1.6.11

Νιώθει....αγανακτισμένος!!!


Πάγκαλος: "Νιώθω εξόχως αγανακτισμένος"

ΑΘΗΝΑ 01/06/2011


"Νιώθω εξόχως αγανακτισμένος και ταπεινωμένος ως πολίτης όταν τα μέλη του Κοινοβουλίου φεύγουν μέσα από τον Εθνικό Κήπο", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, αναφερόμενος στο μπλόκο που επέβαλαν το βράδυ της Τρίτης οι "Αγανακτισμένοι" στη Βουλή.

Κάποιοι, τόνισε, θα έπρεπε να έχουν την ευθύνη γι' αυτά που γίνονται, επιρρίπτοντας, εμμέσως αλλά σαφέστατα, την ευθύνη αυτή στους "διοργανωτές". 

Πρόσθεσε ότι η εντύπωση ήταν ότι αυτό που γίνεται στο Σύνταγμα είναι κάτι ανωτάτου επιπέδου, αλλά έφερε τη χθεσινή "παραφυάδα", η οποία πρέπει να αποδοκιμαστεί. Αλλιώς θα μπαίνουμε στη Βουλή ελεγχόμενοι από αυτούς που θα είναι στην πόρτα και θα επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον βουλευτή τους αρέσει, είπε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι οι "Αγανακτισμένοι" δεν έχουν εκπροσώπους για να του μεταφέρουν το κλίμα και ότι ο ίδιος συνομιλεί με πολλούς γνωστούς του. Κατηγόρησε όσους προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν προηγούμενες δηλώσεις του για να δημιουργήσουν προβλήματα με πρόσωπα. Και σημείωσε ότι ένα αυθόρμητο και συμπαθές κίνημα, όπως αυτό, ή θα αποκτήσει έναν πολιτικό στόχο ή θα αποσυντεθεί.

Τέλος, ο κάλεσε τους δημοσιογράφους να σκεφθούν τι θα γινόταν, αν η κυβέρνηση έκλεινε τα γραφεία της και θα έπρεπε να αποφασίσει για το τι θα γίνει η συνέλευση του Συντάγματος.
Αναφορά στο κίνημα των "Αγανακτισμένων" πολιτών έκανε και ο Γ.  Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός είπε ότι "όσοι διαδηλώνουν στις πλατείες απευθύνονται σε εθνικά συστήματα δημοκρατίας, τα οποία είναι αδύναμα και αιχμάλωτα μιας παγκόσμιας εξουσίας". Πρόσθεσε δε ότι "απαιτείται μια δημοκρατική και ενημερωμένη παγκόσμια διακυβέρνηση, καθώς και ριζική αναμόρφωση της δημοκρατίας, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο".

Την ανησυχία και τον προβληματισμό του, με αφορμή τα επεισόδια έξω από τη Βουλή και την προσπάθεια αποκλεισμού του Κοινοβουλίου από διαδηλωτές, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, υπογραμμίζοντας "τους κινδύνους που ενέχουν τέτοια φαινόμενα, για την ίδια τη Δημοκρατία".

"Όλοι μας στην κυβέρνηση, συναισθανόμαστε την αγωνία των πολιτών, που την εκφράζουν με τις ειρηνικές διαμαρτυρίες. Είναι αλήθεια ότι η μαζικότητα των συγκεντρώσεων στέλνει μήνυμα που πρέπει να αξιολογηθεί από όλους εντός και εκτός της χώρας. Φυσικά αναφέρομαι και στην Τρόικα και σε κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επιχειρούν να θέσουν ακόμη πιο δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό" ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής.

Αντιδράσεις στη Βουλή
Η Νέα Δημοκρατία, δια του εκπροσώπου της Κ. Μαρκόπουλου, απέδωσε στην κυβέρνηση "την ευθύνη του κοινωνικού αδιεξόδου και της απελπισίας", ενώ και ο βουλευτής της Κ. Τζαβάρας, εστιάστηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, για τα βουλευτικά αυτοκίνητα, κατηγορώντας τον, πως "συντηρεί συνειδητά την μήνιν των αγανακτισμένων", σε μιαν επιλογή που "μονάχα στο χάος" μπορεί να οδηγήσει.

Για την ιαχή του πλήθους που κατηγορούσε τους πολιτικούς συλλήβδην ως "κλέφτες", ο κ. Τζαβάρας παρατήρησε πως "είναι ανεπίτρεπτο απ' όλους μας να ανεχόμαστε αυτήν την ιαχή και μάλιστα να έχει παγιωθεί ως μόνιμη επωδός του λαού: Χθες ένοιωθα σαν τον "άνθρωπο που τον μποδίζουν να βαδίσει"- μέρος μιας φυλακής που του επιβάλλουν άλλοι, για να σταματήσουν κάθε λειτουργία μέσα σ' αυτή την αίθουσα".

"Ψυχραιμία. Όλοι μας έχουμε την ωριμότητα να διαχειριστούμε αυτές τις εκδηλώσεις", απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος υπερασπίστηκε και τον υπουργό των Εξωτερικών, λέγοντας πως θα ήταν πολύ εύκολο αλλά ταυτόχρονα άστοχο να χρεωθεί εκείνος την λαϊκή αγανάκτηση.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, υπήρξε περισσότερο λακωνικός απ' όλους σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι "δεν κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας διαπιστώνοντας πως τα προβλήματα οξύνονται και για ορισμένους παραοξύνονται - αλλά όχι για όλους".

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, δήλωσε πως το κόμμα του αντιμετωπίζει με ευμένεια "διαμαρτυρίες που γίνονται σε ειρηνικό πλαίσιο, που προβάλλουν το εθνικό μας σύμβολο (την ελληνική σημαία) και στις οποίες ακούγεται ο εθνικός μας ύμνος".

"Δεν είναι δυνατόν τούτες τις ώρες η Βουλή να ζει στο δικό της κόσμο και να μην αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω της- δεν είναι δυνατόν κάποιοι σ' αυτήν την αίθουσα, να συμπεριφέρονται όπως στον Τιτανικό λίγο πριν πέσει στο παγόβουνο", σχολίασε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
nooz