Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, Γιουκίο Ιντάνο δήλωσε πως το Τόκιο παρακολουθεί πολύ στενά και με μεγάλο ενδιαφέρον τις κινήσεις εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας και ειδικότερα το πρόγραμμα κατασκευής αεροπλανοφόρου.
Ο Γ. Ιντάνο εξέφρασε ακόμα την ελπίδα πως το Πεκίνο θα σηκώσει τελικά τον μανδύα μυστικότητας που περιβάλλει το πρόγραμμα κατασκευής αεροπλανοφόρων και θα ξεκαθαρίσει άμεσα τον σκοπό της απόκτησης ενός τέτοιου οπλικού συστήματος. Η Ιαπωνία ζητάει ακόμα να μάθει το τομέα δράσης του αεροπλανοφόρου αλλά και το οπλισμό που αυτό θα φέρει.
Τέλος ο Ιάπωνας επίσημος επεσήμανε πως το ζήτημα της απόκτησης ενός ή και περισσοτέρων αεροπλανοφόρων από την Κίνα είναι ζήτημα το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει όχι μόνο την Ιαπωνία και την ευρύτερη περιοχή αλλά ολόκληρη την διεθνή κοινότητα, υπονοώντας φυσικά πως η είσοδος σε υπηρεσία ενός τέτοιου συστήματος με την σημαία της Κίνας πρόκειται να επηρεάσει όχι μόνο την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή αλλά ίσως ολόκληρο τον πλανήτη.
Είναι προφανές πως η Ιαπωνία βλέπει με εντεινόμενη ανησυχία τον Κίτρινο Δράκο να αποκτά δυνατότητες προβολής ισχύος πολύ πέρα από τις ακτές του και την… Ταϊβάν. Αποτέλεσμα είναι να αντιλαμβάνεται πως το Πεκίνο στην προσπάθειά του να καταλάβει τον χώρο που πιστεύει πως του αναλογεί στην Ανατολική Ασία, θα θέσει σε αμφισβήτηση τα ίδια τα ζωτικά συμφέροντα της Ιαπωνίας, ακόμα και με στρατιωτικά μέσα, μέσω δηλαδή της μεθόδου της σκληρής ισχύος.
Φυσικά, η Ιαπωνία, για την ώρα, θα πρέπει να κοιμάται ήσυχη αφού στην περιοχή, ο συνδυασμός της αεροναυτικής της ισχύος με τις αντίστοιχες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν φαίνεται να μπορούν να αμφισβητηθούν από το Πεκίνο. Βέβαια, η – τουλάχιστον θεωρητική – πιθανότητα οι ΗΠΑ να μειώσουν την παρουσία τους, κυρίως λόγω οικονομικών ζητημάτων και προβλημάτων, στο άμεσο μέλλον ίσως να κάνει τους υπευθύνους στο Τόκυο να χάνουν τον ύπνο τους αφού η άνοδος της κινέζικής ισχύος και στο στρατιωτικό επίπεδο να είναι κάτι πολύ πιο επικίνδυνο από την άνοδο των επιπέδων ραδιενέργειας λόγω… Φουκουσίμα.
Το σίγουρο είναι πως εάν η Ιαπωνία διαπιστώσει πως είτε η Κίνα ενδυναμώνεται πέραν του… επιτρεπτού, είτε οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη αποτροπή, τότε θα απαντήσει αναλόγως με αποτέλεσμα η Ανατολική Ασίας να γίνει μάρτυρας μία τεράστιας κούρσας εξοπλισμών η οποία δεν είναι σίγουρο πως το Τόκιο μπορεί να κερδίσει.
defencepoint