15.2.11

Συστήματα αεροπορικής άμυνας στις Κουρίλες νήσους


Η Ρωσία ενδέχεται να στείλει νέα συστήματα αεράμυνας στις διαφιλονικούμενες Κουρίλες νήσους, στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Η Ρωσία, στην επικράτεια της οποίας ανήκουν τέσσερα νησιά στο αρχιπέλαγος των Κουρίλων τα οποία διεκδικεί και η Ιαπωνία, έχει εκφράσει την επιθυμία να αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, αλλά και να προωθήσει την οικονομική της ανάπτυξη.

Το σύστημα αεροπορικής άμυνας θα αποτελείται από όπλα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, στα οποία είναι πιθανό να περιλαμβάνεται και το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Πάντως το πρακτορείο Interfax επικαλείται μία άλλη πηγή από το γενικό επιτελείο η οποία διαψεύδει αυτές τις πληροφορίες, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δεν τις έχει επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει ότι η χώρα θα ενισχύσει την παρουσία της στις Κουρίλες νήσους, ενώ θα προμηθεύσει τα στρατεύματά της στην περιοχή με σύγχρονο οπλισμό ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί το "στρατηγικό" αρχιπέλαγος.

Το Νοέμβριο, ο Μεντβέντεφ ήταν ο πρώτος Ρώσος ηγέτης, περιλαμβανομένων των ηγετών της ΕΣΣΔ, ο οποίος επισκέφθηκε τις νήσους που η Ιαπωνία αποκαλεί Βόρειο Έδαφος. Στη Ρωσία, τα νησιά αυτά ονομάζονται Νότιες Κουρίλες.

Τα τέσσερα νησιά κατελήφθησαν από τα σοβιετικά στρατεύματα το 1945, μετά την παράδοση της Ιαπωνίας στις 15 Αυγούστου του έτους αυτού.
real.gr