10.2.11

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Το Megaron Plus
θυμάται αυτούς
που δεν θυμούνται πια!


Στρογγυλή τράπεζα για τη Νόσο Alzheimer


με Έλληνες και Γάλλους επιστήμονες

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011, ώρα έναρξης 7 μμ.

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μμ.
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η στρογγυλή τράπεζα θα γίνει στα ελληνικά και στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.
Έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στον άνθρωπο και στα μείζονα προβλήματα που τον απασχολούν, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει μια συζήτηση πάνω σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ιατρικά ζητήματα του καιρού μας: τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη μάχη που δίνουν οι επιστήμονες για την αντιμετώπιση της.....

Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θα πραγματοποιηθεί Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα«Ας θυμηθούμε αυτούς που δεν θυμούνται πια. Η μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ», στην οποία θα συμμετέχουν ο Jean-François Démonet και ηFlorence Pasquier, Γάλλοι καθηγητές Νευρολογίας και οι Ελληνίδες καθηγήτριες Νευρολογίας Μάγδα Τσολάκη και Ελισσάβετ Καπάκη.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer, το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, τηΓαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Χορηγoί επικοινωνίας του Megaron Plus :
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια μορφή της από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργικών του εγκεφάλου. Είναι μια νόσος της «τρίτης ηλικίας», παρόλο που σποραδικά συναντώνται περιστατικά και σε μικρότερες των 65 ετών ηλικίες. Αρχικά συμπτώματα είναι η ήπια έκπτωση μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα, τόσο από τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του, αλλά και προκειμένου οι συγγενείς να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να χειριστούν τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος στον άνθρωπό τους, αλλά και στους ίδιους. Η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα προς τον προγραμματισμό για το μέλλον.
Από τις 16 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 7ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο της Νόσου Alzheimer. Στη μετασυνεδριακή αυτή ημερίδα, στη Στρογγυλή Τράπεζα που θα πραγματοποιηθεί στο Megaron Plus, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μάγδα Τσολάκη θα κάνει μία σύντομη αναφορά για τη Νόσο Alzheimer. Στη συνέχεια, η καθηγήτρια Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Lille Florence Pasquier θα περιγράψει τις άλλες άνοιες εκτός της Νόσου Alzheimer. Η Ελισάβετ Καπάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα αναφερθεί στους βιολογικούς δείκτες που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας για τη διάγνωση της νόσου Alzheimer και των άλλων ανοιών. Ο Jean-François Démonet θα περιγράψει τις διαταραχές του λόγου που παρατηρούνται στις άνοιες που παρουσιάζουν και κινητικές διαταραχές–παρκινσονισμό και, τέλος, η Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναφερθεί στις προσπάθειες που έχουν γίνει στη χώρα μας για την καλύτερη διάγνωση, καθώς και για την καλύτερη ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών με άνοια.
Ο Jean-François Démonet (Ζαν-Φρανσουά Ντεμονέ) είναι νευρολόγος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας (INSERM) και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης. Γεννήθηκε το 1956 και σπούδασε Ιατρική και Νευρολογία στο Πανεπιστημίο της Τουλούζης. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στη Νευροψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και το 1992 ειδικεύτηκε πάνω στη λειτουργική νευρο-απεικόνιση στη MRC Cyclotron Unit στο Λονδίνο. Συνεργάστηκε με την ομάδα του R. Frackowiak για το project “European Dyslexia”.
Οι επιστημονικές περιοχές στις οποίες κινείται ο Ζαν Φρανσουά Ντεμονέ αφορούν κυρίως τις νευροψυχολογικές μελέτες και τις μελέτες νευροαπεικόνισης της γλώσσας, της μνήμης και της αντίληψης, σε ασθενείς που υποφέρουν από αγγειακές κακώσεις, εκφυλιστικές ασθένειες και αναπτυξιακές διαταραχές. Ασχολείται κυρίως με δύο τομείς έρευνας. Ο πρώτος επικεντρώνεται στους βασικούς μηχανισμούς της “φυσιολογίας της γλώσσας” και ο δεύτερος περιλαμβάνει μελέτες πάνω σε ασθενείς που υποφέρουν από διάφορες νευρολογικές καταστάσεις όπως τη νόσο Alzheimer, τη νόσο Parkinson, τη νόσο Huntington και πάνω σε ενήλικες και παιδιά με αναπτυξιακή δυσλεξία.
Η Florence Pasquier (Φλοράνς Πασκιέ), είναι Καθηγήτρια Νευρολογίας και νοσοκομειακός ιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λιλ στη Γαλλία και Συντονίστρια του Περιφερειακού Δικτύου για τη Μνήμη «Meotis» στη Γαλλία. Γεννήθηκε το 1959 στη Νάντη. Σπούδασε Ιατρική στη Νάντη, ειδικεύτηκε στη νευρολογία στη Λιλ και το 1992 υπήρξε υπότροφος της Ιατρικής Σχολής του Harvard, επ'ανταλλαγή επισκέπτης στο Massachussets General Hospital και στο MIT στη Βοστώνη.
Εκτός των άλλων, η Φλοράνς Πασκιέ είναι διευθύντρια της ομάδας υποδοχής: «Νευροεκφυλιστικά και αγγειακά γνωσιακά προβλήματα», συντονίστρια του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς για τους Νέους Ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Alzheimer & συναφών διαταραχών, μέλος του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της ασθένειας Creutzfeldt-Jakob, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής France-Alzheimer, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρίας Vascular Behavioural and Cognitive Disorders (Vas-Cog) και μέλος της Ευρωπαϊκής Νευρολογικής Εταιρίας. Η Φλοράνς Πασκιέ είναι βασική ερευνήτρια σε περισσότερα από 30 θεραπευτικά πολυκεντρικά πειράματα, τυχαιοποιημένα σε διπλό τυφλό ενάντια των placebo, με την ένδειξη: νόσος του Alzheimer, αγγειακή άνοια, άνοια με σωματίδια Λιούι, μετωπιαία άνοια, MCI, νόσος του Huntington.
Η Μάγδα Τσολάκη, είναι Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Νόσου Alzheimer. Το 1978 πήρε πτυχίο Ιατρικής από το Α.Π.Θ και το 1983 ειδίκευση Νευρολόγου-Ψυχιάτρου. Διαθέτει κλινική και νοσοκομειακή πείρα 30 ετών. Από το 1982 έως το 1985 υπηρέτησε ως επιστημονικός συνεργάτης στην έδρα της Αναισθησιολογίας με κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο στο Ιατρείο Πόνου και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από το 1985 έως το 1989 υπηρέτησε ως λέκτορας αφ’ ενός στην έδρα της Αναισθησιολογίας, αφετέρου στην Γ΄ Νευρολογική Κλινική Α.Π.Θ. Από το 1989 μέχρι σήμερα υπηρετεί στην Γ΄ Νευρολογική Κλινική συμμετέχοντας ενεργά σ’ όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της. Είναι υπεύθυνη του Εξωτερικού Ιατρείου Άνοιας.
Οι επισκέψεις της κατά περιόδους σε Κέντρα άνοιας σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού: Φλωρεντίας 1992, Λονδίνου 1993, Karolinska, Στοκχόλμης 1997, Rennes της Γαλλίας 1998, Βοστώνης 2004, της έδωσαν αφενός πλούσια εμπειρία στην αξιολόγηση των ασθενών με άνοια, αφετέρου δυνατότητες συνεργασίας με τα κέντρα αυτά.
Το συγγραφικό και ερευνητικό της έργο είναι πολύ πλούσιο και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πολλές ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή Συνέδρια, δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά, Πρακτικά Συνεδρίων και διεθνή περιοδικά, εκ των οποίων 81 σε έγκυρα περιοδικά που περιλαμβάνονται στο Pubmed (Impact Factor (269,030), συμμετοχές σε στρογγυλά τραπέζια, διαλέξεις και διεθνείς συναντήσεις. Επίσης, η Μάγδα Τσολάκη συμμετείχε στη συγγραφή 24 βιβλίων και επιμελήθηκε της εκδόσεως ενός βιβλίου Νευρολογίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Alzheimer, καθώς και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer.
Η Ελισσάβετ Καπάκη είναι Νευρολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και ιατρός στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1981 πήρε πτυχίο Ιατρικής Σχολής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1987 απέκτησε ειδικότητα στη Νευρολογία, ενώ το 1988 πήρε τη Διδακτορική Διατριβή της από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το διάστημα 1987-1992 υπήρξε νευρολόγος επιστημονικός συνεργάτης της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1992 έως το 1997 διετέλεσε Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1997 έως το 2002 Επίκουρη Καθηγήτρια και από το 2003 έως το 2008 Επίκουρη Καθηγήτρια. Από το 2008 είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1994 έκανε τη μετεκπαίδευσή της ως Visiting Research Fellow στο Institute of Neurology - Department of Neurochemistry -The National Hospital for Neurology and Neurosurgery του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, υπό την εποπτεία των E.J. Thomson και J.B. Clark.
Η Ελισσάβετ Καπάκη έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 διαλέξεις και εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες. Από το 2000 έως σήμερα έχει κλινική συνεργασία με το Ειδικό Τμήμα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου για ουσιοεξαρτημένα άτομα (Πρόγραμμα Αθηνά). Είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του Ερευνητικού εργαστηρίου (Καθ. Κ.Θ. Παπαγεωργίου) και από το 1995, υπεύθυνη της Μονάδας Νευροχημείας της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε στην ανάπτυξη και οργάνωση του Ειδικού Ιατρείου Γνωστικών Διαταραχών (1996-2004) της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι ιδρυτικό μέλος του κλάδου Άνοιας της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας (2003) και εκλεγμένο μέλος της τριμελούς συντονιστικής επιτροπής του κλάδου (2006-σήμερα). Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο έχει αποτυπωθεί σε πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα και ελληνικά περιοδικά.

Τομέας Τύπου
Ράνια Βουγιουκαλάκη, 210 7282717, rvou@megaron.gr
Πληροφορίες για το δελτίο τύπου αυτό:
Αντώνης Στεφάνου, 210 7282725
aste@megaron.gr