1.9.10

Ταραχή από Βαρβιτσιώτη και αδελφούς Ψωμιάδη

Τελεσίγραφο Σαμαρά στον Παναγιώτη Ψωμιάδη ότι αν κατεβάσει για αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης τον αδελφό του Διονύση, δεν θα του δώσει το χρίσμα, προκαλεί εσωκομματικές αναταράξεις στη Ν.Δ. Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης αποχωρεί από πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ενοχλημένος από τον τρόπο που τον μεταχειρίστηκε η νέα ηγεσία του κόμματος (δεν διέψευδε τα σενάρια ότι αντάλλαξε την παραίτησή του με το χρίσμα στον γιο του, Μιλτιάδη, για τον Δήμο Γλυφάδας).
Νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου αναλαμβάνει ο πρώην γραμματέας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που συναντιέται με τον Α. Σαμαρά στις 10 το πρωί. Η επιστράτευσή του, ύστερα από πολλούς μήνες αποστασιοποίησης, συνδέεται με την ανάγκη της κομματικής συστράτευσης υπέρ της στήριξης του Βασίλη Κικίλια στην περιφέρεια Αττικής, επιλογή που προκαλεί έντονες αντιδράσεις μέσα στη Ν.Δ....

Με Γιαννόπουλο
Ο Αντ. Σαμαράς μετά την ανακωχή με την Ελσα Παπαδημητρίου είδε στη Ρηγίλλης ακόμη έναν «αντάρτη», τον Θανάση Γιαννόπουλο. Ο βουλευτής, εξερχόμενος, δήλωσε ότι παρά την πικρία του που δεν πήρε ο ίδιος το χρίσμα, θα στηρίξει τον υποψήφιο περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Θ. Χειμάρα.
Με κινούμενη άμμο μοιάζει η Ν.Δ., και μάλιστα σε μια στιγμή που αρχίζει ο προεκλογικός αγώνας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου στις οποίες ο Αντ. Σαμαράς παίζει το δικό του προσωπικό στοίχημα. Υπό τη σκιά των αρνητικών δημοσκοπήσεων, και για τον ίδιο (οι αρνητικές γνώμες είναι τριπλάσιες από τις θετικές) και για τις επιλογές του (Δράκος, Κικίλιας κ.ά.), δίνει την εικόνα ότι κάνει κινήσεις την ύστατη στιγμή για να διορθώσει λάθη. Ο Ψωμιάδης είχε τον αδελφό του και αντινομάρχη, χωρίς ποτέ η νέα ηγεσία να τον προειδοποιήσει ότι δεν δέχεται την οικογενειοκρατία. Ο Κικίλιας εκφράζει τη στρατηγική ανανέωσης του Αντ. Σαμαρά αλλά αν τον είχε ανακοινώσει νωρίτερα, δεν θα είχε το τεράστιο πρόβλημα αναγνωρισιμότητας που έχει τώρα (τον αφήνει πίσω και ο Βορίδης). Ο Τατούλης ήταν μια ακόμη παράμετρος που δεν προσμετρήθηκε από τη Ρηγίλλης και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και τη σίγουρη «μπλε» Πελοπόννησο.
Το τελεσίγραφο
Η εμπλοκή με τον Ψωμιάδη παρουσιάστηκε στο παρά 5 της ανακοίνωσης του ψηφοδελτίου του, που έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι. Ο νομάρχης τηλεφώνησε χθες το πρωί στον γραμματέα του κόμματος Αν. Λυκουρέντζο για να του γνωστοποιήσει τους αντιπεριφερειάρχες. Μόλις ο Σαμαράς ενημερώθηκε για τον Διονύση Ψωμιάδη επικοινώνησε ο ίδιος με τον Παναγιώτη, όπως είπαν στην «Ε» πηγές της Ρηγίλλης. Του είπε ότι για λόγους αρχής πρέπει να τον εξαιρέσει. Εκείνος αντέδρασε και ο Σαμαράς τού απάντησε: «Αν επιμείνεις, δεν θα πάρεις το χρίσμα». «Εχουν κάποιες διαφωνίες με ορισμένα ονόματα, εγώ ανακοινώνω αύριο (σήμερα)» είπε στην «Ε» ο Ψωμιάδης. Θα φανεί αν θα τραβήξει στα άκρα το σχοινί.
Οι αιχμές Βαρβιτσιώτη φάνηκαν στη στεγνή ανακοίνωση της παραίτησής του από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας. «Οι λόγοι περιγράφονται στην προς τον Αντώνη Σαμαρά επιστολή μου» ανέφερε. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τον ευχαρίστησε «για την επί σειρά ετών προσφορά του», ενώ η Ρηγίλλης διέψευδε τα περί ενόχλησης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αλλαγή σκυτάλης.
Ωστόσο, άλλες πηγές υποστήριζαν ότι ο Ι. Βαρβιτσιώτης, στην επιστολή του, εξέφρασε δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της νέας ηγεσίας στο πρόσωπό του. Αν και ήταν το πρόσωπο-κλειδί για την επιστροφή Σαμαρά στη Ν.Δ., και την ένταξή του στο ευρωψηφοδέλτιο, δεν εισέπραξε τον ανάλογο σεβασμό, όπως υποστηρίζουν πολιτικοί φίλοι του Ι. Βαρβιτσιώτη.
Τέλος, χθες η Ν.Δ. έδωσε χρίσματα στους δήμους:
Πέλλας: Γρ. Στάμκος, γεωπόνος.
Εδεσσας: Δ. Γιάννου, δημοτικός σύμβουλος.
Δωρίδος: Α. Παγώνης, δήμαρχος Ευπαλίου.
enet.gr