1.4.11

Αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία

Ένοπλες ομάδες και ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στη Συρία, υποστηρίζει η κυβέρνηση της χώρας, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, μεταξύ τους και ένα κορίτσι.

Χιλιάδες Σύριοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας περισσότερη ελευθερία και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Παρά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν ανακοίνωσε καμία σημαντική μεταρρύθμιση, επισημαίνουν σε όλους τους τόνους.


Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Ντούμα και ένα κορίτσι σε κοινότητα κοντά στην Ντεράα, όπου είχαν σημειωθεί επεισόδια και την προηγούμενη εβδομάδα.

Μαρτυρίες αναφέρουν ακόμη ότι υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές πάνω στις στέγες πολυκατοικιών στη Ντούμα ενώ προσθέτουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας (μεταξύ τους και άνδρες με πολιτικά) χρησιμοποίησαν ρόπαλα, δακρυγόνα και τελικά πραγματικά πυρά.

Στην πόλη Χομς τα περισσότερα πυρά έπεσαν στην κεντρική πλατεία Μπαγιάντα. Εκεί σκοτώθηκε το κορίτσι, σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες.

Η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι υπήρξαν θύματα την Παρασκευή και απέδωσε κάποιους από τους θανάτους στη δράση ένοπλων ομάδων.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των νεκρών στη χώρα έχει ανέλθει σε τουλάχιστον 70 ενώ πολλές δεκάδες είναι και οι τραυματίες.

Ένας νεκρός και στο Ομάν

Εντωμεταξύ, ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε την Παρασκευή από τα πυρά της αστυνομίας του Ομάν που προσπάθησε να διαλύσει διαδηλωτές που ζητούσαν την απελευθέρωση κρατούμενων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο άνδρας, που ονομαζόταν Χαλίφα αλ Αλάουι, χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι την ώρα που η αστυνομία διέλυε τους διαδηλωτές. Πάντως πηγές από το νοσοκομείο της Σόχαρ δεν επιβεβαίωσαν την ύπαρξη νεκρού, παρά μόνο οκτώ τραυματιών.

Οι συγκρούσεις αυτές σημειώθηκαν τρεις ημέρες μετά τη διάλυση της καθιστικής διαμαρτυρίας που πραγματοποιούσαν στην πλατεία της Γης περίπου 100 αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές επί εβδομάδες.

* Οι Αρχές του Μπαχρέιν άφησαν ελεύθερο την Παρασκευή έναν γνωστό μπλόγκερ, τον Μαχμούντ αλ Γιούσεφ, που κρατήθηκε μόνο μια ημέρα. Όπως ο ίδιος δήλωσε, τον ίδιο δεν τον κακομεταχειρίστηκαν αλλά κρατούνται δεκάδες άλλοι πολίτες. Σημειώνεται ότι στη χώρα έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος.
tanea.gr