13.2.11

Η κρίση «χτυπά» και την εκπαίδευση των αστυνομικών



Η κρίση «χτυπά» και την εκπαίδευση των αστυνομικώνΑναστάτωση στις τάξεις των αστυνομικών προκαλεί τις τελευταίες ημέρες η απόφαση της ηγεσίας του Σώματος να περικόψει από πέντε σε τρεις ημέρες την ετήσια Συντηρητική Εκπαίδευση, που ξεκινά από τη Δευτέρα 21 του μηνός.
Σε αυτήν συμμετέχουν κυρίως εκείνοι οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε μάχιμες υπηρεσίες και ακολουθούν, ανάλογα με το χρόνο επανεκπαίδευσης και το τμήμα που υπηρετούν, οι υπόλοιποι. Κατά τη συντηρητική εκπαίδευση το βάρος πέφτει στον τρόπο διεξαγωγής των αστυνομικών επιχειρήσεων, στη σκοποβολή, στις επικρατούσες συνθήκες αντάρτικου πόλης, στην έγκαιρη αντίδραση σε τυχόν επίθεση, σε θέματα αυτοάμυνας και στον τρόπο δράσης στις ...
περιπτώσεις που οι «στόχοι» απομακρύνονται. Μέσω αυτής, επιχειρείται από τους εκπαιδευτές η βελτίωση της συμπεριφοράς των αστυνομικών στις περιπτώσεις κρίσης, καθώς η διεθνής πείρα έχει δείξει ότι οι συμβουλές των ειδικών εκείνες τις ώρες αποτελούν σημαντική βοήθεια. Εντούτοις, η ηγεσία, επικαλούμενη την έλλειψη κονδυλίων, προχώρησε στην περικοπή των ημερών της ετήσιας συντηρητικής εκπαίδευσης, με συνέπεια να εκφράζονται από τους αστυνομικούς φόβοι ότι λόγω της οικονομικής κρίσης θα υπονομευθεί η ποιοτική υπηρεσιακή κατάρτισή τους σε ζωτικής σημασίας για την αυτοπροστασία τους ζητήματα.
«Κοινή αίσθηση όλων των μάχιμων αστυνομικών είναι ότι ουδέποτε η Υπηρεσία έδωσε πρώτη προτεραιότητα στα ζητήματα της μετεκπαίδευσης στην αστυνομική αυτοπροστασία κάτω από το βάρος της γραφειοκρατίας και της ανάλωσης του καθημερινού υπηρεσιακού χρόνου σε ξένα προς την αποστολή του Σώματος έργα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή ανακοίνωση-διαμαρτυρία των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων που εκδόθηκε μετά τη λήψη της απόφασης και η οποία είναι ουσιαστικά καταπέλτης κατά των επιλογών της ηγεσίας.
Επικοινωνιακή διαχείριση
Η υπηρεσιακή κατεύθυνση, καταγγέλλεται από τους συνδικαλιστές, φαίνεται να είναι η συμπλήρωση κυρίως των στατιστικών στόχων, περισσότερο για να υπάρχει μια επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης και η προβολή από την ηγεσία μιας αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας, παρά για να προσεγγιστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί και είναι τεκμηριωμένοι επιστημονικά, ώστε να υπάρξουν διαχρονικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, αναφέρουν στη διαμαρτυρία τους, ότι ο επικεφαλής μιας υπηρεσίας θα ελέγξει τον υφιστάμενό του γιατί δεν βεβαίωσε π.χ. τον Χ αριθμό τροχονομικών παραβάσεων που του υπέδειξε, εντούτοις είναι αμφίβολο αν θα τον ελέγξει για τον τρόπο που πραγματοποίησε τους ελέγχους σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της αυτοπροστασίας και το σεβασμό των δικαιωμάτων του πολίτη που ελέγχει. Το ίδιο, επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, γίνεται στο επίμαχο θέμα της φύλαξης και της μεταγωγής κρατουμένων. Την ώρα που οι αποδράσεις αυξάνονται συνεχώς, τα μέτρα που λαμβάνονται για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο κινούνται, όπως καταγγέλλουν, μόνο στο επίπεδο της μεταβίβασης ευθυνών.
Αυξημένος κίνδυνος εμπλοκών
«Θα ανέμενε κανείς την αύξηση και αναβάθμιση της ποιοτικής λειτουργίας της Αστυνομίας, αφού λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης υπάρχει διαρκής και αυξανόμενος ο κίνδυνος των ένοπλων περιστατικών με δεκάδες και εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες αστυνομικούς υπέρ του καθήκοντος», συνεχίζει η διαμαρτυρία-καταπέλτης. «Η συγκεκριμένη απόφαση καταδεικνύει την παραίτηση του Οργανισμού από τις προϋποθέσεις αποτελεσματικής λειτουργίας του στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. Καταδεικνύει ότι δεν υφίσταται βούληση ανατροπής αντιλήψεων και νοοτροπίας που καθηλώνουν το Σώμα σε υποβάθμιση και τους αστυνομικούς χωρίς τα απαραίτητα εφόδια, περιθωριοποιημένους υπαλλήλους του κράτους», προσθέτουν οι συνδικαλιστές.
Εκτός όμως από τις αυξημένες πιθανότητες να τραυματιστεί ένας κακώς εκπαιδευμένος αστυνομικός, οι συνδικαλιστές στην ανακοίνωση-διαμαρτυρία τους θίγουν και τις περιπτώσεις των αυτοτραυματισμών. «Αν το ζήτημα είναι η εξοικονόμηση κονδυλίων από την περικοπή των φυσιγγίων στις εκπαιδευτικές βολές, ουδείς από τους αρμοδίους δικαιούται να μεταβιβάζει ευθύνες από την πολιτική και φυσική ηγεσία όταν “όπλα εκπυρσοκροτούν” και έχουμε τραγωδίες, με διαστάσεις ενίοτε ανεξέλεγκτες», τονίζουν χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστές και καλούν την ηγεσία του Σώματος να αναθεωρήσει την απόφασή της για μείωση της συντηρητικής εκπαίδευσης.
paraskevi13.