγρύπνηση προς όλους τους αρμοδίους, αλλά και τους κατοίκους της Κέρκυρας και των Ιονίων Νησιών, απηύθυνε ο Υφ. Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, αμέσως μετά από το τέλος της ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στα μέτωπα της φωτιάς.

Ο κ. Οθωνας είπε χαρακτηριστικά, ότι «υπάρχει σωρεία ενδείξεων πως εξελίσσεται προσπάθεια, μεμονωμένη, ή, μη, βάση σχεδίου, ή χωρίς σχέδιο» και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρίσκονται όλοι σε επαγρύπνηση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ανάλογων συμβάντων.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσε την εικόνα του χάρτη των πυρκαγιών και είπε ότι είναι πιθανόν να πρόκειται για σχέδιο εμπρηστών. Ζήτησε μάλιστα, τη συνδρομή όλων για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους.

Μάλιστα, μέχρι τα ξημερώματα είχαν γίνει τέσσερις προσαγωγές στην Αστυνομία, από τις οποίες δεν φαίνεται να προέκυψαν στοιχεία αλλά και μία σύλληψη αρχικά, η οποία ωστόσο στη συνέχεια μετατράπηκε σε προσαγωγή. Πρόκειται για τον 60χρονο κάτοικο Κέρκυρας που στη μοτοσικλέτα του βρέθηκε μπιτόνι με βενζίνη και ένα στουπί, ο οποίος οδηγήθηκε στο Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Αργά το βράδυ αποφασίστηκε να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος αλλά να συνεχίσει τη διερεύνηση της πιθανής εμπλοκής του η Υπηρεσία.

Τη νύχτα έφτασαν οι ενισχύσεις από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία και κατευθύνθηκαν στα μέτωπα της φωτιάς στο χωριό Λάκωνες, στη βορειοδυτική Κέρκυρα, που η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και έχει φτάσει κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κέρκυρας στην περιοχή Κομπίτσι, όπου η φωτιά έκανε στάχτη περισσότερο από 1000 στρέμματα μέσα σε τέσσερις ώρες, ενώ κατάστρεψε και ένα μεγάλο τμήμα από το νεκροταφείο της περιοχής.

Στις υπόλοιπες δεκάδες εστίες που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Από την μεγάλη πυρκαγιά σημειώθηκε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση της Παλαιοκαστρίτσας καθώς φλεγόμενοι κορμοί έπεσαν επάνω σε κολόνες της ΔΕΗ που ηλεκτροδοτούν την πόλη και τα γύρω χωριά, με αποτέλεσμα εδώ και λίγη ώρα να έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος.




Στην περιοχή Κομπίτσι καταφθάνουν συνεχώς ενισχύσεις απ ολόκληρη την χώρα .Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις αποτελούμενες από 60 πυροσβέστες με 30 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος αλλά και άντρες των ΕΚΑΜ. Από αέρος κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.



Η φωτιά καίει δασικές και γεωργικές περιοχές και έως στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Είναι, δε, σε πλήρη εξέλιξη, με τους ανέμους των 6 μποφόρ να βοηθούν το καταστροφικό της έργο.

Η πυροσβεστική δεν επιβεβαιώνει για την ώρα το ενδεχόμενο του εμπρησμού, αν και οι πολλές εστίες κινούν τις υποψίες και προς αυτή την κατεύθυνση.

Μάλιστα, στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής προσήχθη και ανακρίνεται ένας 60χρονος ο οποίος, σε ελέγχους που κάνουν σε όλες τις οδικές αρτηρίες οι αστυνομικοί, βρέθηκε να έχει στην μοτοσικλέτα του δοχείο με βενζίνη και στουπί.

Παράλληλα οι αστυνομικοί που κάνουν ελέγχους σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς για ύποπτα αυτοκίνητα ή μηχανάκια προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές, ενώ στο χωριό Κυνοπιάστες, κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, εντόπισαν ένα μασούρι με σπίρτα.

Ήδη στην Κέρκυρα βρίσκεται ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ο οποίος κατευθύνεται στις πυρκαγιές στα βορειοδυτικά του νησιού στα χωριά, Λάκωνες και Αλειματάδες.






Μπαράζ πυρκαγιών πλήττει αυτή την ώρα την Κέρκυρα με την αστυνομία να αναζητά εμπρηστή με αυτοκίνητο τύπου cabrio χρώματος ασημί, ο οποίος –σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις- απ΄ όπου περνά βάζει και από μία φωτιά!



Αυτή την ώρα η Πυροσβεστική αναζητά τρόπο να διασπείρει οχήματα και πυροσβέστες σε περισσότερες εκ των έξι εστιών σε μεγάλο μήκος της μέσης και ΒΔ Κέρκυρας.

Η πιο κρίσιμη περίπτωση είναι η φωτιά που έχει κυκλώσει την κοινότητα Βιστόνων μετά το Μάρμαρο.

Αυτή την ώρα υπάρχουν επίσης εστίες στις περιοχές:

- Τρουμπέττα στις εγκαταστάσεις της αεροπορίας (ΕΥΠ)
- Στους Αλειμματάδες στο δρόμο προς τους Δουκάδες
- Σε δασική περιοχή της Μυρτιώτισσας
- Σε δασική περιοχή των Ερμόνων
- Στη Γέφυρα των Γιατρίνων

ΠΗΓΗ: CORFUPRESS / real