1.2.11

Γ.Μανιάτης: "Ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη


Με σαφήνεια τάχθηκε υπέρ της κατασκευής του αγωγού του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ενώ δεν απέφυγε να θέσει θέμα για την στάση της Βουλγαρίας σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον αγωγό ως τον «πλέον πράσινο» στην Ευρώπη. Μιλώντας στον υποδιευθυντή του πρακτορείου Βιατσεσλάβ Τέρεχοφ ο κ. Μανιάτης είπε ότι «αν κάποιος άλλαξε θέση, δεν είναι η Ελλάδα, αλλά οι Βούλγαροι εταίροι μας» και η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα μόνο επιβεβαίωσε την προσήλωση της χώρας στο σχέδιο αυτό......

«Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει την προκαταρκτική μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού», όπως σημείωσε ο κ. Μανιάτης, όπου επιβεβαιώνεται ότι θα πρόκειται για «τον πιο ασφαλή αγωγό από περιβαλλοντική άποψη εξ όσων έχουν κατασκευαστεί σε ευρωπαϊκό έδαφος» και με βάση τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων η κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλει στη Βουλή το νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο ο πετρελαιαγωγός ανακηρύσσεται σε «σχέδιο εθνικής σημασίας» και επιλύονται όλα τα εκκρεμή ζητήματα και οι διαδικασίες για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις. 

    

Σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τη βουλγαρική πλευρά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ, έτσι ώστε να διευκρινιστούν όλα τα τεχνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν στη μεθοριακή ζώνη, και από τις δύο πλευρές των συνόρων και κάνει «παν το δυνατό για την προώθηση αυτού του σχεδίου».
Η ελληνική πλευρά είναι ενήμερη για τα αρνητικά δημοσιεύματα και σχετικές δηλώσεις στο βουλγαρικό Τύπο «αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι σε τελική ανάλυση θα επικρατήσει η λογική και θα γίνει αντιληπτή η σημασία αυτού του σχεδίου, καθώς και τα οφέλη, που θα έχουν όχι μόνο οι τρεις χώρες μας, αλλά και όλη η Ευρώπη». 

  

Εν αναμονή της οριστικής βουλγαρικής θέσης για το θέμα του αγωγού και της εκτίμησης των περιβαλλοντικών συνεπειών, η οποία αποτελεί αδιαμφισβήτητο «εθνικό προνόμιο» και αναμένεται να ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες, ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε «εν δυνάμει παράδοξη» τη θέση της Βουλγαρίας αν καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα, όταν η ελληνική πλευρά και οι ελληνικοί αρμόδιοι φορείς, στηριγμένοι στους κοινοτικούς κανόνες και νόμους κατέληξαν στο ότι ο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη δεν αποτελεί απειλή για το περιβάλλον.

    

«Το δηλώσαμε ανοιχτά και ευελπιστούμε, ότι οι γείτονές μας και φίλοι μας στη Βουλγαρία, θα καταλήξουν επίσης, στο ίδιο συμπέρασμα», είπε ο κ. Μανιάτης, συμπληρώνοντας ότι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί φορείς, καθώς και τράπεζες, εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στο έργο ως επενδυτές. 

  

Όπως σημείωσε ο κ. Μανιάτης η ελληνική πλευρά έχει συζητήσει στη Μόσχα και κατά την τελευταία επίσκεψη της υπουργού ΠΕΚΑ κ. Τ.Μπιρμπίλη την προοπτική να υποστηριχθεί το σχέδιο του αγωγού «σε οποιοδήποτε διεθνές επίπεδο συμπεριλαμβανομένων και οιονδήποτε κοινοτικών θεσμών», εκτιμώντας ότι «εάν δύο μέτοχοι του τριμερούς έργου τάσσονται υπέρ της υλοποίησής του, αυτό το γεγονός έχει μεγάλη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη», γι’ αυτό και το συγκεκριμένο σχέδιο θα μπορούσε να συζητηθεί και στο πλαίσιο του ενεργειακού διαλόγου μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας και στην αρμόδια Κοινοτική Επιτροπή για ενεργειακά θέματα. 

  

«Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη συμφέρει και την Τουρκία» παρατήρησε ο κ. Μανιάτης, σημειώνοντας ότι θα μειωθεί σημαντικά η επιβάρυνση των Στενών του Βοσπόρου και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, την ίδια στιγμή, που «ο αγωγός μας είναι πολύ πιο φτηνός και πιο προχωρημένος από άποψης σχεδίασης και προετοιμασίας» και θα μπορούσε να συνδυαστεί και να συνεργαστεί με τον επίσης υπό σχεδίαση αγωγό Σαμψούντα - Τζεϊχάν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μανιάτης διέψευσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει θίξει το ζήτημα του αγωγού σε επίσημες ή άλλες επαφές με την ελληνική πλευρά ή προσωπικά με τον ίδιο. 

  

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
eglimatikotita.blogspot.com