23.9.10

Στέλνει γράμμα στην προανακριτική ο Κ. Καραμανλής

Σύμφωνα με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού

Με μία ολιγοσέλιδη επιστολή προσανατολίζεται να απαντήσει ο Κώστας Καραμανλής στο αίτημα της προανακριτικής επιτροπής για το Βατοπέδι να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση των ανταλλαγών.
Ο τέως πρωθυπουργός θεωρεί σύμφωνα με πληροφορίες ότι ο "προσφορότερος" τρόπος για να συμβάλλει στη διερεύνηση της υπόθεσης δεν είναι ούτε η φυσική παρουσία του στη συνεδρίαση της επιτροπής, ούτε η επίσκεψη μελών της στο πολιτικό του γραφείο. Εξάλλου, ο τρόπος με τον οποίο διατυπώθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το σχετικό αίτημα του δίνει αυτή την ευχέρεια.

Συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού υπογραμμίζουν ότι η τελικές αποφάσεις για το περιεχόμενο της επιστολής θα ληφθούν από τον ίδιο. Προαναγγέλλουν όμως ότι το περιεχόμενό της θα αφορά μόνο στην υπόθεση του Βατοπεδίου και δεν θα είναι η αφορμή για να λύσει την αυτοεπιβαλλόμενη σιωπή του. Αναμένεται να επαναλάβει όσα είχε πει παλαιότερα, ότι οι ανταλλαγές αποτέλεσαν πολιτική απόφαση χωρίς ιδιοτελείς σκοπιμότητες, θέση που έχει ενστερνιστεί και η νέα ηγεσία της Ρηγίλλης.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής, Δημ. Τσιρώνης γνωστοποίησε ότι δεν θα κληθεί να καταθέσει ο Αντώνης Σαμαράς, όπως είχε ζητήσει ο ο εγκαλούμενος πρώην υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης. Δεν θα κληθεί ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ενώπιον της επιτροπής θα βρεθούν όμως ο Μιχ. Λιάπης και ο νυν υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, για να αιτιολογήσουν γιατί δεν ήραν την απόφασή του για τον αποχαρακτηρισμό αρχαιολογικού χώρου στο δάσος της Ουρανούπολης.
Την ερχόμενη Τρίτη καλούνται και πάλι οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος. Και στη συνέχεια οι εγκαλούμενοι πρώην υπουργοί Ε. Μπασιάκος, Α. Κοντός, Π. Δούκας, Γ. Βουλγαράκης και Θ. Ρουσόπουλος.
Ο πρώην υπουργός Επικρατείας των κυβερνήσεων Καραμανλή θα καταθέσει μέσω υπομνήματος.
Οι εργασίες της προανακριτικής εκτιμάται ότι θα πάρουν παράταση, έως τις 20 Οκτωβρίου, για να γίνει εκτίμηση για τη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο λόγω των ανταλλαγών.
_______________________________________________________________
Δεν γίνεται εξέταση μαρτύρων με υπομνήματα.Με υπομνήματα μόνο κατηγορούμενοι μπορούν να απολογηθούν.
Αλλά και πρακτικά είναι ανεφάρμοστο, γιατί στερεί από την Επιτροπή την ευχέρεια να ζητήσει κάποιες διευκρινήσεις επί απαντήσεως, ή να ρωτήσει κάτι επί πλέον.
Ας κάνυν τη δουλειά τους και ας παύσουν να υποκρίνονται....
EFENPRESS