23.12.10

Ειρηνικές διαδηλώσεις φοιτητών στη Ρώμη - Ένταση στο Παλέρμο

Ειρηνικές διαδηλώσεις φοιτητών στη Ρώμη - Ένταση στο Παλέρμο
Η κίνηση αυτή του Ναπολιτάνο θεωρείται άμεση απάντηση στο χθεσινό αίτημα που προέβαλαν οι φοιτητικές οργανώσεις, από το πανεπιστήμιο της Ρώμης, να μην επικυρώσει με την υπογραφή του τη μεταρρύθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η εν λόγω μεταρρύθμιση, που φέρει, πλέον, το όνομα της υπουργού Παιδείας Μαρία Στέλα Τζελμίνι, πρόκειται να έχει ψηφισθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις, από τη Γερουσία της Ρώμης, μέχρι αύριο το απόγευμα. Στο μεταξύ, οι διαδηλώσεις των φοιτητών στην ιταλική πρωτεύουσα εξελίσσονται χωρίς σοβαρές συγκρούσεις. Οι διαδηλωτές δεν προσπάθησαν να εισέλθουν στη λεγόμενη «κόκκινη ζώνη», που περικλείει τη Βουλή, τη Γερουσία, το Κυβερνητικό και Προεδρικό Μέγαρο, και η οποία φρουρείται από δύο χιλιάδες αστυνομικούς και καραμπινιέρους. Προτίμησαν να συγκεντρωθούν έξω από τα πανεπιστήμια και να σταματήσουν την κίνηση σε μεγάλες οδικές...
αρτηρίες, όπως το Λουγκοτέβερε, κατά μήκος του ποταμού Τίβερη. Οι φοιτητές, με βαμμένα άσπρα τα χέρια, κρατώντας λουλούδια και πολύχρωμα μπαλόνια, φώναξαν επανειλημμένα το σύνθημα «ζητάμε παιδεία και μας δίνουν αστυνομία». Στο λόφο Τζανίκολο, τα μέλη των φοιτητικών οργανώσεων με «χάπενιγκ» έβαψαν κόκκινο το νερό, στο γνωστό σιντριβάνι «Φοντανόνε». Στον περιφερειακό «Ταντζεντσιάλε», σημειώθηκε πριν από λίγο περιορισμένη ένταση, με προσπάθεια διακοπής της κίνησης και δακρυγόνα. Επεισόδια σημειώθηκαν στο Παλέρμο της Σικελίας. Κάποιες δεκάδες φοιτητών προσπάθησαν, με καλυμμένο το πρόσωπο, να εισέλθουν στα γραφεία της αυτόνομης περιφέρειας της Σικελίας. Με καλυμμένο το πρόσωπο, έριξαν αυγά, πέτρες και πορτοκάλια, κατά της πρόσοψης του περιφερειακού μεγάρου. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.
Οι σχολιαστές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η χώρα πρέπει να καταφέρει να διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία: να μην αρνηθεί το διάλογο με το φοιτητικό κίνημα, ώστε να μπορέσει να υπάρξει εκτόνωση της έντασης και πραγματική επικοινωνία της νέας γενιάς με τους πολιτικούς θεσμούς, αλλά να απομονωθεί η μειονότητα των βίαιων διαδηλωτών οι οποίοι κατεβαίνουν στους δρόμους με καλυμμένο το πρόσωπο. Για να μη ζήσει η χώρα επικίνδυνες στιγμές, οι οποίες θυμίζουν τα χρόνια που οδήγησαν στην εμφάνιση της τρομοκρατίας.
AΠΕ  / news.ert.g