1.8.11

Προς μετωπική σύγκρουση



Στο κενό έπεσαν και οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου του ΣΑΤΑ, Θύμιου Λυμπερόπουλου και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη  μαζικές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί σε όλη την Ελλάδα.

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους ταξιτζήδες, στην περίπτωση μάλιστα που υπάρξει και νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με ακραίες ενέργειες εκ μέρους των ιδιοκτητών ταξί.



«Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τη νομιμότητα», επισήμαναν με έμφαση στελέχη του Υπουργείου Υποδομών αμέσως μετά τη συνάντηση του κ. Ι. Ραγκούση με τους απεργούς ιδιοκτήτες των ταξί οι οποίοι πραγματοποίησαν και συγκέντρωση προτού συναντηθούν με τον υπουργό.

Ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ακριβώς ότι είχε πει στους εκπροσώπους των απεργών ιδιοκτητών ταξί και την περασμένη Παρασκευή. Ότι, δηλαδή, θα φέρει ολοκληρωμένες προτάσεις στα τέλη Αυγούστου και τους κάλεσε να μετέχουν στον διάλογο. Μόλις ένα 24ωρο πριν από την ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τα πράγματα φαίνεται πάντως να οδηγούνται στα άκρα, καθώς κι οι δύο πλευρές εμφανίζονται ανυποχώρητες στις θέσεις τους.
Εγκύκλιος Γ. Ραγκούση προς τους Περιφερειάρχες της χώρας

Κατεπείγουσα εγκύκλιο προς τους Περιφερειάρχες όλης της χώρας έστειλε το πρωί ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης, για το θέμα των κινητοποιήσεων των ταξί. Στην εγκύκλιο με θέμα «Διοικητικές κυρώσεις για κατάληψη εθνικών, επαρχιακών κλπ οδών από ιδιοκτήτες ΤΑΧΙ», προβλέπεται η διαδικασία για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων σε βάρος όσων ιδιοκτητών ταξί που παραβαίνουν τις διατάξεις της παρ.12 του άρθρου 34 του ν. 2696/1999 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», με σκοπό, όπως αναφέρει, τη διασφάλιση βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και θεμελιωδών ελευθεριών του ανθρώπου εν γένει.

Η εγκύκλιος αναφέρεται στις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 34 του ν. 2696/1999 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» (Α’ 57) , όπως ισχύει, που προβλέπει ότι «Απαγορεύεται η κατάληψη με οποιοδήποτε μέσο και για οποιοδήποτε λόγο μέρους ή ολόκληρου του οδοστρώματος των εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών ή κοινοτικών οδών, δια των οποίων διεξάγεται η κυκλοφορία μηχανοκίνητων και μη οχημάτων. Οι παραβάτες τιμωρούνται με τις ποινές της παραγράφου 1 του ν. 292 του Ποινικού Κώδικα. Παράλληλα, με πράξη του οικείου νομάρχη, μετά από προηγούμενη ακρόαση αυτού σε βάρος του οποίου λαμβάνεται το μέτρο, ανακαλείται για ένα (1) έτος και σε περίπτωση υποτροπής, οριστικά, αν πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσης, το δικαίωμα κυκλοφορίας αυτού ως δημόσιας χρήσης, διατασσομένης συγχρόνως της αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος».

Κατόπιν αυτών, αναφέρει στην εγκύκλιό του ο κ. Ραγκούσης, και με βάση τις σχετικές αναφορές των αρμόδιων αστυνομικών αρχών σχετικά με τις παραβιάσεις από ιδιοκτήτες ταξί των εν λόγω διατάξεων, οι οποίες (αναφορές) κοινοποιούνται και σε σας, επιβάλλεται η κίνηση, κατεπειγόντως, από μέρους σας της ως άνω διαδικασίας για επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, δηλ. της αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης, στην οποία ενσωματώνεται το δικαίωμα κυκλοφορίας του ως τέτοιου, καθώς και της αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του.

zougla