1.9.10

Παραγραφή για το Βατοπαίδι θέλει η ΝΔ


Δώρο Σαμαρά προς Καραμανλή η αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής

Σε μια κίνηση που θωρακίζει τον κ. Κ. Καραμανλή και τους συνεργάτες του και αποκαλύπτει την ισχυρή συμμαχία η οποία υπάρχει μεταξύ του κ. Αντ.Σαμαρά και του προκατόχου του προχώρησε χθες η ΝΔ. Οι βουλευτές του κόμματος αποχώρησαν «οριστικά και αμετάκλητα» από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης του Βατοπαιδίου με τον ισχυρισμό ότι «έχει επέλθει παραγραφή των αδικημάτων» .

Η αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, προϊόν κομματικής σύσκεψης η οποία έλαβε χώρα τη ...
Δευτέρα στη Ρηγίλλης, όπου αποφασίστηκε «να σκληρύνει η στάση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλο το πλέγμα που αφορά τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές διερεύνησης οι οποίες έχουν συγκροτηθεί (κυρίως ομόλογα και δευτερευόντως Siemens) ή θα συγκροτηθούν (παραποίηση στοιχείων της ελληνικής οικονομίας) από τη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό, αν και διαψεύδεται επισήμως, θεωρείται πιθανή και η αποχώρηση το προσεχές διάστημα από την Εξεταστική για τα ομόλογα, όπως και η άρνηση συμμετοχής στην Εξεταστική για την οικονομία. Σαφής ένδειξη ότι η «γαλάζια» αποχώρηση από την Επιτροπή για το Βατοπαίδι ελήφθη πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι το περιεχόμενο του κειμένου τους το οποίο ανέγνωσαν κατά τη συνεδρίαση και με το οποίο επιχειρείται να δικαιολογηθεί η απόφαση με επικρίσεις προς την κυβέρνηση ότι δεν προχωρούν οι διαχειριστικοί έλεγχοι στη μονή, όπως και ότι «η πορεία ελέγχου των εξωχώριων εταιρειών δεν παρουσίασε καμία πρόοδο». Αμφισβητώντας για πρώτη φορά με τόση ευκρίνεια τις σκανδαλώδεις διαστάσεις της υπόθεσης, οι «γαλάζιοι» βουλευτές στο κείμενό τους κάνουν λόγο για «σκάνδαλο παρωδία», κατηγορώντας την κυβερνητική παράταξη ότι προχώρησε στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης- η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή και με νεοδημοκρατικές ψήφους- «με προφανή σκοπό να παραπέμψει υπουργούς της ΝΔ στο Ειδικό Δικαστήριο και μάλιστα χωρίς να έχει διαπιστωθεί η οποιαδήποτε ζημία του Δημοσίου» .

«Η ΝΔ δεν βάζει μυαλό.Μετά από δύο χρόνια ανακάλυψε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο» σχολίασαν από την πλευρά τους βουλευτές του ΠαΣοΚ, όπως ο κ. Τ. Χυτήρης, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Εμμ.Οθωνας έκανε λόγο για μια «καθαρή πολιτική απόφαση». Ανεβάζοντας τους τόνους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Χρ.Παπουτσής είπε ότι «ο κ. Σαμαράς ζήλεψε τη δόξα του κ.Καραμανλή και διέταξε την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ για να μην αποκαλυφθεί ποιος έπαιζε τον παπά στην αυλή του Μαξίμου» προσθέτοντας ότι «ο ιερός όρκος σιωπής δένει σφιχτά την παλαιά με τη νέα Νέα Δημοκρατία».

Γ. Προβόπουλος
Υπόνοιες για ξέπλυμα χρήματος
«Το συναλλακτικό μέρος των δραστηριοτήτων της μονής έχει πτυχές που όζουν και δημιουργούν υπόνοιες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος» ανέφερε κατά την εξέτασή του από την Επιτροπή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, ο οποίος πάντως, κατά πληροφορίες σε off the record συνομιλία του με μέλη της Επιτροπής, αναφέρθηκε σε «κενά» τα οποία διαπιστώθηκαν στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και δυσχεραίνουν τους διενεργούμενους ελέγχους για το μεγάλο εύρος των συναλλαγών που είχαν οι μοναχοί του Βατοπαιδίου με διάφορα τραπεζικά ιδρύματα.
 http://www.tovima.gr