Εκτύπωση | 02/10/2010 | Του Άδωνη Παλληκαρίδη
Στο βλέμμα των παιδιών της Κύπρου, που παρήλασαν χτες στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την 50ή επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας στη Λευκωσία, ήταν ζωγραφισμένος ο πόθος ελευθερίας. Πέρα από τους πολιτικούς μετεωρισμούς, τις έριδες και τις διχογνωμίες για το πώς μεθοδεύουμε τον αγώνα μας, και τα ολισθήματα, οι νέοι της Κύπρου έδειξαν ότι διψούν για δικαιοσύνη, ευνομία και ασφάλεια σ’ όλη την επικράτεια της χώρας μας. Η αποφασιστικότητα, που ήταν αποτυπωμένη στα πρόσωπα των πυροβολητών, των πεζικάριων, των ειδικών δυνάμεων, έδινε σε όλους κουράγιο, ότι μπορούμε ν' αντέξουμε την αρνητική συγκυρία.....
Η πίστη στο μέλλον της χώρας ήταν και το καλύτερο απ' όλα τα οπλικά συστήματα που επεδείχθησαν στην παρέλαση, η οποία έλαβεν χώραν στη Λεωφόρο Ιωσήφ Χαζηιωσήφ στις 10 το πρωί. Η παρέλαση έγινε μια ώρα νωρίτερα από άλλες χρονιές, λόγω της άφιξης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχτηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην παρουσία του προσκεκλημένου Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελου Βενιζέλου.
Νωρίς άρχισε η κίνηση των αρμάτων
Νωρίς - νωρίς, από τις 7.00 π.μ., άρχισαν να συρρέουν στην περιοχή του ΓΣΠ τα άρματα μάχης και τα άλλα οχήματα της Εθνικής Φουράς, ξυπνώντας με το θόρυβο των ερπυστριών τους το κοινό. Λίγο νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νεοκλής Συλικιώτης και άλλα στελέχη της Κυβέρνησης μετέβησαν στο Προεδρικό για την ανάρτηση της Κυπριακής Σημαίας. Την ίδια ώρα από στρατόπεδο του Πυροβολικού ρίχνονταν 21 χαιρετιστήριες βολές με την ανατολή του ήλιου, ενώ το ίδιο έγινε και με τη δύση του.
Στο Προεδρικό ξέχασαν το σημαιοστολισμό
Από την πίεση της γιορτής, ίσως, αλλά και από την εμμονή να προβληθεί μόνο το κρατικό σύμβολο, κάποιοι πάλι ξέχασαν να προβούν στον δέοντα σημαιοστολισμό και με ελληνικές σημαίες, εν αναμονή του Έλληνα Προέδρου Κάρολου Παπούλια στο Προεδρικό, και έτρεχαν την τελευταία στιγμή.
Η παρέλαση άρχισε με προπομπό τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε άρμα μάχης, ακολούθησαν τα βαρέα όπλα και μικρό μέρος από το αρματικό δυναμικό της Εθνικής Φρουράς. Απαστράπτοντα φρεσκοβαμμένα τα άρματα μάχης, είχαν στο αριστερό μέρος την κυπριακή σημαία και στο δεξί την ελληνική σημαία του έθνους ή την πολεμική σημαία όπως κάποιοι ερμηνεύουν. Στην πλευρά αυτή βρίσκονταν και οι 8 τουρκοκυπριακές κάμερες και δημοσιογράφοι που κάλυψαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρέλαση. Είδαμε τους Τουρκοκύπριους συναδέλφους να στρέφουν τις κάμερες προς το σημαιοστολισμό της λεωφόρου Χατζηιωσήφ, όπου κυριαρχούσαν οι κυπριακές σημαίες και απουσίαζαν παντελώς οι ελληνικές. Αντίθετα, στα γύρω μπαλκόνια και στον κόσμο, αυτό που κυριαρχούσε ήταν το γαλανόλευκο χρώμα.
Ζήτημα με τις σημαίες
Το θέμα των σημαιών όπως προβλήθηκε από τη «Σ» προκάλεσε συζητήσεις και κάποιους ενόχλησε, γιατί αυτό συνέπεσε και με τη δήλωση του Προέδρου ( Χριστόφια ) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό το βαρύ κλίμα το εισπράξαμε κι εμείς στο τέλος της παρέλασης, με ανάλογα παράπονα από τους έχοντες την ευθύνη.
Στους κύκλους των Ελλαδιτών αξιωματικών αλλά και πολλών Κυπρίων ανώτερων επιτελών της Εθνικής Φρουράς καθώς και πολιτικών επικρατούσε η άποψη ότι καλώς αναδείχθηκε το θέμα της υποβάθμισης της εθνικής σημαίας, για να μάθουν κάποιοι να συμπεριφέρονται σωστά όταν προσδοκούν στη βοήθεια του έθνους.
Καταχειροκροτήθηκαν οι ΕΛΔΥΚάριοι
Μετά τη διέλευση των βαρέων οπλικών συστημάτων άρχισε η διέλευση των πεζοπόρων. Οι καταδρομείς, το πεζικό, όλα τα όπλα και οι γυναίκες της Εθνικής Φρουράς έκαναν εντυπωσιακό πέρασμα σχεδόν χωρίς κανένα ψεγάδι.
Στο πέρασμα των τμημάτων της ΕΛΔΥΚ ο κόσμος σηκώθηκε όρθιος και χειροκρότησε θερμά. Οι επίσημοι, ο απλός κόσμος αποδίδει τη δέουσα τιμή στους ΕΛΔΥΚάριους, που εκπαιδεύονται πολύ σκληρά καθημερινά για ν' αποτελούν ένα καλό μέρος της άμυνας της Κύπρου. Η συγκινητική ανταπόδοση του κόσμου προσέχθηκε και από το διοικητή της Δύναμης, συνταγματάρχη Συμεών Κεβενζίδη, που δήλωσε ότι αυτό δίνει κουράγιο σε όλους για να συνεχίσουν το έργο τους, υπηρετώντας την άμυνα της Κύπρου και του έθνους.
Αεροπορία
Το πέρασμα των πολεμικών ελικοπτέρων τύπου ΜΙ 35 και «Γκαζέλ» πάνω από το χώρο της παρέλασης σκόρπισε ρίγη συγκίνησης. Τα πτητικά μέσα της Εθνικής Φρουράς θα ενισχυθούν σε λίγες μέρες και με άλλα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, και αυτό θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρησιακές της δυνατότητες στον ευαίσθητο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Υπουργός Άμυνας: Η Ε.Φ. συνεχώς θα αναβαθμίζεται
Ενόσω τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα πατούν τα άγια χώματα της ημικατεχόμενης πατρίδας μας, η Εθνική Φρουρά συνεχώς θα εξοπλίζεται και θα αναβαθμίζεται, έτσι ώστε να υπάρχει μια δύναμη τέτοια, η οποία να μπορεί ν' ανταποκριθεί επάξια στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, να αντιμετωπίσει τις όποιες εχθρικές ενέργειες από πλευράς του αντιπάλου, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου, ο κ. Παπακώστας είπε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για αναβάθμιση της μαχητικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς, για να φθάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα.
«Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο», είπε. «Όμως, δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Γι' αυτό θα συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, ώστε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του να παραστεί στη μεγαλειώδη, όπως είπε, παρέλαση με την ευκαιρία της 50ής επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
www.sigmalive.com