4.2.11

Σηκώνουν μπάρες την Κυριακή


Για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να αποφασίσουν εντός του Σαββατοκύριακου οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, αν και νέες στάσεις εργασίας έχουν εξαγγελθεί για σήμερα. Συγκεκριμένα, δεν θα κυκλοφορήσουν από τις 11.00 έως τις 15.30 τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ δεν θα κινηθούν από τις 11.00 έως τις 15.00, ενώ ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του ηλεκτρικού από τις 12 και για τέσσερις ώρες.
Την ίδια στιγμή, ολοένα και πιο δυναμικά εισέρχεται στο «μέτωπο» των αστικών συγκοινωνιών το κίνημα των πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν εισιτήριο,
αντιδρώντας στις πρόσφατες αυξήσεις κατά 40%. Χθες ομάδες ατόμων μπλόκαραν ακυρωτικά μηχανήματα σε λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικό και μετρό, ενώ μοίραζαν φυλλάδια στο επιβατικό κοινό, το οποίο καλούσε να μην καταβάλλει το αντίτιμο προκειμένου να αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αυξήσεις.
Χωρίς διόδια
Έντονη κινητικότητα, όμως, υπάρχει και στο ζήτημα της μη καταβολής των διοδίων στις εθνικές οδούς. Τα μέλη του κινήματος «δεν πληρώνω» έχουν προγραμματίσει πανελλαδική κινητοποίηση με άνοιγμα των διοδίων για την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά τους, οι κοινοπραξίες περνούν στην αντεπίθεση. Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου ετοιμάζεται να κοινοποιήσει σε περίπου 600 οδηγούς (τους οποίους διασταύρωσε μέσω της Τροχαίας) επιστολές με τις οποίες θα τους καλεί να πληρώσουν τα οφειλόμενα εντός 15 ημερών, ειδάλλως θα κληθούν να καταβάλουν το 20πλάσιο του ποσού. Σε αντίστοιχη ενέργεια προσανατολίζεται και η κοινοπραξία Νέα Οδός, που εκμεταλλεύεται, μεταξύ άλλων, και τα διόδια των Αφιδνών, όπου εκτιμάται ότι από τα 60.000 οχήματα που διέρχονται κατά μέσο όρο την ημέρα από εκεί το 14% δεν καταβάλλει το αντίτιμο.
citypress