1.10.10

Μέρος του Στόλου από σήμερα η ΤΠΚ SUPER VITA «Υπ/χος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» - Δίνει λύσεις στο Π.Ν.

Image


Image

01-10-2010 15:07:37
Μια πολύ σημαντική ενίσχυση του πολεμικού μας Στόλου έλαβε χώρα σήμερα με την παράδοση της τετάρτης από τις 7 συνολικά πυραυλακάτους τύπου SUPER VITA που ναυπηγούνται στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Πρόκειται για την πυραυλάκατο «Υποπλοίαρχος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» στην οποία υψώθηκε σήμερα το πρωί η Ελληνική Σημαία. Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης Π.Ν.
και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Γ. Δημητριάδης Π.Ν., ο Πρέσβης της Γαλλίας κ. Christophe Farnaud και Ηνωμένου Βασιλείου Δρ. David Landsman, Ναυτικοί Ακόλουθοι και στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πρόγραμμα κατασκευής των πυραυλάκατων τύπου SUPER VITA, εκτελείται καθ΄ ολοκληρίαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας με τεχνολογία και σχεδιασμό που παραχώρησε η Βρετανική εταιρεία Vosper. Η πέμπτη πυραυλάκατος τύπου SUPER VITA προγραμματίζεται να παραδοθεί στο ΠΝ περί τα τέλη του έτους, ενώ η 6η και 7η, το Νοέμβριο του 2012 και τον Μάρτιο του 2013. Η παράδοση της πυραυλακάτου «Υποπλοίαρχος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» σηματοδοτεί την ένταξη σε υπηρεσία του βλήματος ΜΜ40 Exocet Block 3 το οποίο θα προσδώσει στο ΠΝ δυνατότητες καταστροφής στόχων στην ξηρά σε απόσταση 180 χλμ............

Η σημαντική αυτή αναβάθμιση του οπλοστασίου του ΠΝ σε συνδυασμό με τις ήδη γνωστές δυνατότητες των σκαφών τύπου SUPER VITA αποτελούν ένα μεγάλο βήμα ποιοτικής αναβάθμισης των δυνατοτήτων του ΠΝ. Επισημαίνεται ότι και τα υπόλοιπα τρία πλοία της ίδιας κλάσης θα διαθέτουν το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα ενώ προβλέπεται η αναβάθμιση των βλημάτων ΜΜ40 Exocet που διαθέτουν τα τρία σκάφη που έχουν ήδη παραδοθεί συγκροτώντας μία ισχυρή δύναμη 7 ταχύπλοων πυραυλακάτων εξοπλισμένες με βλήματα ΜΜ40 Exocet Block 3

Τα Ναυπηγεία του Ομίλου Νεώριον σε εκτέλεση παραγγελιών του ΥΠΕΘΑ, έχουν ναυπηγήσει και παραδώσει μέχρι στιγμής στο Π.Ν. 5 Αρματαγωγά, 1 πλοίο Υποστήριξης Στόλου και 4 Πυραυλάκατους Super Vita, ενώ ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν τον εκσυγχρονισμό 4 Πυραυλάκατων παλαιότερης τεχνολογίας. Επιπλέον. Ο Όμιλος Νεώριον ανανέωσε πρόσφατα τη συμφωνία με τη γαλλική DCNS για την κατασκευή των φρεγατών τύπου FREMM στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όταν οριστικοποιηθεί η ανάθεσή τους από το ΥΠΕΘΑ.

Εκτός από τις αμυντικές εργασίες, τα Ναυπηγεία Νεωρίου, ναυπήγησαν και παρέδωσαν 3 ferryboat, 2 Mega Yachts, 2 Πυροσβεστικά και 2 Αντιλαθρεμπορικά. Συνολικά, τα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας. Στα 17 χρόνια που ελέγχονται από τον Όμιλο Νεώριον, έχουν ναυπηγήσει και παραδώσει στο Π.Ν. της χώρας και σε πλοιοκτήτες 19 σύγχρονα σκάφη, ενώ σε εκατοντάδες ανέρχονται τα εμπορικά πλοία που επισκευάστηκαν και μετασκευάστηκαν.

Μιλώντας στην τελετή παράδοσης ο Πρόεδρος του Ομίλου Νίκος Ταβουλάρης, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Αμπού Ντάμπι Μάρ. «Εύχομαι να διασωθεί τώρα ο Σκαραμαγκάς, μετά τις τρεις αποτυχημένες λύσεις διάσωσης μέσα σε μια 10ετία που οδήγησαν σε κρίση και τα υπόλοιπα ναυπηγεία της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ομίλου.

Με την ευκαιρία, Πρόεδρος του Ομίλου Νίκος Ταβουλάρης, απάντησε και σε όσους επιρρίπτουν ευθύνες στον Όμιλο για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να απαγορεύσει στο Σκαραμαγκά τις εμπορικές δραστηριότητες, λόγω των παράνομων κρατικών επιδοτήσεων που δέχτηκε.

Ο κ. Ταβουλάρης διευκρίνισε ότι «Η διακοπή» των εμπορικών δραστηριοτήτων του Σκαραμαγκά είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του ελληνικού Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών επί υπουργίας Αλογοσκούφη. Το γεγονός, τόνισε, αποδεικνύεται από πλήθος εγγράφων, ενώ συνεχείς ήταν οι προειδοποιήσεις του Ομίλου Νεωρίου, «ότι η λύση αυτή θα ήταν και θα είναι πάντα σε βάρος του συνόλου της ναυπηγοεπισκευής στη χώρα μας».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr