21.3.11

Ο ευρωβουλευτής γιος του Βαλέσα γνώρισε τη βαρβαρότητα των στρατευμάτων του 'Αττίλα' στα Κατεχόμενα


Οι περιπέτειες του Βαλέσα στα χέρια του «Αττίλα»...
Σε αποστολή του Ευρωκοινοβου­λίου, μαζί με συνα­δέλ­φους του για να ερευ­­νή­σουν την κατά­σταση μνη­μείων και εκκλη­σιών, τους συνέλα­βαν Τούρκοι στρατιώτες


Γιος του ιστορικού ηγέτη της «Αλληλεγγύης» και μετέπειτα προέδρου της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα, ο Γιάροσλαβ Βαλέσα είναι ένας από τους ευρωβουλευτές που γνώρισαν από πρώτο χέρι τον Αττίλα στα Κατεχόμενα.
«Η Κύπρος ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εγώ ως ευρωβουλευτής βρέθηκα να κρατούμαι από ξένους στρατιώτες μέσα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ημουν οργισμένος. Ηταν μια κατάσταση απαράδεκτη», λέει κοφτά στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Γιάροσλαβ Βαλέσα.
Η ομάδα τεσσάρων ευρωβουλευτών που επισκέφτηκαν την κατεχόμενη περιοχή της Αμμοχώστου βίωσαν το σκληρό πρόσωπο της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο. Η αποστολή είχε ως σκοπό την έρευνα για την καταστροφή των μνημείων, προκειμένου να σχηματίσουν οι ευρωβουλευτές άμεση γνώμη για την κατάσταση. Οπως, όμως, εξελίχτηκαν τα πράγματα, μέσα σε λίγες ώρες, σχημάτισαν ιδία άποψη και για την καταπίεση και τον αποκλεισμό που επιβάλλουν οι κατοχικές δυνάμεις, όταν και οι ίδιοι βρέθηκαν κρατούμενοι στα χέρια των «Αρχών».
Ολα άρχισαν όταν ο Πολωνός ευρωβουλευτής Γιάροσλαβ Βαλέσα θέλησε να δει εκ των έσω την αποκλεισμένη εκκλησιά της Αγίας Ζώνης και ο Κύπριος Λοΐζος Αυξεντίου να προσεγγίσει το σπίτι όπου γεννήθηκε και εγκατέλειψε κυνηγημένος κατά την εισβολή.
«Η αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφτηκε την κατεχόμενη ζώνη στην Αμμόχωστο και την Καρπασία για να ερευνήσουν την καταστροφή των μνημείων που προστατεύονται από την Unesco και να δουν τις εκκλησίες που έχουν συληθεί και την αλλαγή τοπωνυμίων», εξηγεί η Κύπρια ευρωβουλευτής κ. Ελένη Θεοχάρους που μετείχε στην ομάδα μαζί με τον κ.Βαλέσα, τον επίσης Πολωνό κ. Αρτούρο Ζαζάστα και την κ. Μαρία Νεντέλσεβα από τη Βουλγαρία. Μαζί τους ήταν ο επίσκοπος Νεαπόλεως και Βρυξελλών κ. Πορφύριος, ο πατήρ Σάββας, ο πρώην ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης και ο εκπρόσωπος της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου Λοΐζος Αυξεντίου.
Μπροστά στο σπίτι του
«Το επεισόδιο εκτυλίχτηκε έξω από την εκκλησία της Αγίας Ζώνης, δίπλα από την οποία ήταν το πατρογονικό σπίτι του κ. Αυξεντίου. Σε αυτό το κλίμα συγκίνησης ο κ. Βαλέσα είπε ότι δεν αποδέχεται αποκλεισμούς σε ευρωπαϊκό έδαφος, πέρασε μέσα στην αυλή της εκκλησίας, ενώ ακολούθησε ο έτερος Πολωνός και οι άλλοι. Βρισκόμαστε λίγο πιο πίσω και χωρίς να καταλάβουμε τι συμβαίνει, ο κατοχικός στρατός τούς είχε συλλάβει και εξαφανίστηκαν», αφηγείται η κ. Θεοχάρους, που έσπευσε να ενημερώσει την κυπριακή κυβέρνηση. «Μας κράτησαν τελικά όλους, ευρωβουλευτές, ιερωμένους κάπου δέκα ώρες έως ότου μας αφήσουν ελεύθερους».
Αντίθετα με όσους είχαν πολιτική ιδιότητα, ο κ. Γ. Μάτσης και ο κ. Λ. Αυξεντίου δικάστηκαν την περασμένη Δευτέρα ενώπιον «στρατοδικείου για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή και καταδικάστηκαν σε πρόστιμο. Ουσιαστικά διότι μπήκαν στην αυλή της εκκλησίας...
«Πήγα στην Κύπρο για να εξάγω συμπεράσματα αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εκκλησίες και τα κοιμητήρια στο βόρειο τμήμα. Θέματα για τα οποία εργάζομαι ως μέλος επιτροπής του Κοινοβουλίου, όπως επίσης και για την περίπτωση της Αμμοχώστου», λέει ο κ. Βαλέσα που ευαισθητοποιήθηκε, όπως λέει, όταν ένας Ελληνας, ο κ. Αυξεντίου, ζήτησε συνδρομή για να επιστρέψει στο σπίτι του.
Μετά τη σύλληψη
«Αυτό που επικρατεί στην Κύπρο είναι απαράδεκτο»
«Καθ' οδόν, ανάμεσα στα ερείπια της Αμμοχώστου, ο Λ. Αυξεντίου μου έδειξε το σπίτι του που ήταν πέρα από τη στρατιωτική ζώνη και καθώς μιλούσε έδειχνε τα παράθυρα του δωματίου του. Είπα ότι αυτά πρέπει να τα δω από μέσα, αποφάσισα να πηδήξω τον φράχτη και μετά έβγαλα φωτογραφίες. Δίπλα ακριβώς είναι η εκκλησία και θέλησα να δω σε τι κατάσταση βρίσκεται ο ναός. Εκείνη τη στιγμή πέρασε τον φράχτη και ο Πολωνός συνάδελφός μου και μαζί δύο Κύπριοι που ανησυχούσαν για την ασφάλειά μου.
Ολα αυτά φαίνεται έκαναν θόρυβο και ξύπνησε ο φρουρός που κοιμόταν δίπλα από την εκκλησία. Κάλεσε τους προϊσταμένους του και σύντομα είχαμε γεμίσει με στρατιωτικούς που μας έπιασαν και μας μετέφεραν σε στρατιωτική βάση και αργότερα σε αστυνομικό σταθμό. Αργότερα μας άφησαν ελεύθερους λόγω ασυλίας, όχι όμως και τους δύο Κύπριους», εξιστορεί ο Πολωνός ευρωβουλευτής.
«Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, αλλά και ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να έχουν ένα κοινό μέλλον σε ένα ενωμένο νησί.
Εξαιτίας μεγάλων δυνάμεων, όπως η Τουρκία, και πολιτικών δεν τους επιτρέπεται να ζήσουν ειρηνικά και αρμονικά», λέει ο κ. Βαλέσα.
«Οσο για τις εκκλησίες, είχα διαπιστώσει και σε προηγούμενη επίσκεψή μου ότι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση την οποία είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου να επιτραπεί η συντήρηση και η αναστήλωσή τους. Δεν είναι μόνο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, αλλά αποτελούν τμήμα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
gapostolidis@pegasus.gr
infognomon politics