23.8.10

Το Ιράν πανηγυρίζει για τη λειτουργία του πρώτου πυρηνικού σταθμού

Με μια τελετή στην οποία συμμετείχαν και Ρώσοι αξιωματούχοι ξεκίνησε σήμερα η τροφοδοσία καυσίμου στο πρώτη μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.
Η Ρωσία τροφοδοτεί με καύσιμο τη μονάδα του Μπουσέρ στο νότιο Ιράν, γεγονός που –σύμφωνα με τους ειδικούς- αποτελεί εγγύηση ότι το πυρηνικό υλικό δεν θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η Τεχεράνη, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον ΟΗΕ για το πρόγραμμα ...
εμπλουτισμού ουρανίου, επιχείρησε να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στα «εγκαίνια»» του πυρηνικού σταθμού. «Παρά τις πιέσεις, τις κυρώσεις και τις αντιξοότητες που επέβαλαν τα κράτη της Δύσης, είμαστε σήμερα μάρτυρες της ανέγερσης του μεγαλύτερου συμβόλου των ειρηνικών πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.
Το ιρανικό καθεστώς προβάλλει την έναρξη λειτουργίας του σταθμού ως νίκη της Ιρανικής Δημοκρατίας ενάντια στους εχθρούς της. Εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εορτασθεί το γεγονός.
Ο καθηγητής Αλί Ανσαρί, Ιρανός ειδικός που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του StAndrews στη Σκωτία, εκτιμά ότι παρά τις φανφάρες του καθεστώτος, οι καθυστερήσεις δείχνουν ότι πρόκειται για μια μονάδα παλαιάς τεχνολογίας που θα συμβάλει ελάχιστα στις ενεργειακές ανάγκες του Ιραν.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το καύσιμο που θα χρησιμοποιηθεί στο Μπουσέρ είναι χαμηλού εμπλουτισμού, γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.
Πάντως, ο Σαλεχί διεμήνυσε ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει τις προσπάθειες εμπλουτισμού ουρανίου, λέγοντας μάλιστα ότι το Ιράν θα μπορούσε να παράγει έως και 30 τόνους εμπλουτισμού ουρανίου στον σταθμό της Νατάνζ , όταν εγκατασταθούν εκεί οι απαραίτητοι αντιδραστήρες.
tanea on-line