25.2.11

Αύξησε «σιωπηρά» την παραγωγή πετρελαίου η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία αύξησε σιωπηρά την πετρελαϊκή παραγωγή της στα 9 και πλέον εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή αύξηση 700.000 βαρελιών την ημέρα, είπε στο πρακτορείο Reuters πηγή της βιομηχανίας που έχει εικόνα της συνολικής παραγωγής.

«Αρχίσαμε να παράγουμε πάνω από 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Έχουμε μεγάλη παραγωγική δυνατότητα» είπε η ίδια πηγή. Το Reuters εκτιμούσε ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας βρισκόταν στο επίπεδο των 8,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα τον Ιανουάριο.


Η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ και δέχεται πιέσεις να αυξήσει την παραγωγή της προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου που έχει φθάσει τα 112 δολάρια το βαρέλι εξαιτίας της κρίσης στη Λιβύη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, στις συζητήσεις με την αραβική χώρα ενεπλάκησαν και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που ανησυχούν για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Οι επιλογές που εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας είναι δύο, αναφέρουν οι Financial Times: Πρώτον, να μεταφερθεί πετρέλαιο από τις πηγές στο ανατολικό τμήμα της χώρας στο λιμάνι του Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου θα φορτωθούν για την Ευρώπη.

Δεύτερον, να προχωρήσουν σε μία συμφωνία ανταλλαγής, ώστε το πετρέλαιο από τη Δυτική Αφρική που προορίζεται για ασιατικές χώρες να κατευθυνθεί στην Ευρώπη και να τροφοδοτήσει η Σαουδική Αραβία την Ασία.

Οι επενδυτές στη χρηματιστηριακή αγορά του πετρελαίου φοβούνται ότι η αναστάτωση στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Λιβύης μπορεί να αφήσει την αγορά χωρίς "μαξιλάρι ασφαλείας", στην περίπτωση που υπάρξει εξέγερση και σε άλλη χώρα-παραγωγό του "μαύρου χρυσού" στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου είναι "μία σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη".
real.gr